Denník N

Koalícia opozícii: Rozprávajme sa, ale rýchlo

Foto - TASR
Foto – TASR

Vládna koalícia silou vnútila opozícii rokovanie o amnestiách, ktoré znižuje šancu na dobrý výsledok.

Vládna koalícia proti vôli opozície presadila, že sa o Mečiarových amnestiách bude rokovať v skrátenom konaní. To, že to urobila, a spôsob, akým to urobila, len zvyšuje nedôveru v parlamente. Tá je pritom prekážkou, aby sa prelomenie amnestií podarilo schváliť s čo najmenším rizikom havárie.

Rokovací poriadok Národnej rady pripúšťa skrátené legislatívne konanie len za mimoriadnych okolností, „keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody“. Ohrozenie bezpečnosti a značné hospodárske škody sa nás v tomto prípade celkom určite netýkajú.

Ohrozenie základných ľudských práv a slobôd tiež nie, ale koalícia nejakú zámienku potrebovala, tak si oficiálne vybrala práve túto. Pretože iná už podľa zákona neprichádza do úvahy a prvé dve sú hneď na prvý pohľad ešte neobhájiteľnejšie ako táto.

Zvolená výhovorka však nie je o nič lepšia. Tvrdiť dvadsať rokov po amnestiách, že ich teraz treba v parlamente bezodkladne vyriešiť za tri dni pre akési ohrozenie číchsi ľudských práv, je, samozrejme, nezmysel. A urážka zdravého rozumu.

Opozícia má pravdu, že ak sme doteraz vinou Roberta Fica vydržali čakať na riešenie dve desaťročia, nejaký ten týždeň by sme ešte vydržali aj s jeho pomocou. Výsledkom mohol byť všeobecne prijateľnejší návrh a otupenie pochybností, že sa tu v spolupráci s Ústavným súdom nechystá nejaký podvod.

Namiesto toho koalícia silou pretlačila niečo, čo presvedčivo nezdôvodnila. Vládny návrh za ňu v parlamente predniesla Lucia Žitňanská, ktorá ešte minulý týždeň hovorila, že celé dianie sleduje skôr ako divák.

Veľmi správne pripomenula, že „najväčší problém v ceste hľadania dohody je nedôvera“. Aby sa ju podarilo odstrániť, za kľúčové považuje „rozprávať sa, rozprávať sa, rozprávať sa a nájsť dohodu“. Aj to sedí. No ako do tejto rozumnej poučky zapadá skrátené legislatívne konanie? Nijako.

Vládna koalícia nechce pochopiť, že podozrievavosť voči nej a najmä k motívom čerstvo obráteného Roberta Fica je v tomto prípade zaslúžená. A že ak ju chcela prekonať, mala okolo opozície chodiť po špičkách a trpezlivo ju presviedčať o svojich čestných úmysloch. Namiesto toho zbytočne použila silu.

V najlepšom prípade to znamená, že amnestie nakoniec budú s fanfárami zrušené, ale v Smere si z nápravy historickej traumy spravia marketingové cvičenie pre svojho predsedu. Najhorším scenárom zostáva, že v parlamente a na ústavnom súde Fico naozaj organizuje divadlo, aby bol pred voličmi za dobrého a zároveň neublížil chránencom z HZDS.

Po utorku nie je ani jedna z dvoch spomenutých možností pravdepodobnejšia ako pred ním. Pribudne však počet tých, čo budú ešte rozhodnejšie veriť tej horšej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Komentáre

Teraz najčítanejšie