Denník N

Vypaľuje si na čelo biľag klamára, napísali o Procházkovi. Teraz preňho idú robiť

Foto - TASR
Foto – TASR

O komunikáciu Siete sa bude starať agentúra Vrtieť psom Radovana Cholevu a exnovinára Michala Hlaváča. Pracovali aj na kampani bratislavského primátora Iva Nesrovnala.

V bratislavskej centrále Siete sa budú pohybovať noví ľudia. Pre stranu Radoslava Procházku začína pracovať agentúra Vrtieť psom, ktorú tvoria politický marketér Radovan Choleva a bývalý novinár Michal Hlaváč.

„Strana Sieť uzavrela so spoločnosťou Vrtieť psom dohodu o vzájomnej spolupráci v oblasti komunikácie,“ potvrdil hovorca Siete Ján Orlovský pre server Omediach.com, ktorý túto správu priniesol ako prvý.

Podľa informácií Denníka N by sa mal Orlovský spolu s Martinom Dubécim, ktorý šéfoval prezidentskej kampani Procházku a dnes už skôr rieši program strany, postupne viac venovať Alfe. Z bývalého Procházkovho programového manifestu sa má totiž stať niečo ako stranícky think tank.

Kritickejší by ho mali diskvalifikovať, písali

Choleva v minulosti riadil komunikáciu župana Pavla Freša aj bývalej starostky bratislavského Starého Mesta Tatianu Rosovú (obaja SDKÚ). Spolu s Hlaváčom pracovali aj na minuloročnej kampani súčasného bratislavského primátora Iva Nesrovnala.

O politickom marketingu aj blogovali. V júni 2014 na blogu na stránke sme.sk uverejnili text „Procházka sa chytá do vlastných sietí“, v ktorom boli voči lídrovi Siete mimoriadne kritickí. Jeho politické začiatky zhrnuli do vety: „Zakladateľ Siete kopí úplne zbytočné komunikačné chyby, ktorými si pomaly, ale isto vypaľuje na svoje čelo biľag klamára s podozrivým financovaním.“

V súvislosti s vtedy rastúcimi preferenciami Siete hovorili, že „tieto chyby by ho mali u kritickejšej časti voličstva postupne diskvalifikovať, no nestalo sa tak.“ Venovali sa aj sporným otázkam financovania Procházkovej prezidentskej kampane a nahrávke s Igorom Matovičom.

Tvrdili, že spôsob, ako sa Procházka vyviňuje z otázok okolo financovania a všetko hádže na spolupracovníkov je „neuveriteľný“. Dokonca ho varovali pred osudom Vladimíra Mečiara či Roberta Fica.

„Ak všetko toto Procházka vyhodnotí tak, že mu je v záujme obnovy pravice dovolené všetko, dostane sa na šikmú plochu,“ končili svoj článok. „Riešenie takéhoto stavu, ktorý sa vo víre dejín pritrafil napríklad Vladimírovi Mečiarovi či Robertovi Ficovi, je len jedno – populizmus s veľkým P.“

Blog Vrtieť psom je dnes už zo stránok sme.sk zmazaný, Denník N text našiel vo webovom archíve.

Dnes už je Procházka obeť

Radovan Choleva dnes na otázku, či tento text nebol prekážkou ich vzájomnej spolupráce so Sieťou, vraví, že „zjavne nie“.

S tým súhlasí aj Radoslav Procházka. „Napokon, moje slová, že som sa zbavil ješitnosti, potrebovali aj priamy dôkaz. Tu je.“

Skoršie výroky podľa Cholevu vychádzali z konkrétnej situácie, v ktorej sa pred takmer rokom Radoslav Procházka ocitol. „Z jeho vystupovania v poslednom čase je úplne zrejmé, že komunikuje uvážlivejšie, pokornejšie a oveľa viac preciťuje zodpovednosť primeranú jeho cieľom,“ myslí si.

V prípade známej Matovičovej nahrávky o inzercii bez bločku bol vraj Procházka „obeťou správania, ktoré nemá medzi slušnými ľuďmi miesto.“

Choleva reagoval aj na to, prečo svoj pôvodný blog na sme.sk s týmto textom vymazali. „Pred časom sme začali blogovať na Denníku N, aby sme podporili sympatickú snahu nového média o nezávislosť, a zdalo sa nám korektné nevyužívať ďalej priestor v konkurenčnom médiu.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie