Denník N

Keď hovorí, všetko je jasné. Le Penová už láka aj mladých, učiteľov či voličov ľavice (4 týždne do volieb)

Plagát prezidentskej kandidátky Marine Le Penovej. Foto – TASR/AP
Plagát prezidentskej kandidátky Marine Le Penovej. Foto – TASR/AP

Krajne pravicový Národný front má najväčšiu podporu medzi voličmi vo svojej histórii. Hlas Marine Le Penovej chcú odovzdať aj Francúzi, ktorí doteraz volili ľavicových politikov.

Marine Le Penová a jej strana majú najväčšiu podporu v histórii. Neláka len svojich bežných sympatizantov, voliť sa ju chystajú aj mnohí učitelia, úradníci či ľavicoví voliči.

Líderka Národného frontu zmenila stratégiu a začala sa orientovať na priemyselné oblasti Francúzska, ktoré tradične volili ľavicových politikov. Začala hovoriť o sociálnych témach, ako je vek odchodu do dôchodku či zvyšovanie platov.

„Keď hovorí, všetko je jasné,“ povedal pre Le Monde 55-ročný Claude Poitou. Práve Le Penovej odovzdá v aprílových prezidentských voľbách svoj hlas.

„Krajina je ohrozená Európou, migrantmi, všetkým. Som dva roky nezamestnaný a verím, že s Marine bude jednoduchšie nájsť si prácu,“ vraví.

Aj on ukázal, že líderka krajne pravicového frontu dokáže ťažiť zo sklamania ľavicových voličov z vysokej nezamestnanosti či zo zhoršenej kvality ich života.

„Bolo hlúpe ignorovať túto masu, ktorá stále rastie a ktorá bola zabudnutá globalizáciou a parížskou blaženosťou. Nedá sa odmerať strach týchto voličov, ktorí si právom alebo neprávom myslia, že nemajú čo stratiť, ak nie je čo získať od krajnej pravice,“ napísal ľavicový denník Le Monde.

Sedem percent voličov, ktorí v roku 2012 hlasovali za odchádzajúceho prezidenta Francoisa Hollanda, bude podľa prieskumu Ipsos v apríli voliť Le Penovú.

„Títo voliči sú veľmi citliví na témy týkajúce sa ich životných podmienok,“ povedal pre France Inter Florent Gougou, odborník na krajnú pravicu zo školy Sciences Po Grenoble.

„Bolo ťažké si predstaviť, že by robotník volil Národný front. Sú to však ich súčasní voliči, ktorí síce môžu mať rovnakú sociologickú charakteristiku ako ich rodičia, ale majú iné volebné správanie.“

Le Penová môže vyhrať

To môže napokon spôsobiť, že Le Penová, ktorá sľubuje referendum o odchode z Európskej únie, prezidentské voľby vyhrá. Pre Európu by to bol ešte väčší šok ako víťazstvo Donalda Trumpa v Spojených štátoch.

Keď sa v druhom kole prezidentských volieb v roku 2002 stretol Jacques Chirac s jej otcom Jeanom-Mariem Le Penom, obhájil svoj post so ziskom 82 percent hlasov. Teraz to bude tesnejšie.

Marine Le Penová v prieskumoch v prvom kole vedie, v poslednom prieskume mala 25 percent. Jej najväčší súper, exminister hospodárstva a centrista Emmanuel Macron, za ňou zaostáva o jeden bod. V druhom kole by vyhral, no rozdiel sa zmenšuje.

„Polovica ľavicových voličov uviedla, že v prípade duelu medzi Le Penovou a Macronom nepôjde voliť,“ cituje RTL Emmanuela Rivièra z prieskumnej agentúry Kantar, podľa ktorej je rozdiel medzi Le Penovou a Macronom pre druhé kolo v pomere 42 verzus 58 percent hlasov.

„Čo sa týka voličov republikánov, tí sú rozdelení medzi Le Penovú a Francoisa Fillona,“ vysvetlil Rivièra.

„Môžeme povedať, že scenár, že by Marine Le Penová vyhrala prezidentské voľby, nie je úplne vylúčený. Je nepravdepodobné, že by sa voliči tak masívne presunuli na opačnú stranu, ako to bolo v roku 2002 pri Chiracovi,“ dodal.

Marine Le Penová si získava aj ľavicových voličov. Foto - TASR/AP
Marine Le Penová si získava aj ľavicových voličov. Foto – TASR/AP

Národný front sa prestal spoliehať na svoju tradičnú volebnú základňu a výrazne si posilňuje stabilitu od roku 2011. To sa prejavilo najskôr v prezidentských voľbách o rok neskôr, keď Le Penová skončila tretia za Hollandom a Nicolasom Sarkozym.

Keď o dva roky prebehli voľby do Európskeho parlamentu, Národný front získal historické maximum 24 percent hlasov. Do roku 2015 si rozšíril voličskú základňu aj medzi mladými ľuďmi či štátnymi úradníkmi a v regionálnych voľbách získal 6 z 13 regiónov.

„Strana nikdy nebola pri moci, takže voliči z nej nemôžu byť sklamaní,“ vysvetlil pre BFMTV sociológ Joël Gombin. „To sa týka strednej triedy, na ktorú ostatné strany zabudli, či chudobných alebo málo kvalifikovaných mladých ľudí.“

Prvovoliči aj učitelia

V aprílovom prvom kole prezidentských volieb bude voliť aj 3,3 milióna prvovoličov. Takmer polovica z nich (48 percent) nie je stále rozhodnutá, komu odovzdá svoj hlas. Z druhej polovice je najviac študentov naklonených Le Penovej.

„Z prvovoličov, ktorí pôjdu voliť, dá 29 percent hlas Marine Le Penovej a 27 percent Emmanuelovi Macronovi,“ cituje Le Figaro Anne Muxelovú z Centra pre politický výskum Science Po.

Krajne pravicovej strane sa podarilo osloviť aj učiteľov, ktorí Národný front v minulosti takmer nevolili. Le Penová začala hovoriť o podmienkach vzdelávania, preplnených triedach, problémových štvrtiach.

Medzi voličmi krajne pravicovej líderky je aj 31-ročný Aymeric Durox, učiteľ histórie a zemepisu, ktorého rodina tradične volila ľavicu. Durox založil verejný blog pre študentov aj ich rodičov, kde píše o svojich názoroch, stihol tiež osloviť kolegov z parížskeho regiónu.

„Urobil som to cez Facebook. Kontaktoval som miestnych, hľadal som členov alebo sympatizantov, ktorí majú niečo spoločné s národným vzdelávaním,“ uviedol. „Je nás 30 až 35, sú medzi nami riaditelia škôl, učitelia prvého, druhého aj vyššieho stupňa.“

Podpora medzi učiteľmi prekvapila aj Národný front. „Mám dve dcéry na strednej škole a som rada, že niektorí učitelia jasne uviedli, že volia Národný front,“ povedala europoslankyňa za Národný front Sophie Montelová.

„Pred niekoľkými rokmi bol učiteľský zbor nepriateľský, ale zmenilo sa to. Pri voľbe Marine Le Penovej u učiteľov nastal prelom.“

Počula som o tom, ale nespomínam si

Elektorát Le Penovej je pestrý a rôznorodý. Líderka krajne pravicovej strany má voličov v rôznych sociálnych triedach, ktoré majú často protichodné záujmy. Na jednej strane hovorí o právach zvierat a ochrane prírody, na druhej odmieta odstaviť jadrové elektrárne. Aj preto majú ostatné politické strany problém reagovať na témy, ktoré pokrýva.

Keď tento rok v januári republikán Fillon predstavil svoje návrhy pre systém zdravotníctva, Národný front reagoval, že v strane to už majú vypracované a vytvorili aj odbornú skupinu, v ktorej sú zdravotníci, lekári aj ošetrovatelia. Jej cieľom je získať si budúcich voličov.

„Na zozname máme zubárov, chirurgov, zdravotné sestry,“ povedala Montelová. „Väčšina z nich sú voliči Marine Le Penovej v prezidentských voľbách.“

Jasne definovaný elektorát Národného frontu akoby neexistoval. „Dôvody ich voličov sú rozmanité a len veľmi málo ich ovplyvňuje program,“ cituje denník La Libération sociológov Gérarda Maugera a Willyho Pelletiera. To potvrdil aj výskum politologičky Christèle Marchand-Lagierovej, ktorá skúma voličov krajnej pravice od 90. rokov.

„Takmer nikto z voličov Národného frontu nebol schopný uviesť jeden z návrhov strany,“ povedala Marchand-Lagierová a zacitovala 23-ročnú voličku Charlotte, ktorej sa pýtala, čo sa jej z programu Národného frontu najviac páči. „Počula som o tom, ale nespomínam si. Rada by som, ale je to zložité…“

Podľa politologičky sa voliči Národného frontu menej rozhodujú na základe politického presvedčenia a vychádzajú skôr z osobných skúseností alebo nejakej udalosti.

„Jej voliči na otázky ohľadne ich motivácie neuvádzajú politické odpovede,“ vysvetlila Marchand-Lagierová. „Čím menej poznajú program strany, tým viac odmietajú prisťahovalectvo. Akoby imigrácia mohla byť odpoveďou na rozličné otázky.“

Le Penová sa minulý týždeň stretla s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Foto - TASR/AP
Le Penová sa minulý týždeň stretla s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Foto – TASR/AP

Imigrácia, Merkelová a Putin

O imigrácii Le Penová hovorila aj počas víkendového stretnutia so svojimi voličmi v Lille.

„Budem voliť Le Penovú aj pre migráciu. Poznám tých ľudí, nechcem tu mať mešity,“ cituje Le Point študenta Geoffreya. „Je to aj pre kultúrne dôvody, chcem, aby si moja krajina udržala svoju identitu.“

Le Penová v Lille riešila typické témy krajnej pravice. Predpovedala zánik EÚ, koniec globalizácie aj multikulturalizmu. Kritizovala politiku otvorených dverí Angely Merkelovej, hovorila, že Nemecko si presadzuje svoje záujmy na úkor Francúzska, a sľúbila, že „v Európe sa bude rešpektovať suverenita každého národa“.

Spomenula takisto vystúpenie krajiny z eurozóny, o ktorom chce dať hlasovať v referende po svojom zvolení. „Mali sme svoj vlastný ekonomický systém pätnásť storočí. Boli sme jednou z najväčších svetových mocností,“ povedala v Lille a všetci v sále jej tlieskali.

„Je pravda, že dôchodcovia sú zdesení odchodom krajiny z eurozóny,“ uviedol pre Le Point 67-ročný Christian Vercouter, ktorý doteraz volil ľavicu. „Spôsobilo by to zemetrasenie. Ale k tomu došlo aj pri opačnom prechode. Bageta predtým stála jeden frank. Dnes stojí euro.“

Pred tým, ako sa stretnutie skončilo hymnou a ohňostrojom, Le Penová svojim podporovateľom povedala aj o minulotýždňovom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Dav asi 5-tisíc ľudí to ocenil obrovským potleskom.

„Je lepšie držať sa silných ako slabých. Aby sme to tu mohli reformovať, potrebujeme veľa sily. Ľudia potrebujú skutočnú autoritu,“ povedal Vercouter pre Le Monde. „Je tu menšina, ktorá vládne svetu. Sme nimi manipulovaní. Marine neklame.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie