Denník N

Vláda si schválila väčší dosah na nástupcu Holjenčíka, menovať ho nebude prezident

Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR
Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR

Desať rokov určoval ceny energií nominant Smeru, skončilo sa to cenovým škandálom. Koalícia pred nomináciou jeho nástupcu mení zákon.

Martinčan Jozef Holjenčík bol desať rokov dôležitým úradníkom. Ako nominant Smeru rozhodoval o tom, koľko budú domácnosti a firmy platiť za elektrinu, plyn či teplo. Z postu šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) po škandále s vysokými účtami za energie odstúpil, a tak za neho vládna koalícia hľadá náhradu.

V stredu preto schválila zmeny v regulačnom zákone. Podľa nich bude mať vláda na budúceho šéfa regulácie väčší vplyv než má dnes. Sama ho vymenuje, bude aj formálnym účastníkom debaty, keď bude regulátor schvaľovať ceny energií.

Doteraz šéfa ÚRSO menoval prezident, vláda ho nominovala. Prezident môže aj dnes odmietnuť vládnu nomináciu, ale iba v určitých prípadoch.

„V praxi sa ukázalo, že najväčšiu politickú zodpovednosť za kroky úradu nesie vláda, preto je náležité a logické, aby vláda niesla plnú zodpovednosť aj za jeho vymenovanie,“ avizoval už pred dvoma týždňami minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) zmeny.

Budú platiť od júna

Koalícia sa zhodla, že nové pravidlá budú platiť od júna. Hoci sa novela dostane do Národnej rady SR v skrátenom legislatívnom konaní, nechala si časovú rezervu, keby mala problémy v parlamente a pre prípad, že by ju prezident Andrej Kiska vrátil a opätovné prerokovanie.

Novela si vyslúžila 183 pripomienok, z toho väčšinu zásadných. Podľa pripomienkového konania sa nepozdáva zamestnávateľským združeniam, dodávateľom energií a vážne výhrady k nej mali aj niektoré ministerstvá. Na vláde však v stredu prešla iba s kozmetickými zmenami.

Najčastejšie kritici pripomienkovali to, že regulátor má byť nezávislý – od dodávateľov energií, ale aj od politikov – pritom novela môže jeho previazanosť s vládnou mocou zvýšiť. „Kľúčovým predpokladom objektívneho a nezávislého fungovania ÚRSO je jeho skutočné praktické nezávislé konanie od pokynov iných štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci ako aj samotnej vlády,“ tvrdí Republiková únia zamestnávateľov.

„Nestrannosť a nezávislosť úradu musí byť skutočná, nielen formálne uvedená v zákone,“ reagoval v pripomienkach aj regulačný úrad.

Štát má viac hovoriť do cien

Združeniam, obchodným komorám ani regulačnému úradu sa nepozdáva ani to, že štát bude po novom vstupovať do rozhodovania o cenách energií ako riadny účastník. Bude teda vidieť cenové návrhy, ale nebude ich môcť blokovať alebo vetovať. Túto prácu bude mať na starosti ministerstvo hospodárstva a ministerstvo životného prostredia pod vedením Lászlóa Solymosa.

Jeho ministerstvo malo proti novej úlohe výhradu. Nechápe, prečo sa má vyjadrovať k cenám vody, ak je už dnes riadnym účastníkom debaty o celej regulačnej politike. „Sme názoru, že nie je potrebné, aby ministerstvo životného prostredia bolo účastníkom cenového konania,“ píše.

„Ide o podstatnú obsahovú súčasť návrhu zákona,“ odpísalo Žigovo ministerstvo, ktoré je tvorcom novely. V nej sa píše aj to, že ak sa regulátor a vláda v pohľade na regulačnú stratégiu nezhodnú, ich vyjadrenia o tom má ÚRSO zverejniť.

Chýba transparentnosť, prekáža byrokracia

Žiga detaily z novely predstavil prvýkrát pred dvoma týždňami, schválená verzia ukazuje, že v nej zostali aj ďalšie zmeny, ktoré avizoval.

Predseda úradu nebude zároveň šéfom odvolacej rady úradu. V praxi tak nebude o odvolaniach voči rozhodnutiu šéfa úradu rozhodovať ten istý človek.

Keďže šéf rady bol zároveň šéfom ÚRSO, vymenoval ho prezident na návrh vlády. Po novom ho zvolia členovia rady (nominovaní parlamentom a vládou) a vymenuje prezident.

Dosahy rozhodnutí o cenách sa budú analyzovať a počítať ich majú aj dodávatelia, nielen úrad.

Dodávatelia energií a zamestnávatelia upozorňujú, že novinka prináša aj novú byrokraciu a chýba v nej to, čo by pomohlo: viac transparentnosti, debaty s regulačným úradom či viac právnej istoty.

Niektorí priamo vyžadujú vpísať do zákona zákaz retroaktivity. Je to reakcia na opravy cien energií, čo sa deje uprostred roka, aj keď nové ceny majú platiť spätne od 1. januára.

Každé cenové rozhodnutie bude musieť podľa novely podpísať aj jeden z podpredsedov úradu. Podpredsedovia ÚRSO budú dvaja, doteraz bol len jeden.

Hľadá sa kľúčový úradník

Dosiaľ nikto jasne nepovedal, prečo začiatkom roka prekvapivo vzrástli ceny energií pre niektoré skupiny odberateľov. Žiga to pripisuje chýbajúcim výpočtom o dosahoch nových cenníkov, ktoré si jeho ministerstvo od Holjenčíka neúspešne pýtalo.

V týchto dňoch sa dostávajú do domácností a firiem opravené faktúry. Fico prikázal tohtoročné cenníky prepracovať niekoľkokrát.

Nezávislého regulátora od členských krajín pýta Európska komisia. Slovensko už dávnejšie začal Brusel prešetrovať pre podozrenie, že Holjenčík má pritesné väzby s vládnou mocou.

Vláda zatiaľ nepovedala, koho plánuje nominovať do funkcie, ktorú Holjenčík uvoľnil. Neformálne debaty boli o bývalom riaditeľovi SIS (funkcia priamo podriadená predsedovi vlády) Jánovi Valkovi.

Mal by však zrejme problém kvalifikovať sa na funkciu podľa platných kritérií v zákone, tieto ministerstvo hospodárstva v novele nemení.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie