Denník N

Kaliňák Kiskovi vyčíslil lety vládnym špeciálom do Popradu. Prezident mu odkázal, že klame

Vládny špeciál pod Tatrami. Foto – TASR
Vládny špeciál pod Tatrami. Foto – TASR

Minister vnútra Kiskovi v parlamente vyčítal, že až 70 percent jeho letov nesúvisí s výkonom jeho ústavných kompetencií. Prezident je v Izraeli, odkiaľ odkázal, že práve Kaliňák mu odporučil letku využívať. Obvinil ho z klamstva.

Vládna koalícia si dnes v parlamente podala prezidenta Andreja Kisku pre jeho lety do Popradu. Zariadil to poslanec Smeru Martin Nemky, ktorému na začiatku schôdze prešiel návrh, aby minister vnútra Robert Kaliňák do Národnej rady predložil informáciu o využívaní letky ministerstva vnútra za roky 2015 až 2017. Prezident Kiska je práve na oficiálnej návšteve Izraela.

Kaliňák pred poslancami povedal, že od 1. januára 2015 doteraz vládna letka absolvovala 880 letov s ústavnými činiteľmi. Kiska bol na palube lietadla 454-krát, premiér 183-krát, predseda parlamentu 66-krát. Okrem toho majú vládne lietadlá za sebou 178 letov s ministrami.

Minister vnútra poslancom tiež povedal, že zo 454 prezidentových letov až 70 percent, teda 319 letov, nesúviselo s výkonom jeho ústavných kompetencií. Išlo o Kiskove lety do Popradu, kde žije ďalej jeho rodina, a späť do Bratislavy. Premiér Fico mal štyri takéto lety, podľa Kaliňáka za ne zaplatil 9900 eur.

Vzápätí minister vnútra dodal, že prezident za svoje lety do Popradu a späť nezaplatil. Na základe Ficových letov mu cenu za tieto lety vyčíslil na 790-tisíc eur. Ak by vraj zarátal aj lety z roku 2014, išlo by takmer o milión eur.

Video: Reakcia prezidenta Kisku

Kiska priamo v Jeruzaleme reagoval, že pri téme využívania vládnych lietadiel je potrebné sa pozrieť na to, ako celkovo sa využíva vládna letka, a tiež na to, ako nakupujeme lietadlá, a zvlášť upozornil na využívanie vrtuľníkov.

„Minister vnútra ma upozornil, že nie je rozdiel medzi služobnou a súkromnou cestou prezidenta, že som prezidentom 24 hodín, a odporučil mi, aby som využíval letku ministerstva vnútra,“ povedal prezident.

Ministra vnútra obvinil z klamstva. „Mrzí ma, že minister vnútra klame, opakovane klame. A mrzí ma, že práve takýto človek stojí na takej dôležitej funkcii, ako je minister vnútra.“

Vládna koalícia stupňuje tlak

Koalícia tak dnes proti prezidentovi výrazne pritvrdila. Premiér Fico novinárom Kiskove lety do Popradu v minulosti už predhodil viackrát, no posledné týždne sa koalícia do prezidenta opiera čoraz častejšie. Je to len týždeň a pol, čo sa predseda vlády sťažoval, že prezident naňho útočí na dennej báze. Kiska na koalíciu tlačí napríklad v súvislosti s Mečiarovými amnestiami či kauzou Gorila.

Poslanci Smeru a SNS zasa včera na Kisku podali podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Prezident totiž vo Varšave poklepal základný kameň nového vežiaka firmy HB Reavis, čím podľa koaličných poslancov propagoval súkromnú firmu. Smer a SNS navyše tvrdia, že Kiskova dcéra Natália, ktorá v HB Reavis začala nedávno pracovať, bola súčasťou delegácie a s prezidentom do Varšavy letela. Prezidentská kancelária to poprela – nikto z Kiskovej rodiny v lietadle nebol.

Na prezidenta v parlamente opäť zaútočil aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a viackrát ho nazval papalášom. „Chcel by som, aby sme sa bavili o rovnakom metri na každého. Keď počúvam tie náklady, tak to považujem za papalášske a nehospodárne nakladanie s majetkom štátu. Ak sa rozhodol byť prezidentom, má tomu prispôsobiť aj osobný život. Má v Bratislave k dispozícii vilu.“

Danko povedal, že ak by sa mal správať ako Kiska, „lieta do Šamorína vrtuľníkom“. Prezidenta vyzval, aby sa správal hospodárne a prelietanú sumu štátu preplatil. „Neviem, či si pán prezident kúpil do kancelárie záclony ako ja. Toto sa musí skončiť. Keď tu niekto rozlieta mesačne 30-tisíc, nepomôže ani symbolické rozdávanie 5-tisícového platu.“

Minister vnútra a jeho letka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister vnútra a jeho letka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra Robert Kaliňák minulý týždeň hlave štátu vytýkal aj jeho prednášky na školách, Kiskovo správanie prirovnal k tomu, čo so študentmi oslovuje Marian Kotleba. „Môžem vysloviť len osobný názor, že politika na školy vôbec nepatrí. Tak ako ju prekračuje pán Kotleba, ju prekračuje pán prezident.“

Ceny leteniek vládnych politikov občas zaujímajú, občas nie. O Kiskových letoch vládnym špeciálom hovoria často. No s pomerne vysokými poplatkami, ktoré ministerstvá platia za rezervácie leteniek malej agentúre, o ktorých písal Denník N, boli štátni úradníci spokojní.

Kaliňák Kiskovi lety ponúkol

Prezidentská kancelária doteraz na kritiku Smeru voči Kiskovým letom odpovedala krátkym vysvetlením, že ministerstvo vnútra prezidentovi využívanie vládneho špeciálu samo ponúklo. Dnes po prvý raz zverejnili podrobné stanovisko, v ktorom okrem iného vysvetľujú, že ak by aj Kiska lietal vlastným lietadlom, štát by to nemuselo vyjsť lacnejšie.

„Po nástupe do funkcie prezident absolvoval rozhovor s ministrom vnútra, kde sa ho spýtal, ako má postupovať pri preprave z Popradu do Bratislavy a späť, lebo na tejto trase dovtedy využíval na prepravu lietadlo spoločnosti, ktorej bol spolumajiteľom,“ vraví hovorca prezidenta Roman Krpelan.

„Minister vnútra požiadal prezidenta, aby využíval letku ministerstva vnútra s odôvodnením, že lietadlá aj piloti majú málo nalietaných hodín. Minister doslova povedal, že lietadlá lietajú veľmi často z vyššie uvedeného dôvodu prázdne a on ich dokonca ponúka školám, aby si spravili letecký výlet.“

Navyše, problémom pri súkromných lietadlách môže byť garantovanie bezpečnosti prezidenta, o ktorú sa má štátny Úrad na ochranu ústavných činiteľov starať. Ochranka napríklad nedokáže zaručiť, že lietadlo prešlo kontrolou bezpečnosti a má servis, ani či sa k nemu v noci niekto nepriblížil, keďže nebolo strážené.

Prezident: Letenky ochrany boli drahšie

Prezidentská kancelária tiež dnes zverejnila, že Kiska po svojom zvolení a pridelení ochranky, ale ešte pred inauguráciou, teda v apríli 2014, dvakrát využil lietadlo vládnej letky. Ministerstvo mu vtedy vyfakturovalo za oba lety 1549 eur, priemerne teda jeden vyšiel na necelých 800 eur.

Po inaugurácii, v júli 2014, zasa Kiska ešte dvakrát letel vlastným lietadlom, no už s ním bola aj jeho dvojčlenná ochranka. Spoločnosť vlastniaca lietadlo vtedy za letenky štátu vyfakturovala 1200 eur za jeden let a 1400 eur za druhý. To znamená 600 a 700 eur za letenku pre jedného člena ochranky.

Prezident vo vládnom špeciále s futbalistom Marekom Hamšíkom pri ceste na Expo do Milána. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prezident vo vládnom špeciáli s futbalistom Marekom Hamšíkom pri ceste na Expo do Milána. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Jednoduchou matematikou sa dá vypočítať, že budúcemu prezidentovi ministerstvo vnútra fakturovalo cca 780 eur za jeden let. Naopak, za let súkromným lietadlom platilo ministerstvo vnútra letenky pre dve osoby v sume 1300 eur. Ministerstvu vnútra sa viac oplatí prepravovať prezidenta vlastným lietadlom,“ myslí si Krpelan.

Ministerstvo vnútra v minulosti zverejnilo ceny letových hodín lietadiel Jak-40 a Tu-154M, ktoré letka do obmeny lietadiel využívala ako vládne špeciály. Boli vyššie ako suma, ktorú prezidentovi vyfakturovali za jeho lety pred inauguráciou. Letová hodina Jaku vychádzala na 1 200 eur, letová hodina Tu-154M na 4 200 eur.

Prezidentská kancelária pripomína, že Kiska nikdy neletel vládnym špeciálom na dovolenku s rodinou, a vždy vtedy využíval komerčné linky. Navyše, po prvých článkoch o jeho letoch do Popradu v roku 2015 Kiska napísal Úradu na ochranu ústavných činiteľov, že je pripravený dopravovať sa domov súkromnými prostriedkami. A úradu sa spýtal, ako má postupovať.

Riaditeľ úradu sa podľa prezidentskej kancelárie jasnej odpovedi vyhol, uviedol len, že „v prípade potreby leteckej formy prepravy prezidenta úrad z hľadiska bezpečnosti môže len odporučiť využitie letky ministerstva vnútra pred prepravou civilnou letkou alebo súkromným lietadlom“.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kaliňák lieta za oceán za svoje

Kaliňák si napríklad medzikontinentálne lety hradí z vlastných peňazí, aj keď ide o služobnú cestu.

Bolo tak aj v júni 2013, keď bol minister vnútra týždeň v Spojených štátoch amerických. Ministerstvo vnútra vtedy uhradilo za letenku pre jeho ochrankára 6-tisíc eur. Išlo o cestu business triedou do Washingtonu, odtiaľ do Denveru, Tampy a z Washingtonu naspäť do Viedne.

„Pracovný program, predovšetkým v Spojených štátoch, je veľmi náročný a po vystúpení z lietadla sa automaticky začína. Z toho vyplýva, že som chcel mať šancu si v lietadle aj oddýchnuť, tak som si kúpil letenku sám.“ Neoddýchol by si minister v lietadle, aj keby letenku platil štát? „Keď som chodil na takéto pracovné cesty, kupoval som si letenku prvej triedy a nepovažoval som za vhodné, aby túto sumu hradilo ministerstvo za mňa,“ povedal Kaliňák.

V rámci Európy Kaliňákovi lety hradí ministerstvo. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) si myslí, že Kiska by mal pri lietaní špeciálom nájsť nejakú rozumnú hranicu.

„Všetko je otázkou miery. Ako ústavný činiteľ má zo zákona právo lietať, kam chce. Je na posúdenie, či to nepreháňa, či je to potrebné každý týždeň, či sa dá ísť autom,“ povedal o využívaní vládnej letky prezidentom. „Ak sa to detinsky skrýva za každotýždenný program na východnom Slovensku, to v poriadku nie je, ale určite to nie je porušenie zákona.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie