Denník N

Sponzor Smeru na polícii ohrozuje podľa Žitňanskej jej dôveryhodnosť, Kaliňák to tak nevidí

Foto – TASR
Foto – TASR

Ministra vnútra podozrenia voči funkcionárovi polície, ktorý bol kedysi sponzorom Smeru a členom strany, nevyrušujú, inšpekcie sa vzdať nechce.

Ak zostane riaditeľom finančnej polície bývalý sponzor Smeru Bernard Slobodník, „principiálne to spochybňuje dôveryhodnosť“, myslí si ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Zodpovedať túto otázku však musí podľa ministerky vedenie polície a ministerstva vnútra. To odpovedá tak, že problém s dôveryhodnosťou Slobodníka nemá ani potom, čo šéfa finančnej polície obvinil zo zasahovania do prvého vyšetrovania kauzy Bašternák jeho bývalý podriadený Jozef Lutter. 

„Je to podobný scenár ako v minulých časoch, keď kolegovia po odchode z policajného zboru majú na vec iný názor, ako mali, keď boli v polícii, čo je samo osebe príznačné,“ reaguje na to minister vnútra Robert Kaliňák.

Video: Minister po rokovaní vlády: Zodpovedám sa svojim voličom

Minister vnútra dnes zopakoval to, čo už minulý týždeň vyhlásil policajný prezident Tibor Gašpar – že Lutter vykonával kontrolu nad prvým vyšetrovaním Bašternáka. „Mal možnosť kedykoľvek vyznačiť výhrady. Je podpísaný aj pod prvým, vami tak často kritizovaným uznesením,“ tvrdí minister. V skutočnosti je pod uznesením podpísaná len vyšetrovateľka prípadu Tatiana Ujváryová.

„Pán Lutter bol dlhodobo pracovníkom aj funkcionárom. Aj to, že pracoval v polícii v čase viacerých vlád, svedčí o tom, že som nikdy do personálnych otázok, či už NAKA, alebo ostatných špecializovaných tímov, nezasahoval. Nikdy som žiadne čistky nerobil,“ tvrdí Kaliňák.

Lutter v rozhovore pre Denník N povedal, že po nástupe Slobodníka do funkcie sa mu prvýkrát stalo, že ako zástupca pre vyšetrovanie nemal možnosť informovať sa o oklonostiach vyšetrovania. Išlo o dva prípady – kauzu Bašternák a nákup odpočúvacieho zariadenia na ministerstve vnútra.

„Keď nastúpil za riaditeľa finančnej polície Bernard Slobodník, tak v dvoch citlivých prípadoch dal hneď na začiatku ústny pokyn, že vyšetrovateľ bude podávať informácie priamo jemu a nie mne. Jedným z tých prípadov bol aj prípad Bašternák. Tak som sa o prípad viac osobne nezaujímal,“ povedal Lutter.

„Ja o žiadnom pokyne neviem, do vyšetrovania nikdy nezasahujem,“ reagoval na to minister vnútra.

Prečo minister nepočká na to, kým Lutterovo trestné oznámenie, ktoré sa týka aj zmarenej prehliadky u Bašternáka, vyšetrí inšpekcia, a od začiatku sa stavia na stranu Slobodníka?

„Ja sa staviam na stranu jasných faktov, keď jednoznačne svoje vyjadrenie povedal prezident policajného zboru, ktoré je jasné a veľavravné,“ povedal minister.

Motívy policajtov ako Lutter, bývalý šéf tímu Gorila Marek Gajdoš alebo bývalý vyšetrovateľ káuz DPH Pavol Milan, ktorí tiež vedenie rezortu kritizovali za ovplyvňovanie citlivých káuz, môžu byť podľa Kaliňáka také, „že sa rozhodli viesť novú životnú dráhu“.

„Viete, že jeden z tých, ktorí to kritizovali, je zrazu asistentom opozičnej poslankyne, tak každý má svoje politické názory,“ hovorí minister. Na mysli má Milana, súčasného asistenta podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej.

Lutterovo podanie vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá spadá priamo pod Kaliňáka.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská už Kaliňákovi predložila prvý návrh, ako by mohla inšpekcia vyzerať po zmene zákona.

Žitňanská by považovala za ideálne, „keby vznikla spoločná inšpekcia pre ozbrojené zbory, minimálne pre políciu a zbor väzenskej a justičnej stráže“. S Kaliňákom sa zhodujú len v tom, že dozor nad vyšetrovaním by mal mať špecializovaný odbor prokuratúry.

S novou inštitúciou Kaliňák nesúhlasí. Funguje to tak podľa neho iba v Českej republike a „majú obrovské množstvo škandálov a je to nefunkčné“. Nie je to preto, že sa Kaliňák nechce inšpekcie vzdať? „Určite nie,“ odpovedá minister.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie