Denník N

Na mítingu kotlebovcov vystupoval aj katolícky kňaz. Redemptoristi sa od jeho aktivity dištancovali

Kňaz Miroslav Čajka viedol modlitbu spolu s Marianom Kotlebom na pódiu. Spolu s nimi tam bol Jozef Mikuš, ktorý sa narodil 14. marca 1939 a bol Jozefom Tisom označený za prvé dieťa Slovenského štátu. Foto: naseslovensko.net
Kňaz Miroslav Čajka viedol modlitbu spolu s Marianom Kotlebom na pódiu. Spolu s nimi tam bol Jozef Mikuš, ktorý sa narodil 14. marca 1939 a bol Jozefom Tisom označený za prvé dieťa Slovenského štátu. Foto: naseslovensko.net

Kňaz Miroslav Čajka je obhajcom Jozefa Tisa a dlhodobo podporuje ĽSNS.

Na banskobystrických oslavách vzniku Slovenského štátu 14. marca 2017 vystupoval aj katolícky kňaz Miroslav Čajka. Duchovný rehoľného rádu v monastieri zo Stropkova sa z pódia modlil Otčenáš. Urobil tak na mítingu, na ktorom členovia strany rozdávali peniaze postihnutým. Suma bola 1488 eur. Kombinácia čísel 14/88 je ustálený neonacistický symbol.

„Otec Miroslav Čajka nedostal na účasť na tejto akcii od kompetentného predstaveného povolenie, ani si ho nežiadal. Konal teda bez poverenia, súhlasu a vedomia kongregácie,“ napísal vo vyhlásení viceprovinciálny predstavený Metod Marcel Lukačik. „Vyjadrujeme ľútosť nad pohoršením, ktoré svojím konaním spôsobil. Rázne odmietame šírenie a podporu extrémizmu, nenávisti, strachu a diskriminácie, ktoré sú v zásadnom rozpore s kresťanskou náukou.“

Viceprovinciálny predstavený kňaza Čajku „ústne i písomne dôrazne požiadal“, aby sa v budúcnosti vyhýbal aktivitám, ktoré by mohli „budiť dojem politickej angažovanosti“.

Nie je to prvýkrát

Katolícky kňaz Miroslav Čajka vystupuje aj pod pseudonymom Eirene. V minulosti mal už viaceré problémy za svoje názory. Pred voľbami v roku 2016 napríklad zverejnil na YouTube video s názvom Prečo mi svedomie nedovolí voliť KDH, v ktorom okrem iného tvrdil, že KDH založili slobodomurári, a nepriamo vyzval na voľbu ĽSNS. Čajka dostal od svojho nadriadeného príkaz video zmazať.

Ďalší príkaz na stiahnutie svojich videí dostal Čajka v marci 2017. Na jednom z nich sa zamýšľal nad tým, čo je extrémizmus. „Väčšina našich vládnucich (…) chcela by nás presvedčiť, že extrémizmus je jednoducho zlo, zločin, hriech. Nuž pozrel som sa do desiatich Božích prikázaní. (…) Jedenáste prikázanie ‚Nebudeš extrémista‘ som tam nenašiel. Boh extrémizmus nezakazuje,“ vysvetlil na videu.

Čajka kritizoval novú protiextrémistickú legislatívu. „Ježiš Kristus je najväčší extrémista v histórii ľudstva. Keby vtedy platil váš zákon, Lucia, bol by ukrižovaný podľa zákona,“ odkázal familiárne ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd). „Lucia, Ježiš vás tak extrémne miluje, že zomrel za vaše hriechy na kríži. Aj napriek tomu, že ho chcete prenasledovať za extrémizmus.“

„Pani ministerka, pán premiér, páni poslanci, svojím zákonom o extrémizme budete musieť pozatvárať všetkých športovcov, lebo všetci sa usilujú o extrémne výsledky. Všetci sú teda evidentne a v podstate extrémisti,“ zamyslel sa tiež Čajka.

„Ježiš Kristus je za extrémizmus. Zaiste, nie za každý, ale vy ste proti extrémizmu ako takému, a teda sa staviate proti Kristovi. Grécky proti je anti a z toho je antikrist. Ak ste proti akémukoľvek extrémizmu, tak ste jedni z antikristov dnešnej doby, lebo odporujete Kristovi Bohu,“ povedal na videu, ktoré mu jeho nadriadení prikázali stiahnuť z webu.

Ak zrušíme amnestie, Slovensko prestane existovať

Pre dvoma týždňami Čajka v diskusii na Facebooku spochybnil správnosť zrušenia Mečiarových amnestií. Myslí si totiž, že je to len nástroj na zlikvidovanie slovenskej štátnosti.

„Poviem vám to po lopate, ako to ja vidím: Zruší sa amnestia, únos Kováča sa potrestá, Mečiar bude v base, ale Slovensko prestane jestvovať ako štát a budeme patriť pod Česko, či Maďarsko… alebo budeme rozkúskovaní medzi okolité štáty. Nuž pýtam sa: Stojí zničenie Slovenska za to, že Mečiar pôjde do basy a proste bude okolo tej kauzy daná spravodlivosť?“

screenshot-www-facebook-com-2017-03-29-14-34-00

Čajka je obhajcom prezidenta Jozefa Tisa, o Slovenskom národnom povstaní napísal, že bolo komunistické a bezbožnícke.

Inde na Facebooku napríklad napísal aj to, že „Nemci na Slovensku vôbec neboli, takže partizáni nemohli bojovať proti Nemcom na Slovensku“.

screenshot-www-facebook-com-2017-03-29-14-55-36

Viceprovinciálny predstavený Metod Marcel Lukačik odmietol odpovedať na otázky Denníka N, či kňaz Čajka môže naďalej šíriť svoje názory na internete. Neodpovedal ani na otázku, aký postih by mohol kňazovi hroziť, ak by neuposlúchol a naďalej sa zúčastňoval na fašistických politických mítingoch. „Nechcem vec medializovať,“ odpovedal Čajkov nadriadený. Na otázky za celý týždeň neodpovedal ani Čajka.

Kňaz Miroslav Čajka je rehoľník – redemptorista. Redemptoristi majú na Slovensku dve viceprovincie –rímskokatolícku, ktorej členom je napríklad bývalý arcibiskup Róbert Bezák, a gréckokatolícku, ktorej členom je aj kňaz Čajka.

Medzi katolíckymi duchovnými sú viacerí kňazi, ktorí otvorene podporujú Kotlebu a fašistov. Na viacerých v minulosti upozornil bloger Ján Benčík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie