Denník N

Ak amnestie nezrušia, najviac to zabolí Fica

Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér dostal opozíciu do zlej situácie, ale pri prelamovaní Mečiarových amnestií aj tak najviac riskuje on.

Ak parlament Mečiarove amnestie neprelomí, lebo sa nenájde dosť hlasov, na vine bude Robert Fico. Presnejšie, opozícia bude mať dosť argumentov o jeho údajnej vierolomnosti, aby o tom presvedčila nahnevanú časť verejnosti.
Ak parlament amnestie prehlasuje, ale Ústavný súd ich zrušenie zablokuje, na vine bude opäť Robert Fico. V takom prípade by o tom opozícia ani nemusela nikoho presviedčať. Účasť ústavných sudcov v celom procese totiž bola Ficovou podmienkou.

Toto sú dva základné scenáre možného krachu a v oboch prípadoch na ne najviac doplatí imidž predsedu vlády. Pri prvom by aspoň mohol donekonečna opakovať, že on chcel, ale opozícia nie. Lenže úspech takejto taktiky by bol veľmi neistý. Fico po dvadsiatich rokoch odmietania tému síce naozaj oživil, ale riešenie komplikoval prekážkami, ktoré vyvolávajú obavy z komplotu.

V druhom prípade by Fico rovno mohol pred Bonapartom založiť stanové mestečko, aby mali budúci demonštranti kde bývať. Je prekvapujúce, že Ficov Mečiar dokáže verejnosť aj po takom dlhom čase hnevať aspoň tak ako Kaliňákov Bašternák. No je veľmi pravdepodobné, že ak by Košice naozaj prelomenie amnestií označili za protiústavné, štvrťstoročie stará kauza by dostala ľudí do ulíc. No ak by aj nie, Fico by sa už nikdy nezbavil imidžu Lexovho záchrancu, čo by jeho preferencie poslalo zas o čosi nižšie.

Opäť sú dve možnosti. Premiér možno naozaj chce všetkých podviesť, ale v takom prípade by ťažko podcenil škody, ktorými mu takáto hra hrozí. Alebo chce amnestie naozaj zrušiť, pretože si to všetko naopak spočítal veľmi dobre. Celá doterajšia politická kariéra Roberta Fica je dôkazom, že počítať vie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Komentáre

Teraz najčítanejšie