Denník N

Z Viktora Orbána sa stáva diktátor, lebo už nemá inú možnosť

Viktor Orbán. Foto – TASR/AP
Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Kroky vedúce k zákazu Stredoeurópskej univerzity v Budapešti sú nevyhnutým dôsledkom Orbánovej politiky.

Podľa vtipu o údajnej neprítomnosti ruských vojakov na Ukrajine ak niečo chodí a kváka ako kačka a popiera, že je kačka, je to ruská kačka. Podobne platí, že ak sa to správa ako diktátor a popiera to, vyhlasujúc sa za európskeho demokrata, je to maďarský premiér Viktor Orbán.

Len diktátori si totiž trúfnu siahnuť na akademické slobody, ktoré sú v Európe posvätné už po stáročia. Orbánova vláda posiela do parlamentu návrh zákona, ktorým fakticky zruší Stredoeurópsku univerzitu (CEU) v Budapešti. Táto univerzita má úctyhodnú medzinárodnú povesť a na jej čele stojí liberálny intelektuál svetového mena Michael Ignatieff. Lenže práve to Orbánovi prekáža, samozrejme okrem toho, že univerzitu založil George Soros.

Orbánov postup má hlbokú vnútornú logiku a nemal by nás teda prekvapiť, aj keď je z európskeho pohľadu šokujúci. Orbán pred časom ohlásil prechod od liberálnej demokracie k neliberálnej, tá je však z princípu nestabilná, pretože občianske a akademické slobody sa s neliberálnou demokraciou neznesú. Preto sa Orbán musí stať diktátorom, hoci bude naďalej tvrdiť, že je demokratom.

Preto plánuje siahnuť na občianske slobody a zakázať mimovládne organizácie financované zvonku (opäť Soros, ale aj fondy z Nórska). Spôsobujú mu totiž problémy, keď sa v mene imigrantov obracajú na Európsky súd pre ľudské práva. Ten nedávno vyriekol, že Maďarsko nezákonne vyhostilo dvoch utečencov z Bangladéša.

Orbánov režim je, samozrejme, paranoidný, ale ak sa raz rozhodol pre rozchod s liberálnou demokraciou, iný byť nemôže. Musí zakázať univerzitu, ktorú nemá pod kontrolou, pretože má obavy z každého slobodného a vzdelaného občana.

A právom. Keď chcel pred časom spoplatniť internet, zľakol sa veľkého davu demonštrujúcich mladých ľudí a ustúpil, rovnako ako v prípade kandidatúry Budapešti na usporiadanie olympiády, kde tiež narazil na odpor. Ak by študenti a profesori maďarských univerzít vyhlásili štrajk na podporu CEU, možno by tiež ustúpil. Zatiaľ sa takýto prejav solidarity domácej akademickej obce, bohužiaľ, nečrtá.

Samozrejme, bude protestovať akademická obec v zahraničí (protestuje aj americká diplomacia) a snáď aj na Slovensku. Orbána to v jeho ťažení proti CEU zrejme nestastaví, v takom prípade však existuje ešte iná možnosť.
Pôvodne mala mať Stredoeurópska univerzita sídlo v Bratislave, ale pre neochotu prvej ponovembrovej vlády z tohto plánu zišlo. Slovensko vtedy vinou svojej provinčnosti prepadlo zo skúšky modernity, teraz by však mohlo dostať nečakanú šancu na reparát. Ak by ponúklo CEU presídlenie, ziskom by bol veľký skok v kvalite nášho vysokého školstva a verejný prísľub politikov, že to s liberálnou demokraciou a dobrým vzdelaním pre mladých ľudí myslia vážne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Stredoeurópska univerzita

Komentáre

Teraz najčítanejšie