Denník N

Koalícia má pri rušení amnestií sama rebelov, opozičné hlasy môže stále získať

Na stredajšie poslanecké grémium prišli aj autor opozičného návrhu Ján Budaj a Dušan Jarjabek, niekdajší poslanec HZDS, dnes Smeru. Foto – TASR
Na stredajšie poslanecké grémium prišli aj autor opozičného návrhu Ján Budaj a Dušan Jarjabek, niekdajší poslanec HZDS, dnes Smeru. Foto – TASR

Igor Matovič chce Ústavný súd prebiť referendom. Koalícia a opozícia stále hľadajú dohodu na zrušení amnestií.

Zatiaľ čo sa koalícia snaží prehovoriť ústupkami nefašistickú opozíciu, aby podporila vládny návrh zrušenia amnestií, má problém aj s niektorými vlastnými poslancami.

Aj v prípade nájdenia kompromisu je totiž takmer isté, že zrušenie amnestií nepodporia ani všetci koaliční poslanci.

Hrnko a Číž

Za zrušenie amnestií nezdvihne ruku podpredseda SNS Anton Hrnko, povedal to v utorok v rozprave. „Ako človek, ktorý od začiatku pracoval na vytvorení ústavného systému republiky, som jeden z tvorcov ústavy, musím povedať, že nepodporím ani koaličný, ani opozičný návrh,“ vravel. Myslí si, že amnestiám by sa mali venovať historici a nie politici.

„Pokiaľ viem, vyjadril sa zatiaľ len on (Hrnko),“ odvetil šéf klubu SNS Tibor Bernaťák na otázku, či budú za zrušenie amnestií hlasovať všetci ich poslanci s výnimkou Hrnka.

Otázny je aj postup Miroslava Číža zo Smeru. Ten najprv zrušenie amnestií v pléne kritizoval a neskôr ako jediný zo 49 poslancov Smeru na hlasovaní nebol. „To je predčasná otázka. Moje pohľady na veci sú jasné. Hľadám vzťah medzi lojalitou ku klubu a k vecnej otázke,“ povedal Číž Denníku N.

„Pozrite si včerajšie hlasovanie, že klub bol jednotný. Obávali sme sa, že opozícia hrá s nami hru a neposunie to do druhého čítania. Pozrite sa, ako zahlasovali oni,“ vraví na otázku, či zrušenie amnestií podporí celý klub Smeru, jeho predseda Martin Glváč. „Náš klub určite bude hlasovať tak, ako sme deklarovali. Keď si niekto náhodou zlomí nohu, to nikdy neviete garantovať. Včera sme mali 48 hlasov a to hovorí za všetko.“

Anton Hrnko z SNS. foto - tasr
Anton Hrnko z SNS. Foto – TASR

Nápady s referendom

S nápadom, aby spolu s ústavným zákonom parlament vypísal referendum o amnestiách, prišiel bývalý predseda KDH Ján Figeľ. „Existuje cesta k zrušeniu amnestií bez spochybňovania suverenity ústavodarnej moci Národnej rady, bez zbytočného medzičlánku a bez právnej neistoty. Tou cestou je schválenie ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií spolu s uznesením parlamentu o vyhlásení referenda a jeho následné platné uskutočnenie,“ napísal Figeľ v článku pre Denník N. Keďže bývalý predseda KDH už nemá vplyv na koaličnú ani opozičnú politiku, je jeho názor skôr akademický.

O referende ako o reálnej možnosti však v inom kontexte hovorí Igor Matovič. Tvrdí, že pokiaľ Ústavný súd zrušenie amnestií zastaví, OĽaNO začne zbierať 350-tisíc podpisov na vypísanie referenda o zrušení amnestií. Matovič vraví, že si sám trúfa vyzbierať 100-tisíc z nich. „Treba im povedať pred týmto finále, keď sa bude hlasovať, nech nás neskúšajú podviesť na Ústavnom súde, na ktorom si to vybavia.“ Na otázku, či si myslí, že výsledok referenda má vyššiu právnu silu ako rozhodnutie Ústavného súdu a celý proces by mohlo zvrátiť, odvetil, že „tým referendom sa dá zrušiť aj Ústavný súd“.

Richard Sulík nie je poslancom, rokovanie v parlamente sledoval z balkóna. foto - tasr
Richard Sulík nie je poslancom, rokovanie v parlamente sledoval z balkóna. Foto – TASR

Sulík: Naši poslanci dostanú zelenú kartu

Napriek tomu, že v stredu počas dňa sa opozícia a koalícia na kompromise nedohodli, boli náznaky, že vládny návrh by mohol získať aj opozičné hlasy.

Šéf SaS Richard Sulík hovoril, že sa ešte poradia v stranách a s právnikmi a definitívne stanovisko oznámia na ďalšom grémiu, ktoré by malo byť v stredu podvečer.

„Chceme to posúdiť v pokoji s našimi právnikmi – s pánom Kubinom, s Danom Lipšicom – a bude ešte jedno grémium, kde to už nejako odklepneme. Vnímam tu určitú ústretovosť zo strany koalície. Reagovali konkrétnym vyhotovením na naše pripomienky,“ povedal Sulík.

Rokovania podľa neho speli ku kompromisu a myslí si, že čím viac pripomienok koalícia do návrhu zapracuje, tým viac opozičných poslancov zaň môže zahlasovať. Sulík vraví, že ich poslanci dostanú na hlasovanie „zelenú kartu“, teda nemusia hlasovať podľa odporúčania klubu.

Podľa Jána Budaja (OĽaNO), ktorý tému v opozícii zastrešuje, sa však koalícia zatiaľ zdráha súhlasiť s tým, aby sa zrušili milosti pre všetkých účastníkov kauzy Technopol, nielen pre Michala Kováča mladšieho.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie