Denník N

Fico nemá na boj proti korupcii čas, s mimovládkami sa už nestretol

Mimovládky počas stretnutia s predsedom vlády Ficom. Foto – TASR
Mimovládky počas stretnutia s predsedom vlády Ficom. Foto – TASR

Premiér sľuboval Aliancii Fair-play, Transparency International, aj Nadácii Zastavme korupciu, že budú rokovať o protikorupčných opatreniach. Stretnutia už dvakrát zrušil. Študenti chystajú Veľký protikorupčný pochod, Smer tvrdí, že sa ho neobáva.

Keď sa premiér Robert Fico 1. marca stretol s mimovládnymi organizáciami Alianciou fair-play, Transparency International a Nadáciou Zastavme korupciu, povedal, že išlo len o prvé rámcové stretnutie. „Budeme pokračovať 15. marca už k dvom alebo trom konkrétnym bodom, na ktorých sme sa dohodli,“ sľuboval predseda vlády a pozýval na toto stretnutie aj novinárov. Na sklonku marca je zrejmé, že predseda vlády na túto dohodu nemá čas. 

„Všetkých pozývam 15. marca okolo pätnástej hodiny. Chcem na toto stretnutie možno pozvať aj ďalších predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní a ďalších inštitúcií.“ Premiér chcel dať slovenskej verejnosti „jasne najavo, že nám záleží, aby sme zužovali priestor na netransparentné konanie“. Hovoril, že „musíme s touto témou pracovať ďalej, pretože vnímanie korupcie je veľmi negatívne a je našou povinnosťou na toto vnímanie veľmi tvrdo a razantne reagovať“.

Zaneprázdnený premiér. foto N – Tomáš Benedikovič
Zaneprázdnený premiér. Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico sa s mimovládkami nestretol ani 15. marca, ani 22. marca, keď to plánoval druhýkrát. Stretnutie nemá v pláne ani tento týždeň. „Premiér  má v posledných dňoch  náročný pracovný program v zahraničí a v regiónoch Slovenska. Samozrejme, hľadáme vhodný termín pre uskutočnenie stretnutia,“ napísal Úrad vlády. Vo štvrtok letel Fico do Paríža, kde hovoril o korupcii na antikorupčnom fóre OECD.

„Pôvodne dohodnutý termín druhého stretnutia bol preložený pre zdravotný stav premiéra, náhradný termín Úrad vlády zrušil bez vysvetlenia. Tento týždeň uplynul mesiac od prvého stretnutia s premiérom, čo je dosť dlhý čas. Vnímam to tak, že Robert Fico má momentálne iné priority,“ povedal Pavel Sibyla z Nadácie Zastavme korupciu.

Podobný názor má aj Peter Kunder z Aliancie Fair-play. „Robert Fico nás v priebehu pätnástich rokov oslovil s návrhom na stretnutie raz. Neprekvapuje ma a ani neznepokojuje, že ďalšie stretnutie sa odkladá.“

Gabriel Šípoš z Transparency International si myslí, že sa nedeje nič dramatické.  „„Premiér má určite bohatý program.“

Mimovládky, ktoré premiér v minulosti ostro kritizoval, stretnutia s Ficom privítali. „Má to zmysel, ak výsledkom stretnutí bude dohoda na konkrétnych opatreniach v boji proti korupcii, ktoré premiér následne presadí. To sa zatiaľ neudialo,“ hodnotí Sibyla.

Na druhom stretnutí plánujú mimovládky podľa Šípoša predložiť konkrétne kroky a podľa premiérovej reakcie budú vidieť, či má zmysel v stretávaní pokračovať.
Kunder z Aliancie Fair-play zasa pripomína, že premiérovi v zásade dokážu ponúknuť len riešenia, o ktorých jeho podriadení a odborná verejnosť vedia dlhý čas. „Ak má záujem pomôcť presadiť niektoré z týchto riešení, nie je nutné sa stretávať – dokázal by to hravo aj bez toho. Stretnutie s premiérom vnímam ako príležitosť osobne mu dať spätnú väzbu, či nastaviť zrkadlo.“

Bude Veľký protikorupčný pochod

Osemnásteho apríla, teda v utorok po veľkonočných sviatkoch, keď majú študenti ešte deň voľna, sa v Bratislave uskutoční akcia nazvaná Veľký protikorupčný pochod. Účasť zatiaľ na Facebooku avizovalo 6-tisíc ľudí, čo v skutočnosti nemusí znamenať, že ich toľko príde.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Vlani protestyza odstúpenie Kaliňáka organizovala opozícia, teraz si to vyskúšajú študenti. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mimovládky, ktoré čakajú na ďalšie stretnutie s premiérom, sa s organizátormi protestu na ich žiadosť stretli. „Chceli počuť rady a aký máme názor na ich nápad. Sú to mladí inteligentní ľudia a pochod plánujú ako pokojnú demonštráciu svoich postojov a požiadaviek. Držím im palce, aby sa pochod vydaril. Ak premiéra naozaj trápi korupcia na Slovensku, potom by si mal týchto mladých ľudí vypočuť,“ myslí si Sibyla.

Aj Kunderovi je aktivita mladých sympatická, na akciu, ktorá sa začne na Hviezdoslavovom námestí, sa však pozerá skepticky, zdá sa mu dosť ambiciózny. „Dostať korupciou frustrovanú masu ľudí na ulicu a zabezpečiť, aby sa odkaz neprekrútil, aby sa nepresadili provokatéri a aby si protesty nesprivatizovali extrémisti, či politici – to je náročná úloha aj pre skúsených špecialistov na kampane.“

Na pochod však príde a pozve aj známych. Aj Aliancia Fair-play sa s organizátormi pochodu stretla. „Pýtali sa na niektoré kauzy a na praktické veci, ako organizovať podujatie.“

„Diskutovali sme o programe, rečníkoch, zámere a ďalších krokoch. Finálne rozhodnutia sú v rukách študentov,“ hovorí Šípoš z Transparency International.

„V poslednom čase sme svedkami mnohých korupčných káuz, ktoré končia nevyriešené. Pochodom chceme vyjadriť nesúhlas s týmto stavom, ktorý je dlhodobo neudržateľný a je jedným z hlavných dôvodov extrémizmu na Slovensku,“ tvrdia študenti a organizátori Dávid Straka a Karolína Farská na webovej stránke velkyprotikorupcnypochod.sk.

Ich hlavnou požiadavkou je odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie. Žiadajú aj odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ďalej chcú vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila a zrušenie Mečiarových amnestií. Nevylučujú, že požiadavky do pochodu ešte upravia.

Smer tvrdí, že sa pochodu neobáva

„Je demokracia a každý má právo v tejto krajine vyjadriť svoj názor a je to jeden z najväčších výdobytkov, ktoré máme od roku 1989,“ reaguje na túto iniciatívu minister vnútra Kaliňák. Platí to podľa neho aj pre názor, ktorý nesúhlasí s jeho prácou, alebo s tým, že je minister vnútra. „Mám mandát, ktorý som dostal od voličov vo voľbách, naposledy cez 350-tisíc hlasov a som povinný sa mu zodpovedať tak, ako káže zastupiteľská demokracia. Keď má niekto iný názor, my sme povinní zabezpečiť, aby ho mohol slobodne prejaviť,“ povedal Kaliňák.

Lidri Smeru tvrdia, že z protestov študentov nie sú nervózni. foto N – Tomáš Benedikovič
Lidri Smeru tvrdia, že z protestov študentov nie sú nervózni. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister kultúry Marek Maďarič sa o tejto akcii zatiaľ s nikým v Smere nerozprával. „Nezoznamoval som sa úplne hĺbkovo s tým, čo požadujú, ale všeobecne si myslím, že právo demonštrovať a občiansky sa angažovať má každý, aj mladí ľudia.“

Minister hospodárstva Peter Žiga nemá pocit, že by sa k tejto aktivite stavali v najsilnejšej vládnej strane nervózne. Vníma ju ako jedno z práv obyvateľov vyjadrovať sa. „Nezachytili ste našu aktivitu smerom k riešeniu korupcie, v podobe legislatívnych návrhov, zvolávania okrúhlych stolov? Tá aktivita je momentálne, čo si pamätám, najintenzívnejšia, aká bola.“ Žiga na otázku, či zachytil kauzu Bašternák a podozrenia vznesené voči Kaliňákovi, reaguje: „Nie som odborník na Bašternáka, ja v tom tápem, nemám ten fundus vedomostí.“ Odpovedá, že sa na to treba pýtať Kaliňáka.

„Vnímam to ako dôsledok toho, čo sa deje v spoločnosti, dochádza k oživeniu v spoločnosti, vznikajú rôzne typy občianskych aktivít, čo podľa mňa v zásade nie je zle,“ hovorí o pochode ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie