Denník N

Fotografia z jednej párty: Glváč v rozhovore s Bašternákom, pri stole sedí aj Počiatek

S Bašternákom sa zvykli baviť aj Martin Glváč a Ján Počiatek. Foto – Hotel West
S Bašternákom sa zvykli baviť aj Martin Glváč a Ján Počiatek. Foto – Hotel West

Predstavitelia Smeru mali k Bašternákovi bližšie, ako dnes po kauze s DPH priznávajú.

Podnikateľ Ladislav Bašternák mal ešte dlhé vlasy, oblek Martina Glváča, dnešného podpredsedu parlamentu, sa leskne. Bol rok 2008 a predstavitelia Smeru Glváč aj Ján Počiatek sedia v jednej partii s Bašternákom. Ide o stretnutie v Hoteli West na bratislavskej Kolibe, ktorý má fotografiu na svojom webe. Denník N na ňu upozornil čitateľ.

Dnešný predseda poslaneckého klubu Smeru Glváč bol vtedy štátnym tajomníkom na ministerstve výstavby a Počiatek bol ministrom financií. Na fotografii sú ešte Roman Krasňanský, majiteľ zlatníctva Sheron, a Igor Vicel, majiteľ spoločnosti SLOV-MATIC, ktorá prevádzkuje hracie automaty.

Glváč vlani: Nijaký vzťah, nepovedal som, že sme sa stretli

Keď Glváč v júni 2016 s ostatnými poslancami Smeru v parlamente oznamoval, že celý poslanecký klub stojí napriek kauze Bašternák za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, novinári sa ho pýtali aj na jeho vzťah s podnikateľom obvineným z daňových trestných činov.

„Ja som pána Bašternáka veľakrát stretol na Donovaloch, áno,“ povedal vtedy Glváč. Ich vzťah označil za „nijaký – viem, kto to je“. Kedy sa naposledy videli? „Neviem, pred x rokmi,“ odpovedal. Neskôr sa na svojom Facebooku sťažoval na článok v Denníku N, že jeho slová boli prekrútené. „Nepovedal som, že sme sa stretli na Donovaloch a že ho poznám. Ja som ho tam videl a viem, kto to je,“ napísal 16. júna 2016 na svoj Facebook.

Glváč o Bašternákovi

Glváč teraz reagoval, že fotografia môže mať 10 až 15 rokov. „Nikdy som nepovedal, že pána Bašternáka nepoznám, a viackrát som k tejto téme poskytol vyjadrenia, ktoré si môžete vyhľadať. V tom čase som ani nemohol vedieť, že sa podľa Denníka N stane závadovou osobou,“ napísal Glváč. Podpredseda parlamentu si nemyslí, „že z takejto fotografie je možné určiť úroveň alebo blízkosť vzťahu“.

Krasňanský a úspechy za Smeru

Ďalší aktéri večierka sa k fotografii nechceli vyjadrovať. „Považuje to za súkromné záležitosti,“ povedala Krasňanského hovorkyňa. Spolumajiteľ zlatníctva bol kedysi podľa denníka SME Počiatkovým poradcom. Denník Plus JEDEN DEŇ ho spomínal v kšefte, ktorý deň pred odchodom z funkcie v roku 2010 podpísal minister vnútra Robert Kaliňák. Išlo o nákup 34 nafukovacích člnov pre záchranárov za 500-tisíc eur a podľa novín bol nákup predražený o polovicu. Zákazku dostala firma Consolidated Aerospace Industries, ktorá vznikla rok predtým a založil ju Krasňanský. Podnikateľ vtedy novinám povedal, že firmu medzitým predal a už s ňou nemal nič spoločné.

Počiatek na otázky neodpovedal.

Vicel zo spoločnosti SLOV-MATIC povedal, že Bašternáka osem rokov nevidel. Pamätal si, že fotografia je z Hotela West, ale nevedel, pri akej príležitosti sa takto stretli.

V roku 2008 zase Pravda informovala, že firma partnera finančnej skupiny J&T sa dostala lacno k pozemkom od štátu. Išlo o spoločnosť Regionálne cesty Bratislava – TOP. Firma odkúpila od ministerstva vnútra parcely v Pezinku za zlomok trhovej ceny. V spoločnosti pôsobil aj Krasňanský. Ministerstvo vnútra pod vedením Kaliňáka vtedy tvrdilo, že cena bola adekvátna.

Glváč nie je na fotografii s Bašternákom prvýkrát. Stretli sa aj na svadbe Branislava Záhradníka na Donovaloch v septembri 2012. Zábery zverejnila minulý rok Smotánka televízie Markíza. Na fotografii vidno aj Moniku Flašíkovú-Beňovú.

Glváč v Smotánke

Kauza Bašternák

Podnikateľ Bašternák si v roku 2012 po tom, čo Smer znovu vyhral voľby, uplatnil od štátu vratky – najprv za 2 milióny a potom za 6 miliónov eur. V prvom prípade to urobil tak, že vyhlásil, že zaplatil za 7 bytov 12 miliónov eur, hoci ich reálna hodnota bola možno 1,5 milióna eur. Z pravdepodobne fiktívnej transakcie si následne uplatnil nadmerný odpočet DPH. V roku 2013 si obchod všimli pracovníci Kriminálneho úradu finančnej správy a začali ho vyšetrovať.

Podali trestné oznámenie, ktoré však polícia pod Kaliňákovým vedením zamietla a vo veci ani nezačala trestné stíhanie. Odobril jej to aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Colníci chceli voči rozhodnutiu podať sťažnosť, ale ich šéf Jozef Luterán povedal, že ju podávať nebudú. Za nevyšetrenie prípadu nebol nikto potrestaný.

Bývalý zástupca riaditeľa bratislavskej finančnej polície Jozef Lutter nedávno vyhlásil, že prvé vyšetrovanie Bašternáka bol jeden z dvoch prípadov, keď dal riaditeľ finančnej polície a bývalý sponzor a člen Smeru Bernard Slobodník vyšetrovateľke pokyn, aby informovala priamo jeho a obišla Luttera.

Kaliňák odmietal tvrdenie, že Bašternák zostal bez trestu preto, lebo má vplyvných kamarátov.

Neskôr sa ukázalo, že minister s Bašternákom obchodoval – spolu s Počiatkom od neho kúpili podiel vo firme B.A. Haus. Transakciu teraz skúma generálna prokuratúra, pretože existuje podozrenie, že firmu dostali obaja od Bašternáka príliš lacno.

Prípad sa znovu začal vyšetrovať až po tom, čo o ňom informovali v roku 2016 Denník N a Trend. Bašternáka pred niekoľkými dňami po roku vyšetrovania obvinili z krátenia dane a poistného. Zároveň prokuratúra skúma pôvod jeho majetku podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

V Bašternákovom byte v rezidencii Bonaparte býva premiér Robert Fico. Tvrdí, že si ho prenajíma a že sa teraz z neho odsťahuje. Zatiaľ to však neurobil.

Otázky Denníka N Martinovi Glváčovi:

Dobrý deň, v prílohe Vám posielam fotografiu, na ktorej sa pán Glváč rozpráva s pánom Bašternákom, a rada by som Vás poprosila o stanovisko pána Glváča, kde sa spolu stretli, pri akej príležitosti a či táto fotografia neukazuje, že majú v skutočnosti bližší vzťah, ako bol ochotný priznať.

Odpoveď Martina Glváča:

„Vážená pani redaktorka, fotografia je staršieho dáta, odhadujem ju na 10 – 15 rokov a nevylučujem, že ju mohol nafotiť aj pán Grendel. Nemyslím si, že z takejto fotografie je možné určiť úroveň alebo blízkosť vzťahu, ako to naznačujete vo Vašej otázke, a dovoľujem si Vás len upozorniť, že na základe tejto konkrétnej fotografie ani nie je možné konštatovať, že sa zhovárame, ale to považujem skôr za maličkosť. Nikdy som nepovedal, že pána Bašternáka nepoznám, a viackrát som k tejto téme poskytol vyjadrenia, ktoré si môžete vyhľadať. V tom čase som ani nemohol vedieť, že sa podľa Denníka N stane závadovou osobou. Presne tak, ako sa pýtate na pána Bašternáka, by sa mohol pýtať niekto mňa, prečo Vám vôbec odpovedám, keď podľa zverejnených esemesiek ste členkou organizovanej skupiny a konáte v spolupráci a na pokyn pána Grendela. A len Vám pripomínam, že na rozdiel odo mňa ste doteraz neboli ochotná potvrdiť alebo vyvrátiť autentickosť uverejnených esemesiek. Dovoľujem si Vás požiadať o uverejnenie mojej odpovede v plnom znení.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie