Denník N

Antifašisti sa v Bratislave postavili pravicovým radikálom, policajti ich odrezali (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Niekoľko desiatok antifašistických aktivistov sa pokúsilo zablokovať pochod krajnej pravice na Kollárovom námestí v Bratislave. Bol medzi nimi aj exprimátor Milan Ftáčnik, policajti zadržali Roberta Mihályho.

Bratislava krátko po tretej. Stopäťdesiat pravicových radikálov pochoduje centrom mesta. Na výročie vzniku Slovenského štátu skandujú heslá ako „Sláva Tisovi“ a protestujú proti Európskej únii. Z pôvodnej trasy ich policajti odklonili, lebo by sa na Námestí SNP mohli stretnúť s podobne veľkou skupinou odporcov fašizmu.

V tom však niekoľko desiatok antifašistických aktivistov obieha policajné hliadky a pokúša sa postaviť pravicovým radikálom na inom mieste. Pri Mariánskej ulici takmer dobiehajú členov Slovenskej pospolitosti, Národného odporu, Kotlebovej strany Ľudová strana Naše Slovensko a ďalších radikálnych skupín.

 

Video: Ftáčnik sa pridal k blokáde, radikáli antifašistov vysmiali
(Autor: Martina Pažitková)

 

Policajtom, ktorí od rána kontrolovali centrum mesta, sa len na poslednú chvíľu podarí antifašistov odrezať. Pravicoví radikáli výsmešne kričia „Antifa ha-ha-ha“, antifašisti skandujú „Policajný štát“.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ftáčnik medzi aktivistami

Medzi skupinou antifašistov, ktorí pravicovým radikálom nadbehli, bol aj exprimátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Policajti pri jednej z potýčok zadržali ľavicového aktivistu Roberta Mihályho. „Jasné, putá mi dajte, však sa vzpieram strašne,“ hovoril ironicky policajtovi. „Kľudne si na mňa aj sadni, urob si piknik na mne.“

Policajti pri jednej z potýčok zadržali ľavicového aktivistu Roberta Mihályho. Foto N - Tomáš benedikovič
Policajti pri jednej z potýčok zadržali ľavicového aktivistu Roberta Mihályho. Foto N – Tomáš Benedikovič

Policajtom sa nakoniec situáciu podarilo udržať pod kontrolou a pravicoví radikáli pokračovali smerom na Martinský cintorín, kde je pochovaný prezident vojnovej Slovenskej republiky Jozef Tiso.

Antifašisti sa ich ešte raz pokúsili dobehnúť, na neďalekej Mickiewiczovej ulici pri vchode do nemocnice však bol už dostatok policajtov, ktorí im cestu zatarasili. Po štvrtej popoludní ich po jednom začali púšťať. Miro Čevela, jeden z účastníkov blokády, pre Denník N povedal, že ich policajti legitimovali a zapisovali si aj špeciálne znamenia ako dredy a podobne.

Blokády sa zúčastnil aj bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Foto N - Tomáš Benedikovič
Blokády sa zúčastnil aj bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Demonštrácie začali pokojne

Obe demonštrácie začali o druhej popoludní a spočiatku boli pokojné. Pravicoví radikáli sa zišli na Hodžovom námestí, ich počet postupne narástol na asi stopäťdesiat.

Podobne veľká účasť bola aj na protiakcii antifašistov. Zúčastnil sa jej neurológ Pavel Traubner či exprezident Rudolf Schuster.

Stavil sa tu po ceste z Innsbrucku. „Máme to v rodine, môj brat bol partizán, pred Nemcami sme museli utekať,“ povedal Denníku N.

Úrady demonštrácie či manifestácie nemajú právo povoľovať či zakazovať, organizátori ich len ohlasujú a uvedú miesto a čas konania. Ak splnia všetky formálne podmienky, demonštrácia sa môže konať. Samosprávy majú v spolupráci s bezpečnostnými silami právo rozpustiť demonštráciu či pochod až priamo na mieste v prípade, že tam dochádza k porušovaniu zákona.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie