Denník N

Ústredie práce aj ministerstvo zaútočili na psychologičky, ktoré opísali, čo sa dialo so správou o Čistom dni

Minister práce Ján Richter. Foto – TASR
Minister práce Ján Richter. Foto – TASR

Po druhom rozhovore, ktorý spochybňuje konanie ústredia práce pri Čistom dni, začne ústredie preverovať, ako to bolo. Naznačuje, že psychologičky môžu tak hovoriť, lebo chce ústredie prepúšťať.

Pred dvomi týždňami psychologička Katarína Hatráková pre Postoj.sk hovorila, ako prebiehala kontrola v resocializačnom zariadení Čistý deň. Vládne tam podľa nej strach a vedenie, teda manželia Tománkovci, sa ju pokúšalo manipulovať. Naznačila, že vedenie ústredia práce, kde robí, sa snažilo, aby bola kontrola len formálna.

Čo sa stalo po rozhovore? Vedenie ústredia práce sa s ňou ani neporozprávalo.

Pozvali ju na akreditačnú komisiu, aby svoje tvrdenia vysvetlila. Jej rozhovor postúpili vyšetrovaciemu tímu, ktorý má na starosti Čistý deň. A ju začali vyšetrovať interne, lebo porušila mlčanlivosť.

Po dvoch týždňoch Hatrákovej kolegyňa Zuzana Hradileková v rozhovore pre Denník N rozpráva, ako Hatrákovú tlačili, aby správu z kontroly Čistého dňa zmenila.

„Vtedajšia riaditeľka sekcie rodiny Viera Miklášová ju podľa nej nútila vyškrtať alebo pozmeniť vety v správe,“ povedala Hradileková.

Miklášová podľa ústredia práce už u nich od novembra minulého roka nepracuje. „Podľa našich informácií pani Miklášová zvažuje právne kroky na ochranu svojej osobnosti. Odchod z pozície riaditeľky sekcie na ústredí zvažovala dlho pred medializáciou kauzy Čistý deň a o svojich plánoch informovala aj generálneho riaditeľa.“

Kauza Čistého dňa prepukla v septembri minulého roka, po tom, čo poslankyňa SaS Natália Blahová zverejnila blog, kde opísala, ako mala maloletá klientka tohto resocializačného zariadenia pohlavný styk s ich zamestnancom.

Spochybňujú ich

Ústredie práce, ktoré obe psychologičky zamestnáva, ich spochybňuje. „Nepovažujeme túto kritiku za motivovanú úprimným úsilím po zmenách,“ napísala hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová.

Ohradila sa proti tomu, že by ústredie práce Čistý deň ochraňovalo. „Veľmi dôrazne sa ohradzujeme voči akémukoľvek podozreniu z protekcionizmu. Ústredie práce pristupuje ku všetkým spolupracujúcim subjektom vrátane resocializačných centier dôsledne rovnocenne,“ napísala.

Po druhom rozhovore riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič nariadil kontrolu. Kontrolný orgán ústredia má preveriť postup „všetkých zainteresovaných pri tvorbe protokolu na ústredí práce a na základe výsledkov kontroly prijme opatrenia vo všetkých oblastiach“.

Aj druhý rozhovor postúpili špeciálnemu vyšetrovaciemu tímu, rovnako ako to urobili v prípade rozhovoru s Hatrákovou.

Kauzu treba poriadne vyšetriť, tvrdí ministerstvo práce, ktoré aj napriek odporúčaniam svojej akreditačnej komisie neodobralo zariadeniu akreditáciu. „Naďalej nerozumieme hlasom, ktoré sa ozývajú pomaly rok od samotnej riadnej a štandardnej kontroly ústredia,“ tvrdí ministerstvo.

Podľa nich by malo zmysel, aby sa ozvali nadriadeným počas konania o odobratí akreditácie. „Bolo by veľkým prekvapením, ak by ich súčasné motivácie boli odborné a etické a nie opäť výhradne politické,“ napísal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Psychologička Hradileková to v rozhovore vysvetlila takto: „Dnes sa ľudia pýtajú, prečo s tým prichádza až teraz, veď mohla o tom hovoriť. No nemohla. To bola úplná strata dôvery voči ľuďom, ktorí jej nariadili kontrolu. Jej nadriadení všetko predsa vedeli a teraz sú prekvapení? Ešte aj na jeseň, keď kauza vypukla v médiách, sa konalo niekoľko stretnutí s najvyšším vedením. Chodila odtiaľ rozčúlená, že sa to stále snažia kryť.“

Trestné oznámenie nepodali

Ústredie tiež popiera, že by na psychologičku Hatrákovú, ktorá robila kontrolu v Čistom dni, podali po rozhovore trestné oznámenie. Naznačila to jej kolegyňa Hradileková: „Akreditačná komisia ani teraz neposiela otázky, ktoré by konečne smerovali k objasneniu situácie v Čistom dni, ale vyšetruje kolegyňu, aby vysvetlila svoje tvrdenia v rozhovore pre Postoj, a ústredie dáva na ňu trestné oznámenie. Stále čakáme, kedy sa začne riešiť samotná vec.“

Hatráková bola podľa ústredia upozornená svojou nadriadenou, že nedodržaním mlčanlivosti o skutočnostiach, ktoré počas kontroly zistila, porušila zákon. „Pani Hatráková si toho bola vedomá. Ústredie ako orgán štátnej správy musí, v prípade porušenia zákona, postupovať v súlade s právnymi predpismi. Ide však o interný proces, nie sú doň angažované orgány činné v trestnom konaní,“ tvrdí ústredie.

Kritizuje obe psychologičky, že sa k sociálno-právnej ochrane detí doteraz nevyjadrovali a nenavrhovali zlepšenia systému. „Vyzerá to tak, že po rokoch, čo pracujú na ústredí, z nich práve vo chvíli, keď sa sociálno-právna ochrana detí a sociálna kuratela stali nástrojom nevyberaného politického boja, odrazu spadli obavy a strach, ale svoje názory neadresovali napríklad šéfovi ich sekcie, ale rovno médiám,“ napísala hovorkyňa Lukáčová.

Naznačuje, že by tieto vyjadrenia mohli prísť preto, že sa na ústredí chystajú prepúšťať. „Nechceme si pripustiť, že dôvodom týchto oneskorených tvrdení je fakt, že psychologické služby na ústredí čaká optimalizácia, keď pracovníkom – psychológom už nebude umožnená práca na čiastočný úväzok, čo minimálne pani Hatrákovej bolo oznámené pred zverejnením rozhovoru a z jej strany nebolo prijímané s porozumením,“ napísala Lukáčová.

Po prvom rozhovore prišiel ministrovi Jánovi Richterovi (Smer) list od prezidenta Andreja Kisku, kde ho žiadal, aby urýchlene vyriešil a prešetril kauzu Čistý deň. Od tohto listu zasadala akreditačná komisia ministerstva, ktorá si pozvala aj vedenie Čistého dňa.

Riaditeľ Peter Tománek bol však podľa jeho manželky práceneschopný, tak ich stretnutie odložili. Opozícia zozbierala dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej  schôdze, kde chcú Richtera odvolávať. Podpisy plánujú predložiť do parlamentu v piatok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie