Denník N

Slovenským filmom sa tento rok darí, ale ani vlani to nebolo márne

Slogan Spoznaj slovenský film! v hravých vizuáloch rozohrali OvéPictures a Matej Špánik.
Slogan Spoznaj slovenský film! v hravých vizuáloch rozohrali OvéPictures a Matej Špánik.

Týždeň slovenského filmu uzavrú ceny Slnko v sieti.

Na to, že sa začal len apríl, má za sebou domáci film dosť rušný štart sezóny. Hneď dve snímky obsadili vrchné priečky historickej návštevnosti našich filmov v kinách a jeden z nich premietli aj v parlamente poslancom, čo sa bežne nestáva. V kinách je Piata loď Ivety Grófovej ocenená v Berlíne, na jeseň do distribúcie príde Špina Terezy Nvotovej. V lete má premiéru triler Čiara, v apríli komédia Cuky Luky. Ale ani minulý rok nebol úplne márny.

Na Slovensku alebo v zahraničných koprodukciách vzniklo dvadsať hraných a dokumentárnych filmov. Komu cez rok ušli v kine, môže si ich teraz pozrieť všetky na jednom mieste. Už v pondelok v bratislavskom Kine Lumière štartuje prehliadka Týždeň slovenského filmu a snímky sa budú nielen pozerať. Bude sa o nich rozprávať s tvorcami a debatovať, napríklad o kontroverzných filmoch CooltúraRichard Müller: Nespoznaný.

Celé to vyvrcholí piatkom v bratislavskej Starej tržnici. Odovzdávať sa budú národné filmové ceny Slnko v sieti, ceremoniál v priamom prenose v hlavnom vysielacom čase na Jednotke uvedie verejnoprávna televízia. Prvýkrát sa cez internet hlasuje aj o divácku cenu.

Nominácie si v pätnástich kategóriách rozdelilo desať filmov. Prekvapením sú až štyri nominácie pre outsiderský road movie Stanko a fakt, že sa len tri ušli podarenej noirovej detektívke Červený kapitán. A niekoho môže mrzieť ešte jedna štatistika. V oboch hlavných kategóriách (najlepší film a režisér) sa pobijú o slovenské Slnká v sieti českí tvorcovia.

Učiteľka Jana Hřebejka uspela nielen preto, že zabrnkala na divácke traumy z komunistického školstva. Upútavka sa stala virálom, potom prišli dobré čísla v kinách aj rekordná sledovanosť na obrazovkách. Doteraz film českého režiséra, ktorý sa nakrúcal v Bratislave a s našimi hercami, premietlo vyše 15 festivalov, práva na vysielanie sa predali do 15 krajín. V týchto mesiacoch vychádza Učiteľka v USA na digitálnych nosičoch.

Viac českými ako slovenskými snímkami sú ďalší favoriti. Historická dráma Masaryk má dvanásť a čiernobiely životopis normalizačnej vrahyne Ja, Oľga Hepnarová päť nominácií.

Prečo Česi tak výrazne bodujú na podujatí slovenského filmu? Podľa Martina Šulíka, prezidenta Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, ktorá ceny udeľuje, za to môžu producenti a prax hľadať v zahraničí peniaze na nakrúcanie. „Obmedzenosť finančných zdrojov núti autorov – hlavne pri hraných filmoch – k medzinárodným produkciám. Nie je to naše špecifikum, vidieť to v okolitých krajinách, tento jav môžeme pozorovať povedzme na Českých levoch. V hlavných kategóriách v Česku a na Slovensku sú nominované tie isté filmy. Na druhej strane, práve vďaka medzinárodnej spolupráci sú domáci autori často konfrontovaní s prístupom zahraničných kolegov, čo kvalite filmov prospieva.“

Týždeň slovenského filmu sa začína v pondelok. Už cez víkend – v nedeľu – však v kine Lumière premietali snímky tvorcu, ktorý získal ocenenie za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Tento rok je ním dramaturg, scenárista, režisér a animátor Rudolf Urc.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie