Denník N

Naše inštitúcie majú nulovú odolnosť voči ruskej propagande

Text agentúry Sputnik o zombie vojakoch na Ukrajine.
Text agentúry Sputnik o zombie vojakoch na Ukrajine.

Agentúry a knižnice platené z verejných peňazí nielenže s ruskou propagandou nebojujú, ešte ju aj šíria.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky vypovedala zmluvu s ruskou propagandistickou agentúrou Sputnik deň po tom, ako o nej informoval server omediach.com. Sláva!

To však, žiaľ, nič nemení na tom, že hlavná a z verejných peňazí financovaná slovenská tlačová agentúra bola schopná takúto zmluvu uzatvoriť a že by táto zmluva fungovala ďalej, ak by sa na ňu neprišlo. Vedenie TASR alebo nedokáže rozlišovať medzi spravodajstvom a vedomým propagandistickým klamstvom, alebo je mu propaganda Putinovho režimu blízka. V jednom i druhom prípade nemá na svojom mieste čo robiť.

Realita je však taká, že TASR už desať rokov vedie Jaroslav Rezník, u ktorého vôbec neprekvapí, že takúto zmluvu podpísal. Pod ním je TASR agentúrou, ktorá je veľmi servilná voči vláde, najmä ak je to vláda vedená Smerom. Agentúrou, pri ktorej je občas ťažké rozlíšiť, či správu prevzali od Sputnika, alebo vyrobili vlastnými silami, tak sú si podobné.

Pracovať ako novinár s TASR je utrpenie, či už ide o správy, alebo jej mizerný archív fotiek. Rezník nikdy nemal túto agentúru ani žiadne iné médium riadiť.

O pomeroch na Slovensku však veľa povie fakt, že stojí na čele TASR už desať rokov a že predtým sedem rokov viedol Slovenský rozhlas. A to, že TASR medzi slovenskými inštitúciami platenými z verejných peňazí nie je jediná, ktorá vykazuje voči ruskej propagande nulovú odolnosť.

V hale bratislavskej univerzitnej knižnice, najvýznamnejšej knižnice na Slovensku, si dnes tiež (a opäť) môžete prezrieť krásnu ukážku ruskej propagandy. Organizátormi výstavy Od Stalingradu do Bratislavy sú ruské veľvyslanectvo a český komunistický europoslanec Jiří Maštálka. Ten vlani od Vladimira Putina prevzal Rad priateľstva, podľa vyhlásenia Komunistickej strany Čiech a Moravy najvyššie štátne vyznamenanie, ktoré môže cudzinec od ruskej hlavy štátu dostať

Samozrejme sa z nej nedozviete nič o srdečnej predvojnovej spolupráci medzi Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom či o tom, že nás Moskva síce oslobodila od nacistov, vzápätí však sama kolonizovala. Len víťazná ruská propaganda a veľmi zidealizované vykreslenie sovietskych zámerov.

A to jazykom, ktorý zodpovedá školských učebniciam z osemdesiatych rokov. Niečo o cieľoch „vedúcich predstaviteľov buržoazných strán“ i o tom, že na rozdiel od nich „československý ľud chápal, že bezpečnosť republiky možno zabezpečiť len v tesnej spolupráci so Sovietskym zväzom“.

Jedna vec je, že nás Putin zaplavuje svojou propagandou. Musíme si ju však ešte aj platiť zo svojich daní?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie