Denník N

Kompromis bol schodnejšou cestou

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Politická trieda ako celok sa správa vo vzťahu k minulosti oveľa zodpovednejšie ako doteraz.

Nech už konečné hlasovania o Mečiarových amnestiách dopadnú akokoľvek, v týždňoch, ktoré im predchádzali, bolo vidno nevídanú vec.

Iste, názory politikov sa rôznili. Jedni chceli, aby o amnestiách rozhodoval len parlament, ktorému do toho nemá nik iný čo hovoriť. Iní presadzovali alebo sa nechali dotlačiť k tomu, aby o rozhodnutí parlamentu ešte rozhodol Ústavný súd, ktorého nálezu sa tí prví preventívne a nie bezdôvodne báli. Ďalší si kládli podmienku, že s Mečiarovými treba zrušiť aj všetky Kováčove amnestie.

Ale či už išlo o úprimnú snahu, alebo sa politici zľakli verejnej mienky, v základnej veci sa takmer všetci zhodovali a politická trieda ako celok sa správala vo vzťahu k minulosti oveľa zodpovednejšie ako doteraz.

Ešte pred krátkym časom by bola takáto situácia nemysliteľná. Parlament bol dvadsať rokov rozdelený na jasných zástancov zrušenia amnestí a na ich jasných odmietačov, a tak sa dal negatívny výsledok pomerne ľahko odhadnúť už na začiatku funkčného obdobia parlamentu.

Nech už sú pohnútky zákonodarcov akékoľvek a nech sme k niektorým z nich skeptickí, väčšina si uvedomuje, že aspoň s najčiernejšou škvrnou z obdobia mečiarizmu treba niečo urobiť. Boli schopní o tom diskutovať, mnohí v niečom ustúpili a boli ochotní pristúpiť na (pre niektorých nie veľmi vábny) kompromis. To pri pohľade na parlament, kde väčšina pravidelne umlčiava menšinu a kde pomerne veľká časť poslancov bola v koalícii s Mečiarom, nie je úplne málo.

Možno sa ukáže, že mali pravdu skeptici tvrdiaci, že nakoniec všetko snaženie narazí na Ústavnom súde. Možno bolo všetko ušité horúcou ihlou. Možno sa politici, čo pristúpili na kompromis, a všetci, čo ich podporovali, ukážu ako nebotyčne naivní. Ale pri súčasnom zložení parlamentu bol koaličný návrh zrejme jedinou schodnou cestou. Alternatívou by podľa všetkého opäť boli ráznejšie návrhy, ale tiež neúspešné hlasovania, ako si ich pamätáme z minulosti.

Video: Anna Remiášová: Veľmi vás prosím, sledujte to až do konca
autorka: Martina Koník

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie