Denník N

Saganovi vyčítajú, že sa sťažuje a jazdí agresívne. Po týždni kritiky ho čaká obhajoba

facebook.com/Borahansgroheofficial
facebook.com/Borahansgroheofficial

Saganovi najprv vyčítali zaváhanie v pretekoch Gent-Wevelgem a následne agresívny štýl jazdy. Slovák sa za strčenie súpera ospravedlnil. Na pretekoch Okolo Flámska je favoritom na víťazstvo.

Petra Sagana čaká cez víkend druhá veľká jarná klasika v sezóne. Na prvom z takzvaných monumentov, pretekoch Milano – San Remo, skončil tesne druhý, na pretekoch Okolo Flámska bude v nedeľu obhajovať minuloročné prvenstvo.

Vlani v Belgicku zvíťazil po ukážkovom sóle, keď ušiel všetkým súperom už 13 kilometrov pred cieľom.

Napodobniť rovnaký scenár však bude tentokrát mimoriadne náročné. Zvlášť po udalostiach, ktoré sa odohrali uplynulý víkend a po ktorých Sagana kritizovali viacerí spolujazdci aj odborníci.

Saganovo vlaňajšie víťazstvo na pretekoch Okolo Flámska 

Schovávačku za Saganom začal Kwiatkowski

Všetko sa začalo už na Milano – San Remo, kde Petra Sagana porazil Poliak Kwiatkowski. Ten v závere pretekov využil pomoc majstra sveta, ktorý odtiahol rozhodujúce kilometre, ušetril sily a zvíťazil.

„Jediné, čo dnes chýbalo, bol kúsok spolupráce od niektorých jazdcov,“ vravel po pretekoch Sagan. „Ale je to v pohode. Ja som si svoje odrobil a som s tým spokojný.“

Keď sa však podobná situácia zopakovala aj na minulotýždňovej klasike Gent-Wevelgem, Slovák už nebol vo vyjadreniach taký diplomatický.

Nie som sklamaný, skôr frustrovaný

Sporný moment nastal 16 kilometrov pred cieľom. Sagan vtedy jazdil vo vedúcej päťčlennej skupine, pričom práve on spolu s Belgičanom Van Amermaetom trávil najviac času na vedúcej pozícii. Ostatní cyklisti spolupracovali len minimálne a ťažili z výhody, ktorú má jazdec pohybujúci sa v závetrí.

Jedným z nich bol aj Holanďan Niki Terpstra, ktorému Sagan priamo na trati vyčítal prílišnú pasivitu a naznačoval mu, aby dobehol vedúcu dvojicu Van Avermaet, Keukeleire, ktorá sa začala osamostatňovať na čele. Terpstra však nereagoval a lídrov začal prenasledovať až vtedy, keď tak urobil Sagan. Spomínaný útok však prišiel neskoro a Slovák aj Holanďan stratili šancu bojovať o víťazstvo.

„Nevedel som, čo chcel robiť. Ide do úniku a potom nechce spolupracovať, toto je jeden z prípadov, ako sa dajú prehrať preteky proti mne. Ja nebudem pracovať s ním v háku. Nie som sklamaný, skôr frustrovaný,“ povedal po pretekoch Sagan, ktorý napokon finišoval tretí.

Boonen: Zlyhal Sagan, nie Terpstra

Spomínaný moment odštartoval vyčítavé reakcie fanúšikov voči Terpstrovi, ale aj obhajobu Holanďanovho počínania. Toho sa zastal aj spolujazdec Tom Boonen.

„Niki nezlyhal, Sagan zlyhal. Ak ste Sagan a ste v takejto situácii, tak vždy musíte reagovať. On je jediný, kto dnes pehral. Bol tam a snažil sa vyhrať. Ak ste majster sveta a ste najsilnejší v pelotóne, je na vás, aby ste reagovali,“ povedal Bonnen pre Cyclingnews.

„Myslím, že má toho dosť. Veľa sa sťažuje, ale to je normálne,“ povedal Boonen. „Je to najrušnejšie obdobie jeho života a v istom momente toho máte dosť. Viac váha, a to je kľúčové v takýchto momentoch na klasikách. Nemôžete pochybovať, ale musíte urobiť to, čo máte práve na mysli.“

„Ale stále je supersilný. Sagan a Greg sú o level nad ostatnými,“ doplnil Boonen, ktorý v kariére vyhral 26 jednodňových klasík vrátane siedmich monumentov.

Tímový riaditeľ Quick-Stepu Wilfried Peeters však následne priznal zaváhanie, keď uviedol, že Terpstra dostal príkaz, aby nešiel na plný plyn.

„Keby sme posledné kilometre išli znova, určite by sme zvolili inú taktiku,“ priznal chybu šéf tímu Patrick Lefevere.

Majster sveta si myslí, že môže jazdiť, ako sa mu zachce

Sagan čelil pred pretekmi Okolo Flámska aj kritike za spôsob jazdy. Známy belgický reportér Karl Vannieuwkerke totiž zverejnil v televízii nahrávku, na ktorej sa Sagan počas najťažšieho stúpania na Gent-Wevelgem prediera cez pelotón.

„Videl som zábery Sagana na Kemmelbergu, kde sa snaží odstrčiť Vantommeho z pelotónu až takmer mimo cesty. Je to odporné. Podľa mňa si svetový šampión uvedomoval, čo robí,“ vravel Vannieuwkerke.

„Sagan je dvojnásobný majster sveta, a tak si myslí, že si môže jazdiť, ako sa mu zachce,“ dodal cyklista Bram Tankink jazdiaci v tíme LottoNL-Jumbo.

Na spomínaný moment reagoval aj Sagan, ktorý sa ospravedlnil. „Videl som video kontaktu s Vantommem. Nebol v tom úmysel, ospravedlňujem sa za to. Takéto veci sa na pretekoch stávajú.“

Juraj Sagan: Taktiku plánujú tak, aby nás zdolali

Za spomínanou kritikou Sagana však môže byť aj snaha vytvoriť na majstra sveta tlak pred prestížnymi pretekmi.

„Všetci vidia, že je v top forme. Možno je dokonca silnejší ako vlani,“ povedal v rozhovore pre denník SME  Juraj Sagan.

„Momentálne každý tím, a každý súper, hľadí na Peťa. Vedia, že v šprinte majú problém ho zdolať. Každý tvorí taktiku tak, aby náš tím čo najviac eliminovali,“ vysvetlil Juraj, prečo sa väčšina cyklistov spolieha na Petrovu pomoc. Podobné momenty ako na Gent-Wevelgem tak môžeme očakávať aj v nedeľu.

„Jedna možnosť pre Peťa je zaútočiť a skúsiť prísť do cieľa sám ako vlani. Alebo bude šprintovať o víťazstvo z menšej skupiny,“ dodal.

Sagan je hlavným favoritom

Bez ohľadu na vyjadrenia z posledných dní je Peter Sagan na pretekoch Okolo Flámska favoritom na víťazstvo. Jeho hlavným konkurentom bude tradične Belgičan Van Amermaet, ktorý vyhral tento rok už tri prestížne jednodňovky a v nedeľu zabojuje o svoj prvý monument v kariére. Ako sám uviedol, vyhrať tieto domáce preteky je preňho najväčším snom.

Na štarte budú aj ďalší výborní cyklisti vrátane Boonena, Vanmarckeho, Štybara či Kristoffa. Pretekať bude aj Juraj Sagan a Michael Kolář.

Na cyklistov čaká 260 kilometrov s osemnástimi stúpaniami a štrnástimi úsekmi s dlažbovými kockami. Najdlhší z nich meria dva kilometre.

Preteky vyvrcholia po 16.30, priamy prenos vysiela RTVS.

rondevanvlaanderen.be
rondevanvlaanderen.be

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie