Denník N

Fico, s. r. o.: Rečním o čomkoľvek kedykoľvek. Bez záruky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa Fica je korupcia téma, ktorá hýbe Slovenskom. No, každopádne sa hýbu mnohé žalúdky, keď počúvame, ako práve on o nej reční.

Lucia Žitňanská sa môže ísť zahrabať. Ministerka spravodlivosti je vraj hlavnou slovenskou bojovníčkou proti korupcii, počuli ste ju však niekedy, aby o nej na verejnosti hovorila tak zanietene, z hĺbky duše a pomenovala problém tak jasnozrivo, trefne a s globálnym rozhľadom ako premiér Robert Fico vo štvrtok na fóre OECD v Paríži?

To od neho sa celý svet dozvedel, že korupcia narúša stabilitu, ničí pracovné príležitosti a ročne oberá svetovú ekonomiku o veľké peniaze. Koho iného by si organizátori mohli pozvať ako rečníka na rokovanie, ktoré sa už podľa svojho názvu venovalo boju „proti korupcii a za bezúhonnosť“.

„Korupcia je rakovinou dnešného sveta“, tieto premiérove slová by mali tesať do kameňa. Najlepšie do toho, ktorý ako pamätník postavia pred bratislavským bytovým komplexom Bonaparte. Už to vidím pred sebou: nesmrteľný citát a pod ním nápis: „Od roku 2012 až do svojej smrti v zaslúžene vysokom veku tu býval Robert Fico, najväčší syn slovenského národa a hrdina, ktorý definitívne zvíťazil nad hydrou korupcie“.

A teraz trochu vážnejšie. Fico mal, samozrejme, skoro úplne pravdu aj v tom, že korupcia je témou, ktorá dnes hýbe celou slovenskou politikou a spoločnosťou. Skoro úplne preto, lebo ten najdôležitejší pohyb stále chýba a nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že sa ho niekedy dočkáme.

Je skutočne skvelý výkon, ako práve Fico dokáže o korupcii rečniť v zahraničí, je pekné, ako sa aspoň raz dokázal premôcť a stretnúť s protikorupčnými aktivistami, ktorých krátko predtým označoval za čvargu a škodcov. Je dokonca užitočné, že tu máme protischránkový zákon, elektronické trhovisko či zákon o ochrane oznamovateľov trestnej činnosti, ktorými sa v Paríži chválil, ako keby boli jeho dielom.

Aby však z toho všetkého bol skutočný protikorupčný boj, musí nastať pohyb ešte na dvoch miestach. Minister vnútra Robert Kaliňák sa musí pohnúť, presnejšie musí po balistickej dráhe letieť z ministerstva vnútra a z politiky vôbec. A z premiérskeho kresla sa musí pohnúť aj Fico, pretože je naivné si myslieť, že sa len Kaliňákovým odchodom všetko vyrieši a napraví. Dušou celého korupčného systému je tiež Robert, lenže nie ten bradatý, ale jeho šéf a mentor.

A aj odchod oboch bude len začiatok. Je to iba nutná podmienka nato, aby sa potýkanie s korupciou vôbec mohlo začať, aby prokuratúra, polícia a súdy po ďalších nutných zmenách mohli robiť svoju prácu, aby sa v praxi začali uplatňovať aspoň tie zákony, ktoré tu už máme.

Po odchode z čela vlády nech si Fico pokojne zostane bývať v komplexe Bonaparte až nadosmrti. Alebo do nástupu do basy.

Zatiaľ tu však vidíme spoločenský pohyb, ktorý Fica prinútil aspoň k tomu, aby začal boj s korupciou predstierať, a dosť divoko sa hýbu žalúdky mnohých z nás, keď musíme sledovať, ako sa práve on svojím údajným bojom proti korupcii chváli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie