Denník N

Veľký bazár v Istanbule dostáva novú strechu, opravy potrvajú štyri roky

Foto N - Miro Čevela
Foto N – Miro Čevela

Obchodníci sa tešia na klimatizáciu aj kúrenie. Prezident Erdogan spomína na zašlé časy.

Je to jedno z najpitoresknejších miest v Istanbule, pozostatok stáročnej osmanskej histórie, kde James Bond na motorke prenasledoval nepriateľa Jej Veličenstva. Je to Veľký bazár, píše AFP.

Polámané škridle, diery, prepadliny. Bazár je dnes v poľutovaniahodnom stave a zbesilá jazda agenta 007 v úvodnej scéne filmu Skyfall z roku 2012 na tom nič nezmenila.

Okan Erhan Oflaz, zástupca starostu štvrti Fatih, kde bazár leží, sa snaží zľahčovať škody, ktoré sa stali pri nakrúcaní scény s najslávnejším britským špiónom. „Možno, že sa polámali nejaké tie škridle,“ pripúšťa. „Ale keď sa pozriete na Veľký bazár dneska, nie je tu žiadna, ktorá by nebola poškodená,“ dodáva s úsmevom.

 

Opravy s Erdoganovým požehnaním

Rekonštrukcia súvisí aj so zvýšeným záujmom o turecké dejiny po nástupe Recepa Tayyipa Erdogana k moci. Erdogan často pripomína éru sultánov, pred ktorými sa v čase rozkvetu osmanskej ríše triasla celá Európa.

„Veľký bazár je historická lokalita. Jeho rekonštrukcia potrvá dlhší čas,“ vysvetľuje Oflaz.

Tureckí robotníci vo dne v noci pracujú, aby bazáru navrátili jeho pôvodnú krásu. Rekonštrukcia striech je prvou etapou rozsiahlych prác, ktoré sa budú týkať celého bazáru.

Opravy sa začali vlani v júli a tisícky obchodníkov veria, že pomôžu návratu turistov. Po teroristických útokoch ich počet totiž neustále klesá.

Obnova strechy má stáť okolo desať miliónov tureckých lír (asi 2,5 milióna eur). Celá rekonštrukcia by mala stáť okolo 200 miliónov lír (asi 51,5 milióna eur) a má trvať štyri roky.

Foto N - Miro Čevela
Foto N – Miro Čevela

Bazár prežil požiare aj zemetrasenia

Veľký bazár bol centrom obchodu počas osmanskej ríše, ktorá ovládala veľkú časť Blízkeho východu a severnej Afriky šesť storočí, než sa po prvej svetovej vojne zrútila.

Stavba Veľkého bazáru, jedného z najväčších a najstarších trhovísk na svete, sa začala v roku 1455, dva roky po dobytí Konštantínopolu Turkami, za vlády sultána Mehmeta II. Dobyvateľa.

Bazár potom čoskoro prosperoval a v 17. storočí získal svoju dnešnú podobu, ktorá mu dala jeho turecký názov Kapaliçarsi, krytý trh.

Veľký bazár, ktorý sa nachádza na historickom polostrove tureckej metropoly, kde je rovnako Modrá mešita a bývalý chrám Svätej Sofie, má takmer 3000 obchodov a zamestnáva vyše 30-tisíc osôb.

Budova prežila početné zemetrasenia a požiare, ale jeho stavbu dnes ohrozujú úpravy, ktoré si robia obchodníci.

„Rekonštrukcia bude mať pozitívny dopad,“ dúfa Numan, ktorý predáva hrnca a tradičné jedlá. „Prinajmenšom keď sa práce skončia, bude v lete fungovať ventilácia a v zime kúrenie.“

Vlna atentátov spájaných s kurdskými povstalcami alebo s islamskou republikou v metropole ťažko poškodila turistiku. Obchodníci by si viac než rekonštrukciu priali návrat turistov. „Bezpečnostné opatrenia sme zdvojnásobili,“ vyhlasuje Oflaz.

„Predávam na Veľkom bazáre 35 rokov. Vtedy to bolo dobré, mali sme tu turistov najmä z Európy,“ hovorí obchodník Omer. Sťažuje sa, že dnes obchodníci ťažko zaplatia nájomné.

„Bez ohľadu na turistov je Veľký bazár miestom, kde sa denne zastavuje mnoho miestnych obyvateľov,“ dodáva Oflaz.

Foto N - Miro Čevela
Foto N – Miro Čevela

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie