Denník N

Pri kontrole brazílskeho mäsa objavili čiernu prevádzku v Dubnici

Foto – ÚVZ SR
Foto – ÚVZ SR

V hovädzom mäse dovezenom z Brazílie testy zatiaľ zdravotné riziko nezistili, 20 výrobkov z hydiny z brazílskeho dovozu však už na našom trhu skončilo.

Dvadsať druhov výrobkov z hydiny dovezených z Brazílie sa už k slovenským konzumentom nedostane. Potvrdil to dnes v diskusnej relácii Naživo na Rádiu Expres ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Spomínaných 20 výrobkov totiž neprešlo testami v laboratóriách a ako zdravotne škodlivé ich inšpekcia na trhu stopla. Počet stopnutých druhov mäsa sa od piatka, keď informovali kontrolné orgány o preverovaní brazílskeho mäsa naposledy, mierne zvýšil, vtedy ich bolo 17.

Pribudlo aj brazílskych vzoriek, v ktorých testy potvrdili salmonelózu. Ak v piatok registrovala ŠVPS jednu, dnes Bíreš Denníku N potvrdil už tri také vzorky, opäť v prípade mrazeného hydinového mäsa.

O ďalších troch nakazených vzorkách brazílskeho mäsa informoval ešte v piatok Úrad vereného zdravotníctva, ktorý kontroloval zariadenia verejného stravovania.

Fiktívna firma

Bíreš doplnil, že asi tretinu z 341 kontrolovaných výrobkov už na základe laboratórnych testov uvoľnili naspäť do predaja.

Z tých hydinových výrobkov, ktoré nevyhoveli požiadavkám, našla inšpekcia najviac v skladoch a u distribútorov, menej už priamo v obchodoch.

Podľa údajov, ktoré už minulý týždeň zverejnila ŠVPS, sa na slovenskom trhu objavilo 21 ton hydinového mäsa, pri ktorom sa potvrdila Salmonella Heidelberg.

Bíreš dnes v rádiu Expres povedal, že pri snahe dopátrať sa, kam všade sa nevyhovujúce mäso dostalo a v akom množstve, pretože dovozca deklaroval, že malo ísť do 54 reštaurácií, kontrolóri narazili aj na čierne prevádzky,  teda fiktívne firmy. „Z hľadiska vysledovateľnosti pôvodu a kolobehu mäsa sú takéto prevádzky najhoršie,“ dodal.

Na takúto prevádzku narazili kontrolóri v Dubnici nad Váhom. Podľa slov Bíreša nebola na ŠVPS registrovaná, no v obchodných dokladoch sa objavila. Počas preverovania inšpektori zistili, že na uvedenej adrese nemá zmluvu o prenájme priestoru, na ďalšie došetrenie existencie firmy však potrebujú súčinnosť s políciou.

Snaha zbaviť sa mäsa

Za škandálom okolo brazílskeho mäsa vidí Bíreš prebytočné objemy mäsa, ktoré už nespĺňali kvalitatívne kritériá, a preto sa ich snažil niekto zbaviť a ešte na ňom aj zarobiť. Tomu nasvedčuje podľa neho aj to, že podľa výsledkov testov bolo nevyhovujúce mrazené kuracie mäso nasolené.

„Soliť a mraziť mäso, to nejde k sebe,“ povedal o spôsobe úpravy Bíreš s tým, že v takomto prípade by výrobok nemal byť označený ako kuracie mäso, ale ako prípravok z kuracieho mäsa.

Bíreš zopakoval, že v prepočte dovozu brazílzskeho mäsa na počet obyvateľov patrí Slovensko v EÚ medzi popredné krajiny. Podľa zverejnených štatistík tvorí dovoz z Brazílie až desatinu celkového dovozu hydiny na Slovensko, ročne sa tohto mäsa k nám dovezie asi 9000 ton.

Hovädzieho mäsa z Brazílie sa ročne na Slovensko dovezie asi 240 ton. V tomto druhu dovezeného mäsa zatiaľ podľa Bíreša kontroly žiadne nedostatky nezistili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie