Denník N

Lunter oznámil kandidatúru, menu Kotleba sa vyhýbal

Ján Lunter. Foto N – Daniel Vražda
Ján Lunter. Foto N – Daniel Vražda

V Banskobystrickom kraji sa proti Kotlebovi už postavili Martin Klus, Stanislav Mičev a Ján Lunter.

Ján Lunter oznámil svoju kandidatúru na župana Banskobystrického samosprávneho kraja tak trochu symbolicky – v priestoroch Centra nezávislej kultúry.

Z tohto prostredia vyšla iniciatíva „Nie v tomto meste“ a nezávislá kultúra je presne to, čo Kotlebu dráždi. Stačí si spomenúť na stopnuté dotácie pre Divadlo Štúdio tanca a Bábkové divadlo na Rázcestí.

Súper ako každý iný

Od pondelka je zrejmé, že Lunter sa postaví Kotlebovi, aj keď terajšieho župana vynechal v úvodnom prejave zo svojho slovníka. Prvou aj poslednou bola zmienka, že Kotleba je súper ako každý iný.

„Všetko, na čom mi v živote záleží, je spojené s naším krajom. Narodil som sa tu, s manželkou, tu sme vychovali šesť detí. Tu som poctivou a svedomitou prácou vybudoval úspešnú firmu,“ povedal.

Lunter vstupuje do politiky z podnikateľského prostredia bez politického pozadia. Na zelenej lúke vybudoval rodinnú firmu Alfa Bio, ktorá zamestnáva vyše dvesto ľudí.

Lunter oznamoval kandidatúru so svojim synom Ondrejom. foto N - Daniel Vražda
Lunter oznamoval kandidatúru so svojím synom Ondrejom. Foto N – Daniel Vražda

Strany vyčkávajú, kandidáta majú len OĽaNO a SaS

Občiansky kandidát tvrdí, že je ochotný prijať podporu demokratických politických strán, ak sa stotožnia s jeho programom bez ďalších požiadaviek. Zakladať politickú stranu neplánuje.

V Banskobystrickom kraji sa zatiaľ veľmi politické strany do kampane nezapojili. Smer iba všeobecne hovorí, že proti Kotlebovi sa treba spojiť a že podporí najsilnejšieho, konkrétne však zatiaľ nekoná.

Najsilnejšie opozičné strany SaS a OĽaNO sa spojili a postavili poslanca SaS Martina Klusa.

Cez víkend oznámil kandidatúru aj šéf Múzea SNP Stanislav Mičev, ktorý tiež kandiduje ako nezávislý.

Politické strany naznačujú, že pred voľbami podporia proti Kotlebovi jedného kandidáta, ktorému sa v prieskumoch bude najviac dariť.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie