Denník N

Kiska vyhovel Kaliňákovi a bude menej lietať, teraz chce, aby Kaliňák vyhovel jemu a odišiel

Do regiónov chodí Kiska zväčša autom už teraz. Foto - TASR
Do regiónov chodí Kiska zväčša autom už teraz. Foto – TASR

Prezident presadne z lietadla do limuzíny, no ani táto doprava nebude bez komplikácií. Problémom môžu byť najmä nedostavané diaľničné úseky, kde môže strážená prezidentská kolóna komplikovať dopravu.

Prezident Andrej Kiska ustúpil. Víkendové lety vládnym špeciálom za rodinou do rodného Popradu obmedzí a častejšie sa bude presúvať autom.

„Tak ako som na začiatku svojho pôsobenia ako prezident rešpektoval žiadosť ministra vnútra a využíval som vládnu letku, tak teraz opätovne rešpektujem žiadosť ministra vnútra o to, aby som obmedzil využitie vládnej letky,“ povedal prezident na svojom pracovnom výjazde v Brezne.

Prezident povedal, že sa rozhodol rešpektovať žiadosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer). No zároveň pripomenul, že aj on mal k ministrovi v minulosti nejaké požiadavky.

„Ak by minister vnútra v sebe našiel odvahu a postavil sa pred verejnosť a pred ľudí a skutočne povedal, ako celá táto situácia vznikla, celú túto kampaň voči prezidentovi by sme vôbec nemuseli mať. Tak ako ja rešpektujem žiadosť ministra vnútra, bol by som veľmi rád, keby aj minister vnútra rešpektoval moje žiadosti.“

Video: Kiska obmedzí lietanie špeciálom
zdroj: prezidentská kancelária

Kaliňák: Prezidenta som nikdy nekomentoval

Prezident už viackrát ministra vnútra vyzval, aby odstúpil. Dôvodom je jeho zapletenie v kauze Bašternák. Už vlani v júni v pravidelnej správe o stave republiky Kiska povedal, že „vyvodenie politickej zodpovednosti nie je riešením žiadnej kauzy, ale len obyčajným gestom slušnosti, ktoré má upokojiť verejnosť a umožniť zodpovedným inštitúciám pracovať“.

Minulý týždeň Kiska voči ministrovi ešte pritvrdil. „Mrzí ma, že minister vnútra klame, opakovane klame. A mrzí ma, že práve takýto človek stojí na takej dôležitej funkcii, ako je minister vnútra,“ povedal prezident v súvislosti s vládnou kritikou prezidentových letov do Popradu.

Ako vlastne Robert Kaliňák zareagoval na prezidentovo vyhlásenie, že využívanie vládnej letky obmedzí? „Minister vnútra nikdy vyjadrenia pána prezidenta nekomentoval a nebude to robiť ani tentoraz,“ reagoval Kaliňákov hovorca Ivan Netík.

Andrej Kiska vymenoval v marci 2016 Roberta Kaliňáka za ministra. Foto - TASR
Andrej Kiska vymenoval v marci 2016 Roberta Kaliňáka za ministra. Foto – TASR

Pripomeňme si, ako sa spor o Kiskove lety vyostril: po tom, čo začal Kiska aktívnejšie vstupovať do viacerých živých káuz, kritizoval ministra vnútra aj ministra práce Jána Richtera, dala vládna koalícia na podnet poslanca Smeru Martina Nemkyho povolať do parlamentu Kaliňáka, aby predniesol správu o využívaní vládnej letky.

Kaliňák Kiskovi vyčíslil, že od nástupu do úradu v júni 2014 prelietal takmer milión eur na cestách, ktoré podľa ministra vnútra nesúviseli s jeho ústavnými kompetenciami.

Prestrelka medzi prezidentom a vládnymi politikmi však trvá dlhšie. Smer a SNS chcú okrem iného pokutovať prezidenta aj za poklepanie základného kameňa varšavského vežiaka firmy HB Reavis. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal ich podnetom zaoberať už zajtra o jednej popoludní.

A sám minister vnútra, ktorý podľa svojho hovorcu nikdy nekomentoval Kiskove vyjadrenia, pred dvomi týždňami komentoval Kiskove prednášky na školách – a prezidenta prirovnal ku Kotlebovi. „Môžem vysloviť len osobný názor, že politika na školy vôbec nepatrí. Tak ako ju prekračuje pán Kotleba, ju prekračuje pán prezident,“ povedal.

Prezident v Žiline či na Donovaloch

Zatiaľ nie je jasné, čo prezident myslel vetou, že využívanie letky obmedzí. Ako často bude teraz do Popradu jazdiť autom, teraz prezidentská kancelária nehovorí.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že doprava prezidenta autom je lacnejšia ako lety vládnym špeciálom. „Pri lietadle je okrem palivových nákladov potrebné zahrnúť aj dvojité personálne prostriedky. Ochranka pri vnútroštátnych letoch zabezpečuje aj miesto odletu, aj príletu. To znamená, že aj v prípade prepravy lietadlom musí ísť paralelne aj auto s ochrankou,“ vysvetľoval Petar Lazarov z tlačového odboru ministerstva.

Prezident sa zvykne prepravovať v kolóne dvoch či troch áut. Ako hlava štátu je stráženou osobou, preto musí polícia aj pri doprave autom dbať o jeho bezpečnosť. Okrem ochrankárov v kolóne to môže vyžadovať aj pomoc uniformovaných policajtov z regiónov, ktorí môžu zabezpečovať plynulý prejazd vládnych áut.

Vládny špeciál. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vládny špeciál. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dnes má Kiska na ceste z Bratislavy do Popradu a späť v zásade dve možnosti, kadiaľ môže ísť: po severnej diaľnici D1, alebo južnou trasou, teda cez rýchlostnú cestu R1 do Banskej Bystrice a potom na sever. Pri oboch variantoch môže prezidentská kolóna trocha komplikovať dopravu, najmä pred víkendom.

Na južnej trase pri horskom priesmyku Donovaly, na severe v úsekoch, kde diaľnica stále nie je hotová a vodiči sa tam bežne stretávajú so zápchami, teda napríklad v Žiline a Ružomberku.

Prezident môže využívať aj dopravu vládnym vrtuľníkom, počas svojej funkcie ním letel už niekoľkokrát. Letová hodina helikoptéry Bell-429, ktorú má vládna letka, stojí rádovo oveľa menej ako letová hodina vládneho leteckého špeciálu. Vrtuľníky však nemôžu lietať vždy, v porovnaní s lietadlami sú oveľa viac závislé od poveternostných podmienok či viditeľnosti.

319 Kiskových letov do Popradu

Kaliňák minulý týždeň pred poslancami povedal, že od 1. januára 2015 doteraz vládna letka absolvovala 880 letov s ústavnými činiteľmi. Kiska bol na palube lietadla 454-krát, premiér 183-krát, predseda parlamentu 66-krát. Okrem toho vládne lietadlá leteli 178-krát s ministrami.

Minister vnútra poslancom tiež povedal, že zo 454 prezidentových letov až 70 percent, teda 319 letov, nesúviselo s výkonom jeho ústavných kompetencií. Išlo o Kiskove lety do Popradu, kde žije ďalej jeho rodina, a späť do Bratislavy. Premiér Fico mal štyri takéto lety, podľa Kaliňáka za ne zaplatil 9900 eur.

Vzápätí minister vnútra dodal, že prezident za svoje lety do Popradu a späť nezaplatil. Na základe Ficových letov mu cenu za tieto lety vyčíslil na 790-tisíc eur. Ak by vraj zarátal aj lety z roku 2014, išlo by takmer o milión eur.

Keďže vládny špeciál nemôže zostať na popradskom letisku, lebo musí byť v monitorovanom a stráženom hangári, lietadlo prezidenta pred víkendom vždy odviezlo do Popradu, vrátilo sa do Bratislavy a potom v nedeľu večer či v pondelok ráno zasa letelo po prezidenta.

Prezident vždy opakoval, že Kaliňák mu lietanie špeciálom sám ponúkol s vysvetlením, že lietadlá a piloti musia byť tak či tak vo vzduchu. „Minister doslova povedal, že lietadlá lietajú veľmi často z vyššie uvedeného dôvodu prázdne a on ich dokonca ponúka školám, aby si spravili letecký výlet,“ vysvetľoval Kiskov hovorca Roman Krpelan.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie