Denník N

Kňažko žaluje Bašternáka, súd zasadol po ôsmich rokoch

Milan Kňažko na súde s Bašternákom. Foto N – Monika Tódová
Milan Kňažko na súde s Bašternákom. Foto N – Monika Tódová

Milan Kňažko požaduje od svojho suseda 55-tisíc eur za to, že svojimi postupmi pri stavbe vily poškodil jeho dom. Bašternák zaplatiť odmieta.

Už v roku 2009 zažaloval herec Milan Kňažko svojho budúceho suseda Ladislava Bašternáka. Herec a expolitik tvrdí to, že mu podnikateľ pri výstavbe svojho domu na Havlíčkovej ulici poškodil ten jeho.

Po ôsmich rokoch sa v pondelok uskutočnilo pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I. Kňažko žiada od Bašternáka takmer 55-tisíc eur za to, že nezabezpečil svoju stavebnú jamu, a to viedlo k poškodeniu jeho obydlia, ktoré je nad vilou podnikateľa.

Bašternákova vila. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bašternákova vila. Foto N – Tomáš Benedikovič

Popraskané obklady, steny, zrkadlo v kúpeľni, to všetko sa podľa opisu Kňažka stalo v noci zo 7. na 8. februára 2009. „Svedok je môj brat, ktorý, žiaľ, už nežije. Bol vtedy v dome, počul veľký hluk a následne, keď sa išiel pozrieť po dome, zistil neobvyklé praskliny,“ povedal Kňažko.

Súdu trvalo osem rokov, kým zabezpečil znalecký posudok, v ktorom sa píše, že za popraskaný Kňažkov dom môže Bašternák.

„Získanie posudku bolo problematické. Ten, čo ho robil, ho robil príliš dlho a nakoniec sa tejto práce vzdal. Keď som ho stretol, nechcel vysvetliť, prečo sa toho vzdáva, ale bol veľmi vystrašený, doslova sa triasol. Predtým mal nejaké zlomeniny, ktoré vraj utrpel na zľadovatenom úseku, a ja som si nie istý, či ešte pri tom niekto nepomáhal,“ tvrdí Kňažko.

Video: Kňažko: Všetci vieme, ako stavia Bašternák svoje stavby

Sudkyňa Katarína Škultétyová na začiatku pojednávania povedala, že znalecké dokazovanie bolo nesmierne časovo náročné a nebolo to tým, že by bol nečinný súd. „Žiadalo si to vymeniť znalca, my sme to v trojmesačných intervaloch urgovali a zistili sme, že u pána inžiniera Čaprdu sa to stratilo alebo zastalo, alebo k čomu tam došlo, museli sme zmeniť znalecký ústav,“ vysvetľovala. „Súd v tomto smere vykonal všetky opatrenia potrebné na odstránenie nežiaduceho stavu, bolo to aj technicky náročné.“

Bašternák na súd neprišiel. Zastupovala ho advokátka Adela Valocká z kancelárie Petra Filipa a Dušana Ivana so sídlom v komplexe Bonaparte – ďalšej stavbe, ktorú podľa susedov Bašternák postavil v rozpore so zákonom. V komplexe Bonaparte býva v Bašternákovom byte aj premiér Robert Fico (Smer). Premiér tvrdí, že si byt prenajíma a momentálne si po obvinení Bašternáka z daňových trestných činov hľadá nové bývanie.

Ladislav Bašternák na súd neprišiel. Zastupovala ho Adela Valocká, ktorej kancelária má sídlo v Bonaparte. Foto N
Ladislav Bašternák na súd neprišiel. Zastupovala ho Adela Valocká, ktorej kancelária má sídlo v komplexe Bonaparte. Foto – Denník N

Valocká súdu odovzdala Bašternákovo stanovisko, ktoré nesúhlasí s posudkom. Tvrdí, že steny u jeho suseda mohli popraskať ešte skôr, ako on začal stavať, alebo že v čase, keď steny popraskali, už na stavbe nepracovalo búracie kladivo. Namietal aj viaceré údaje z posudku.

Súd dal Bašternákovi 20 dní na to, aby svoje tvrdenia oprel o odborníkov, a pojednávanie bolo odročené na 31. mája.

„Bašternakizácia je značne rozšírená najmä ministrom vnútra Kaliňákom a obyvateľom komplexu Bonaparte, pánom Ficom, a ostatnými spolupáchateľmi, ktorí bývajú v tejto zatiaľ nezamrežovanej budove. Ale napriek tomu si myslím, že spravodlivosť existuje. Verím tomu, keby som tomu neveril, bolo by to veľmi smutné,“ povedal Kňažko.

Ladislav Bašternák je obvinený z daňového trestného činu. Už v roku 2013 ho začal vyšetrovať Kriminálny úrad finančnej správy za to, že si od štátu pomocou fiktívneho obchodu vypýtal na vratkách DPH niekoľko miliónov eur. Polícia pod vedením Roberta Kaliňáka a dozorom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vyšetrovanie zastavila. Nanovo ho otvorila až pred rokom, keď o prípade informovali Denník N a Trend. Neskôr sa ukázalo, že minister vnútra s Bašternákom obchodoval.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie