Denník N

Od Pellegriniho odišiel kľúčový poradca, ktorý pomáhal čistiť IT zákazky

Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Michal Cheben potvrdil, že už nepracuje na úrade, ktorý vedie podpredseda vlády Peter Pellegrini.

Z úradu podpredsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer) odišiel po necelom roku jeden z jeho kľúčových poradcov pre informatizáciu – Michal Cheben. Dôvody, prečo už na úrade nepracuje, nekomentoval.

Pellegriniho úrad ešte včera Chebenov odchod nepotvrdil. Hovorkyňa úradu Janka Burdová uviedla, že s ním rokujú o forme budúcej spolupráce, keďže sa mu skončila pôvodná dohoda, a že rokovania sú vo finálnej fáze.cheben

„Nerokujú,“ reagoval stručne Cheben. „Nepracujem na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, takže nie som ani poradcom podpredsedu vlády,“ dodal už bývalý Pellegriniho poradca.

Pomáhal vytvoriť nové IT pravidlá

Cheben je jedným zo šiestich zakladateľov platformy Slovensko.Digital. Keď prijal ponuku pracovať na novom úrade pre informatizáciu, Pellegrini o tom informoval na stránke úradu aj na svojom brífingu.

„K informatizácii sme pristúpili naozaj zodpovedne a prijatím pána Chebena sme naplnili jeden zo záväzkov, zvýšiť participáciu odbornej verejnosti, tretieho sektora a transparentne otvoriť oblasť informatizácie pre odborníkov z praxe,“ povedal vtedy Pellegrini.

Cheben, ktorý vyštudoval automatizované systémy riadenia, mal na Pellegriniho úrade na starosti tvorbu dôležitých dokumentov, napríklad národnej koncepcie informatizácie, ktorá dala základ pre nové IT pravidlá, aby sa neopakovali staré praktiky známe z OPIS-u. Štátu tiež radil, čo s obrími IT zákazkami, ktoré sa platili ešte zo starých eurofondov.

Úrad jeho pozíciu opisoval ako „kľúčový poradca“.

Cheben radil štátu už aj v minulosti – na ministerstve dopravy od polovice druhej Dzurindovej vlády, aj na ministerstve financií za vlády Ivety Radičovej, ktoré v tom čase zastrešovalo informatizáciu. Je napríklad spolutvorcom Miklošovho desatora pre nákup štátneho IT.

Cheben radil aj na úrade geodézie.

Úradu stále chýbajú ľudia

Informatizáciu má na Pellegriniho úrade, ktorý ju zastrešuje od júna minulého roka, na starosti asi 20 ľudí. Či ich je tam stále toľko, sa však odhaduje ťažko.

„K 31. marcu sa skončila dohoda piatim pracovníkom ‚na dohodu‘, avšak o ďalšej forme spolupráce s niektorými z nich prebiehajú rokovania,“ povedala Burdová.

Úrad podľa nej plánuje prijať nových ľudí z praxe, ktorí posilnia sekciu ako interní zamestnanci.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie