Denník N

Prečo má Federer šancu stať sa najstaršou tenisovou jednotkou histórie

Roger Federer takto oslávil postup do finále turnaja v americkom Miami. Foto – TASR/AP
Roger Federer takto oslávil postup do finále turnaja v americkom Miami. Foto – TASR/AP

Roger Federer tento rok vyhral všetky zápasy s hráčmi z najlepšej desiatky. Miloslav Mečíř vysvetľuje, ako je to možné.

V roku 2017 niet lepšieho tenistu. Roger Federer vyhral 19 z 20 zápasov, z toho trikrát zdolal Rafaela Nadala.

Vyhral aj tri doteraz najdôležitejšie turnaje – grandslamový Australian Open a dve americké „tisícky“: v Indian Wells a v nedeľu v Miami.

Tento rok má len jedného premožiteľa, v Dubaji podľahol hráčovi z druhej stovky Jevgenijovi Donskému.

„O takomto úvode sezóny sa mi ani len nesnívalo. Dúfam, že moje telo vydrží záťaž a aj v ďalších mesiacoch budem schopný podávať takéto výkony,“ povedal 35-ročný tenista po nedeľňajšom finálovom triumfe nad Nadalom.

V 33-ročnej histórii turnaja nenájdete staršieho víťaza. Federer vyhral turnaj v Miami naposledy v roku 2006, vo finále zdolal svojho súčasného trénera Ivana Ljubičiča.

V januári triumfoval na Australian Open, keď v epickom finále zdolal starého rivala Nadala. S 30-ročným Španielom už má na tvrdom povrchu aktívnu bilanciu 10:9. Celkovo je však Nadal stále lepší, vyhral 23, prehral 14 zápasov.

Zostrih finále turnaja ATP v Miami.

Nemá fyzicky náročnú hru

Federer pred tohtoročnou Austráliou vyhral grandslamový turnaj naposledy v roku 2012 vo Wimbledone. Druhú polovicu roka 2016 maródil s operovaným kolenom.

Pri každom z Federerových úspechov za posledných päť rokov sa hovorí o jeho veku. Ako je možné, že aj po tridsiatke dokáže konkurovať tenistom na vrchole síl?

„Má komplexné údery, nemá slabinu. Vynikajúce podanie, údery s hornou rotáciou. Súpera vie zatlačiť a má výborný prechod na sieť,“ povedal pre Denník N Miloslav Mečíř, bývalá svetová štvorka.

Podľa nehrajúceho kapitána slovenského daviscupového tímu má máloktorý hráč toľko silných stránok ako Federer. „Ide o najkomplexnejšieho tenistu histórie.“

Dlhovekosť najúspešnejšieho tenistu histórie (18 grandslamových titulov) sa dá ľahko vysvetliť na jeho rivalite s Rafaelom Nadalom, ktorý vyhral o štyri turnaje „veľkej štvorky“ menej.

„Federerova hrá nie je fyzicky náročná. Má krásny švih, vie si pomôcť podaním či útokom na sieť. Nemusí hrať dlhé výmeny, no zvláda ich,“ vysvetľuje Mečíř.

„Nadal má náročnejšiu hru, ktorá je založená na vychytávaní ťažkých lôpt. A keď už telo nie je také pružné, prichádza k zraneniam.“

Federer má 35 a doteraz ho zranenia vážnejšie obmedzili dvakrát – mononukleóza v roku 2008 a problémy s kolenom v sezóne 2016. Nadala sprevádzajú zranenia počas celej kariéry.

Chce byť svetovou jednotkou

Federer je od pondelka svetovou štvorkou a opäť má tie najvyššie ambície. „Bolo by super, keby som bol opäť svetová jednotka. Mám však pocit, že k tomu vedie ešte dlhá cesta.“

Ak by sa mu to podarilo, stal by sa vôbec najstaršou mužskou tenisovou jednotkou. Predstihol by Andreho Agassiho, ktorému sa to podarilo ako 33-ročnému.

Švajčiar sa však nemôže spoliehať na body z antukovej sezóny, ktorej veľkú časť vynechá.

Nezúčastní sa na turnajoch v Madride a Ríme, na okruh sa vráti až koncom mája na grandslamovom Roland Garros. Priznal, že počas finálového zápasu v Miami cítil únavu.

„Už nemám 24 rokov. Musím si vybrať momenty, v ktorých budem hrať vrcholový tenis. Chcem zostať zdravý,“ povedal podľa ESPN.

Vývoj rebríčkového postavenia Federera od roku 2012, keď bol naposledy svetovou jednotkou. Zdroj: ATP
Vývoj rebríčkového postavenia Federera od roku 2012, keď bol naposledy svetovou jednotkou. Zdroj: ATP

Odohrá však dva turnaje na tráve pred Wimbledonom (Halle a Stuttgart) a počíta aj s bodmi z letnej americkej sezóny na tvrdom povrchu, ktorá vyvrcholí na US Open.

Federer si dáva veľký pozor, aby nestratil motiváciu. Tvrdí, že musí pozerať na svoje zdravie a byť šťastný vo všetkých častiach života – osobnom, súkromnom, profesionálnom aj na kurte.

„Je toho veľa a nezvládol by som to. Túžba by došla. Ak by som zostal v nastolenom tempe, každý turnaj by som chcel čo najskôr ukončiť. A nechcem byť taký. Naozaj nie.“

Som lepší ako pred desiatimi rokmi

Federer tvrdí, že za jeho tenisovou dlhovekosťou je aj fakt, že sa dokázal prispôsobiť novým trendom.

„To je to, čo som sa vždy snažil ľuďom vysvetliť – moja hra sa zlepšila. Som lepší hráč ako pred desiatimi rokmi.“

Najväčšou evolúciou prešiel v posledných rokoch jeho bekhend. Od roku 2014 hrá s väčšou raketou. Údery sú s ňou silnejšie, no ťažšie sa kontroluje.

„Od tohto roka sa s ňou cítim super pohodlne, nabral som sebavedomie. Dôležité sú však aj nohy. Ak nie sú dobré, nedostanete sa nad loptičku.“

Všetci tréneri mu počas kariéry hovorili, aby viac hrával svoj jednoručný bekhend. „Možno som mu v hĺbke duše neveril v dôležitých momentoch. Ale to sa po troške mení, čo ma veľmi teší.“

Mečíř si všimol, že Federer tento rok hrá oveľa pokojnejšie, v posledných (menej úspešných) rokoch priveľa riskoval.

„Vždy som si myslel, že už je za zenitom. Ale teraz sa vrátil k svojej hre. Ak bude fit, môže potiahnuť ešte pár rokov.“

Ako príklad dlhovekosti dáva Iva Karloviča, 38-ročný Chorvát je momentálne svetovým hráčom č. 21. Meria 208 centimetrov. „Dlho vydržia hráči, ktorí majú dobré podanie a neopotrebujú si rameno. Vedia zaútočiť a telo sa až tak nezničí.“

Nový, vylepšený Federer

Zmenu vo Švajčiarovej hre si všimla aj legendárna Chris Evertová.

„Nový, vylepšený Roger Federer. Nie je to len o fyzickej, ale aj psychickej zdatnosti a o spôsobe, akým zvláda brejkbaly a gamebaly,“ napísala na Twitter.

Federer sa môže spoľahnúť na svoje podanie, proti Nadalovi odvrátil všetky štyri brejkbaly.

„Cítim, že v útočnej fáze hry robím pár vecí lepšie ako kedykoľvek predtým,“ hovorí a dodáva: „Sen pokračuje.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie