Denník N

Útoky na mamografiu sú propaganda, hovorí nemecká gynekologička a onkologička

Onkologička a gynekologička Nadia Harbeck z Mníchova. Foto N – Vladimír Šimíček
Onkologička a gynekologička Nadia Harbeck z Mníchova. Foto N – Vladimír Šimíček

Špičková odborníčka vraví, že rakovina prsníka už nie je rozsudkom smrti, aj to, že rakovina sa nedá liečiť vitamínom C. Vysvetľuje, že trendom súčasnosti je podávať čoraz menej agresívnej liečby.

Lekárka a vedkyňa Nadia Harbeck vraví, že neexistuje žena, ktorá by bola príliš mladá na lekárske vyšetrenie prsníka, jej najmladšia pacientka mala iba 21 rokov. Upozorňuje však, aby sme ženy zbytočne nestrašili. „U mladých žien je rakovina prsníka vzácna. Povedomie o chorobe a samovyšetrenie – raz za mesiac – sú dobrá vec. Keď má žena viac ako 50 rokov, mala by ísť na mamografiu,“ hovorí.

Onkológ Štefan Korec napísal koncom minulého roka pre Denník N článok, že rakovina prsníka už nie je rozsudok smrti. Súhlasíte?

Áno. Zhruba jedna z ôsmich či desiatich žien dostane rakovinu prsníka a v krajinách Európskej únie vieme vyliečiť 70 až 80 percent žien s touto diagnózou. Žena, ktorá žije dnes, má dvojnásobnú šancu, že bude vyliečená, ako mala jej matka, keď ako mladá žena dostala rakovinu prsníka.

Ak ženu diagnostikujeme v ranom štádiu a nemá metastázy, môže viesť normálny život, platí to až pre 80 percent žien. Rakovina prsníka už nie je rozsudkom smrti, na druhej strane ide o potenciálne smrteľnú chorobu a musíme ju brať veľmi vážne.

Existuje iba jedna rakovina prsníka alebo ich je viacero?

Existujú prinajmenšom tri typy rakoviny prsníka, ktoré vieme odhaliť a liečiť odlišným spôsobom. Väčšina pacientok, až 70 percent, má taký druh, ktorý dobre reaguje na hormonálnu liečbu. Ak by sme sa spolu stretli o desať rokov, možno by sme v tom čase poznali až dvadsať druhov rakoviny prsníka, ktoré by sme liečili odlišne. Napredujeme.

Je rakovina prsníka najčastejším typom rakoviny u žien?

Áno.

Je to preto, že tkanivo v prsiach je nejakým spôsobom špecifické?

Vieme, že to nejako súvisí so západným životným štýlom. Ženy v Ázii nemajú taký vysoký výskyt rakoviny prsníka. Takže musíme robiť niečo zle, či už ide o pohyb, stravu, alebo niečo iné. Ak sa žena z Japonska presťahuje do Spojených štátov a trvalo tam žije, ďalšia generácia už bude mať rovnaký výskyt rakoviny prsníka ako zvyšné Američanky.

NADIA HARBECK (1962)

je gynekologička a onkologička. Pôsobí na univerzite v Mníchove a na mníchovskej klinike na liečbu karcinómu prsníka. Podieľala sa na tvorbe skríningového programu rakoviny prsníka v Nemecku. V súčasnosti vedie niekoľko klinických štúdií vrátane vývoja novej liečby pokročilej rakoviny prsníka. Profesorka Harbeck je autorkou a spoluautorkou viac ako 350 vedeckých článkov a držiteľkou viacerých vedeckých ocenení.

Nedávno sme písali, že medzi niektorými onkológmi a pacientmi sa rozširuje liečba rakoviny vitamínom C vo vysokých dávkach. Myslíte si, že sa dá rakovina účinne liečiť vitamínom C?

Nie, ide o mýtus. Spojený je s osobou chemika Linusa Paulinga, dvojnásobného držiteľa Nobelovej ceny, ktorý za myšlienkou stál. Dnes vieme, že vitamín C nezabraňuje vzniku rakoviny alebo vzniku metastáz, ak už pacient rakovinu má. Ľuďom odporúčam, aby sa stravovali zdravo, jedli ovocie, zeleninu, ale aj mäso. Vysoké dávky vitamínov považujem za zbytočné.

Stretávate sa s javom, že pacienti, ktorí sú laici, si na webe všeličo prečítajú a potom požadujú liečbu, ktorá nemusí fungovať?

Pacienti s rakovinou majú potrebu byť aktívni, tak hľadajú. Je dobré, že sa o veci zaujímajú. Ale mali by sa držať výhradne toho, čo je založené na dôkazoch a jasne ukazuje, že zabraňuje vzniku rakoviny alebo pomáha s liečbou. Dobrou prevenciou je napríklad cvičenie, zdravá strava či normálna váha. Pomáha, ak žena nefajčí alebo nepije veľa alkoholu. Ale ide o slabé faktory. Genetické vlohy sú úplne najsilnejšie faktory.

Existujú nejaké rizikové faktory, ktoré prispievajú k vzniku rakoviny prsníka?

Ak je v rodine rakovina prsníka alebo vaječníkov, potomkovia majú zvýšené riziko rakoviny prsníka. Ak má v rodine viacero žien rakovinu prsníka, odporúčam, aby sa dali geneticky testovať, či sú nositeľkami génov, ktoré sú za rakovinu zodpovedné. Neexistuje jeden faktor, o ktorom by sme mohli povedať, že ak ho eliminujete, rakovinu prsníka nedostanete. V hre je veľa rozličných faktorov.

Koľko žien v Nemecku trpí rakovinou prsníka?

Je to okolo 70-tisíc žien ročne z populácie, ktorá má 80 miliónov ľudí.

screenshot-29
Údaje o počte osôb na Slovensku, ktorým prvýkrát v gynekologickej ambulancii zistili ochorenie prsníka (2006 až 2015). Zdroj – Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI)

Ich počet klesá, stúpa alebo stagnuje?

Počet pacientok ide mierne nahor, ale úmrtnosť klesá. To je pre pacientky výborná správa. Úspešnosť liečby je dnes oveľa väčšia ako pred 20 či 30 rokmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravie

Teraz najčítanejšie