Denník N

Kotlebovci ukazujú silu, chodia v skupinkách a parazitujú na cudzích akciách, teraz si počkali na Kisku

Veľká skupina kotlebovcov na čele s poslancom Milanom Mazurekom si v Brezne počkala na prezidenta Andreja Kisku.

Šéf strany Marian Kotleba hovorí s obľubou o cigánskych parazitoch, ktorí sa priživujú na systéme. Jeho vlastní ľudia zneužívajú cudzie akcie a robia si na nich kampaň.

Krátko po voľbách ešte len na jarmokoch v hlúčiku zbierali podpisy pod petíciu za vystúpenie z NATO. Teraz sa zhromažďujú vo väčších skupinách a zaplnia aj celý autobus.

Nepozývajú ich, a predsa sa objavujú na akciách s väčším počtom ľudí. Scenár je rovnaký. V zelených tričkách a mikinách zaberú veľa miesta, púšťajú sa do konfrontácií, pokúšajú sa ovládnuť agresívnym spôsobom debatu, snažia sa meniť témy a diktovať vlastné.

Takto si v pondelok počkali aj na prezidenta Andreja Kisku pred synagógou v Brezne, kde diskutoval so študentmi.

Video: Prezident poučil kotlebovcov

Pozývajú sa sami

Približne dvadsať až tridsať kotlebovcov doviezol v pondelok ráno do Brezna autobus. Vyholené hlavy na širokých pleciach, zelené tričká s logom ĽSNS neboli v Brezne prvý, ani posledný raz, ale ich návšteva bola predsa len v niečom iná.

Vyzeralo to tak, že na čele s poslancom Milanom Mazurekom prišli z dôvodu návštevy prezidenta Andreja Kisku, ktorý je známy svojím jednoznačne vyhraneným postojom voči Kotlebovi. V skutočnosti prišli kvôli ľuďom, ktorí boli zvedaví na Andreja Kisku, a pre kampaň na Facebooku, kde môžu osloviť Kiskových priaznivcov aj odporcov.

O strete s Kiskom Kotlebova strana informovala už napoludnie na Facebooku.

Kampaň z Rimavskej Soboty

Kotlebovci neboli len v Brezne, ale aj v Rimavskej Sobote, v divadle v Banskej Bystrici, na bratislavskom gymnáziu, keď tam hrali hru Natálka, dokonca aj na dedinských pretekoch traktorov. Kotlebovci „všade“ je ostatný trend, ktorý sa nedá prehliadnuť.

Diskusie o fašizme, extrémizme a intolerancii občianskej iniciatívy Zabudnuté Slovensko, ktoré moderuje publicista a fotograf Andrej Bán, sa začali pred približne rokom v mestách s vysokým volebným ziskom kotlebovcov. A s ich všeobecným nezáujmom.

Osobne som bol na dvoch či troch počiatočných diskusiách, ale chlapcov od Kotlebu som nestretol. Nadávno v Ružomberku už boli niekoľkí okresní šéfovia, tak sa aspoň predstavili.

Na akciu organizovanú Občianskym združením Naša Sobota do Rimavskej Soboty, ktorú moderoval Bán, ich nedávno prišlo, vrátane Mazureka a Mizíka, okolo päťdesiat. Andrej Bán to pomenoval ako plný autobus a sadli si dopredu. (Celý záznam debaty na webe .týždňa.)

„Nie sme fašisti,“ vykrikovali kotlebovci z hľadiska a pýtali sa, akým právom ich niekto, kto 25 rokov vládne a „rozkradol komplet túto krajinu“, označuje za fašistov.

Z akcie si ĽSNS rýchlo urobila kampaň. Ich zostrihané video, kde sa pustili do Kotlebovho protikandidáta Martina Klusa (SaS), videlo 157-tisíc ľudí.

Na Facebooku bolo úspešné aj video šéfa Nadácie proti korupcii Pavla Sibylu, ktorý vysvetlil kotlebovcom, prečo ich ľudia označujú za fašistov. To už kotlebovci nezdieľali.

Video: Pavel Sibyla prehovoril kotlebovcom do duše

Akciám Fica sa zatiaľ vyhýbajú

Keď divadelníci z SND hrali nedávno na jednom z bratislavských gymnázií Natálku o popálenom dvojročnom rómskom dievčatku, objavili sa zrazu nepozvaní – Kotlebova poslankyňa parlamentu Natália Grausová a agresívny neúspešný kandidát na ombudsmana Anton Čulen. Vraj chceli vidieť hru a monitorovať diskusiu.

Ešte predtým, v novembri uplynulého roku, ich prišlo osem s poverením od župana do Bábkového divadla na Rázcestí na debatu Michala Havrana o 17. novembri.

Pozornosť sa nedávno snažili vyvolať aj Mazurek s otcom, keď po návšteve prezidenta v Ružomberku prišli s verziou o útoku policajta na Mazurekovho otca. Kotlebovci podali aj trestné oznámenie, polícia však vyšetruje incident ako útok na verejného činiteľa a je možné, že útočníkom bol v skutočnosti poslanec Mazurek.

Zelené tričká a vyholené hlavy nevidno zatiaľ na početných výjazdoch predsedu vlády Roberta Fica v regiónoch.

Aj preňho pritom majú kotlebovci otázky. „Vravíte o fašistoch. Fašisti posielali slovenské vojská na hranice s Ruskom. Pýtam sa, keď dneska pošle Robert Fico 150 našich vojakov provokovať na ruskú hranicu, má tu ešte niekto právo nadávať niekomu do fašistov?“ vykrikoval jeden z nich v Rimavskej Sobote.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie