Denník N

Harabin je opäť nevinný. Ani ťah s porušením povinností šéfa kolégia nevyšiel

Štefan Harabin. Foto – TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Tentoraz Štefan Harabin čelil disciplinárnemu návrhu za to, že nechcel zvolať zasadnutie trestnoprávneho kolégia. Disciplinárny senát v tom problém nevidel. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Prešli zhruba dva týždne a Štefan Harabin opäť stál pred disciplinárnym senátom.  Tentoraz za to, že pred dvomi rokmi nezvolal ako predseda trestnoprávneho kolégia jeho zasadnutie, aby zjednotil názor sudcov na fungovanie policajnej inšpekcie. Bol to totiž práve Harabinov senát, ktorý sa v roku 2015 odklonil od doterajšej rozhodovacej praxe a povedal, že je nezákonná.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová ho chcela za zanedbanie tejto povinnosti potrestať znížením platu o polovicu na pol roka a preložením na súd nižšieho stupňa. Rovnako ako v polovici marca neuspela. Senát Erika Uhlára rozhodol, že Harabin sa previnenia nedopustil.

„Rozhodnutie považujeme za nesprávne,“ reagoval právny zástupca Švecovej Marek Benedik. Vysvetlil, že to bol Harabin, kto dlhodobo rozhodoval, že inšpekcia je zákonná, no potom zmenil názor a keď mal zvolať kolégium, tak to odmietol. Dôkazom je aj zápisnica z pracovného stretnutia trestných sudcov z júla 2015.

Disciplinárny senát však dnes rozhodol, že za nezvolanie kolégia Harabin nie je disciplinárne zodpovedný. „S tým sa nemôžeme stotožniť. Odvoláme sa,“ reagoval Benedik. Švecová do záveru zhruba osemhodinového pojednávania nevydržala. Z pracovných dôvodov sa ospravedlnila už po zhruba dvoch hodinách.

Harabin nebol útočný, má veľa spisov

Aj to zrejme prispelo k tomu, že konanie malo pokojnejší priebeh a Harabin sa krotil v útokoch voči nej. Prispieť k tomu mohlo aj to, že v pojednávacej sieni bolo menej ľudí ako minule. Predseda senátu na úvod konania navyše všetkých upozornil, že toho, kto sa bude urážlivo vyjadrovať, vykáže na chodbu. Švecová zároveň hneď žiadala, aby bol Harabin v prípade urážok potrestaný poriadkovou pokutou.

Daniela Švecová. Foto N - Vladimír Šimíček
Daniela Švecová. Foto N – Vladimír Šimíček

„To, čo tu Švecová predvádza, je ovplyvňovanie súdu, pretože vopred súdu vnucuje, že bude urážaná, nech by som povedal čokoľvek k meritu veci. Pokiaľ ide o pani Švecovú, tá sa uráža sama tým, že nepozná právo,“ reagoval bývalý šéf Najvyššieho súdu. Ďalej sa už podobných poznámok zdržal a skôr sa len usmieval.

Prečo bol teda miernejší ako po iné dni? „Ja som len unavený, lebo mám veľa spisov,“ vysvetľoval spokojne po vyhlásení rozhodnutia. Tvrdí, že v nedeľu celý deň písal ďalšie prelomové rozhodnutie. Doposiaľ väčšinou na tento typ rozhodnutí doplatil disciplinárnym návrhom. Právoplatne zatiaľ nie je skončené ani jedno, no na prvých stupňoch uspel v troch konaniach.

Lenivý nebol len Harabin, ale aj Švecová a Borec

Uhlárov senát tvrdí, že nemôže Harabina potrestať, pretože nestačí, ak len niekto dá podnet na zvolanie kolégia. Zo zákona musí predseda dostať aj návrh so zjednocujúcim stanoviskom, a to sa nestalo. Na rozdielne názory sudcov na inšpekciu ako prvý upozornil sudca Juraj Kliment, neskôr aj Švecová. Harabin to vyhodnotil ako podnety, na ktoré nemusel reagovať.

Návrh na zjednotenie mohol vypracovať aj on sám. Okrem neho aj Švecová a vtedajší minister spravodlivosti Tomáš Borec (za Smer). Švecová dnes tvrdila, že Harabin to bol lenivý spraviť. „Človek, ktorý je lenivý ako predseda kolégia spracovať určitý materiál do návrhu, o ktorom môže rozhodovať kolégium, tak takéhoto človeka nemôžeme tolerovať vo funkcii predsedu kolégia,“ vysvetľovala. Harabina totiž v polovici septembra trestní sudcovia z čela kolégia odvolali. Na disicplinárnom súde tvrdil, že naopak Švecová bola lenivá napísať zjednocujúce stanoviská. „Ona nechcela zjednocovať. Ona chcela šikanovať,“ vyhlásil.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec so Štefanom Harabinom v roku 2013. Foto - TASR
Exminister spravodlivosti Tomáš Borec so Štefanom Harabinom v roku 2013. Foto – TASR

Disciplinárny senát mu svojím spôsobom dal za pravdu, pretože pripomenul, že tak ako nekonal Harabin, nekonal napríklad ani minister spravodlivosti. Vtedy ním bol Tomáš Borec. A jeho nikto za nečinnosť netrestal a netrestá. Prečo by teda mal byť disciplinárne trestaný Harabin? Ten napokon kolégium zvolal, ale až na november, čo sa zdalo Švecovej neskoro. Ona kolégium zvolala na koniec septembra. Chcela, aby sa stav právnej neistoty vyriešil čo najskôr. Disciplinárnemu senátu sa však novembrový termín nezdal byť neskorý.

Harabin: Odvolali ma nezákonne, bude to mať dohru

Harabin teraz hovorí, že ho z funkcie predsedu kolégia odvolali nezákonne. Švecová to zdôvodňovala práve jeho neochotou zvolať kolégium. „Teraz sa potvrdilo, že som bol nezákonne odvolaný, a to bude mať ešte ďalšie následky. Právne a zákonné,“ povedal Harabin po rozhodnutí disciplinárneho senátu.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by podľa neho mal začať konať aj bez podania trestného oznámenia. Myslí si, že Švecová zneužíva právomoc verejného činiteľa. Dáva podľa neho disciplinárne návrhy, ktoré sa všetky oslobodzujú.

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková by podľa neho mala dať návrh do Súdnej rady, aby Švecovú pridelili na stáž na Okresný súd do Starej Ľubovne, a to priamo k sudcovi Uhlárovi. „Tento človek by ju naučil právu. Ale musela by si to odsedieť pri jeho pojednávaniach. No vidíte ale, že skončil účinok liekov a odišla.“ Harabin sa tak ani dnes nevyhol narážkam na Švecovej zdravotný stav, pre ktorý ju zvykne posielať na psychiatriu.

Aj pre takéto výroky sa pred disciplinárny súd postaví opäť o dva týždne.  Tentoraz návrh podávala Bajánková, a to pre vyjadrenia Harabina aj na adresu Švecovej. Prvostupňový súd ho už raz v tomto konaní oslobodil, no odvolací senát konanie vrátil späť. Celkovo čelí Harabin šiestim konaniam a hrozí mu vyzlečenie z talára.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Disciplinárky s Harabinom

Slovensko

Teraz najčítanejšie