Denník N

Opozícia chce, aby Milan Fiľo vrátil štátu akcie ružomberských papierní, Smer je proti

Robert Fico (Smer) a Milan Fiľo (SCP Mondi) Foto – TASR
Robert Fico (Smer) a Milan Fiľo (SCP Mondi) Foto – TASR

Spor o akcie ružomberských papierní sa už dostal aj na parlamentný výbor.

Opozícia hovorí, že štát by mal urobiť niečo pre to, aby získal naspäť akcie ružomberských papierní, na ktoré má podľa nej nárok.

Prikláňa sa k názoru OZ Ružomberský papier združujúceho zamestnancov papierní, ktoré tvrdí, že nebola splnená privatizačná podmienka, lebo zamestnancom neboli vydané akcie. Preto sa podľa nich privatizačná zmluva dávno skončila a štát si môže akcie zobrať späť.

V spore ide o práva zamestnancov SCP, ktorí mali nárok na 15 % akcií firmy Eco-Invest podnikateľa Milana Fiľa, ktorá v roku 1996 získala 67 % akcií papierní, no akcie nikdy nezískali. Podľa opozície tak nebola dodržaná jedna z privatizačných podmienok a akcie sa mali vrátiť štátu.

„Podľa všetkého neboli dostatočne ochránené záujmy štátu a to prostredníctvom ministerstva hospodárstva a spoločnosti MH Manažment, ktorá jednak spravuje akcie štátnych firiem a je nástupníckou organizáciou Fondu národného majetku,“ povedal dnes poslanec SaS Jozef Rajtár.

Podľa opozície je tak zarážajúce, že si štát neuplatňuje svoje nároky z pôvodnej privatizačnej zmluvy. Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) s takým názorom nesúhlasí.

„Situácia s privatizáciou SCP vznikla v roku 1996 a v roku 2006 bola definitívne uzatvorená, teda ešte pred vládami Roberta Fica,“ povedal Žiga.

Mimoriadny výbor

Kauza privatizácie SCP sa už dostala aj do parlamentu. Opozícia na utorok zvolala mimoriadny parlamentný výbor. Poslanci si naňho zavolali ministra hospodárstva Petra Žigu, lebo jeho vysvetlenie ich príliš neuspokojilo, aj šéfa štátnej akciovky MH Manažment (bývalé FNM) Branislava Bačíka.

„Inicioval som výbor, lebo odpoveď z ministerstva nebola z pohľadu ochrany záujmov štátu, ale mečiarovského privatizéra,“ povedal Rajtár.

Opoziční poslanci sa od Žigu veľa nedozvedeli ani počas rokovania výboru. Neukázal im ani právnu analýzu, na ktorú sa už skôr odvolával. Na rokovanie výboru totiž prišiel aj právny zástupca OZ Ružomberský papier Pavol Korytár, aj Štefan Gavorník.

Žiga sa pozastavil nad tým, prečo prišli aj zástupcovia tých, ktorí žalujú štát. Povedal, že právnu analýzu nemôže vytiahnuť, lebo by tým ohrozil záujmy štátu.

„V tejto chvíli evidujem len žalobu zo strany občianskeho združenia Ružomberský papier na súkromnú firmu a v treťom rade na MH Manažment, kde žiada od (Milana) Fiľa a od Eco Investu a v treťom rade od MH Manažmentu 107 miliónov eur. Musím chrániť štát, aby neplatil, pretože to pôjde na vrub všetkých daňových poplatníkov,“ povedal Žiga po skončení výboru.

Podnikateľ Milan Fiľo do parlamentu neprišiel, poslancom poslal list s vysvetlením. V ňom mal okrem iného uviesť, že každému zamestnancovi spoločnosti bolo umožnené nadobudnúť akcie z roku 1996.

Tento argument opozícia spochybňuje. Nešlo o akcie Eco-Investu z balíka 67 % akcií, o ktorých sa hovorí v prvej privatizačnej zmluve, ale o akcie firmy Papco, čo bola druhá privatizačná zmluva. Niektorí už bývalí zamestnanci tvrdia, že museli akcie neskôr previesť za zlomkové hodnoty na súčasného majiteľa SCP.

Minister to vidí inak

Aj Žiga hovorí, že spor má dve roviny. „Úplne chápem, že pokiaľ ľudia mali dostať niečo v privatizácii a k tomu nedošlo, vyjadrujú svoje rozhorčenie,“ povedal Žiga.

„Zároveň musím povedať, že 10. 5. 2006 FNM uzavrel dohodu o tom, že pán Fiľo zaplatí pokutu a celá privatizácia je tým uzavretá,“ povedal Žiga po skončení výboru. O tom, či má niekto nárok, alebo nie, musia rozhodnúť súdy.

Opozícia sa však prikláňa k názoru, že dodatkom nie je možné meniť podmienky privatizácie. Privatizačnú zmluvu považuje pre nesplnené podmienky za zrušenú k 1. 1. 1999. Nie je preto možné dodatkovať niečo, čo neexistuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie