Denník N

Čisté zúfalstvo okolo Čistého dňa

Myslieť si, že toto je už konečne dno, sa javí ako nemiestny optimizmus.

Kto sleduje kauzu Čistý deň, možno včera pri téme dňa na TA3 márne premýšľal, čo si má počať s frázou o prerážaní ešte hlbšieho dna. Možno o tom dumal už cez víkend pri čítaní bulváru. V oboch prípadoch ide opäť o rozhovory s neplnoletou klientkou, tentoraz (asi) s cieľom diskreditovať Lipšica.

Každý deň si myslieť, že toto je už dno, sa javí ako nemiestny optimizmus. Ak bolo cieľom dezorientovať, otráviť a unudiť všetkých okoloidúcich, darí sa to výborne. Odvádzanie od podstaty je tiež jediný rozumný dôvod týchto čudných hier, na aký môžeme teraz prísť.

Že Tománkovci nechápu a necítia, prečo by nemali pchať maloletých klientov pred kamery, je zrejmé už od ich slávnej tlačovky à la pioniersky tábor s vedúcimi. Preto im povedali pán prezident republiky, ako aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý je pri ich postavení v systéme zároveň ich najvyšším šéfstvom, že si nesmú robiť z detí štít. Pritom nie je vôbec jasné, načo je komu dobrá diskreditácia Lipšica, ktorý sa z politiky vyprevadil aj bez toho, že by ho na to roky nabádala verejnosť či oponenti. Je, samozrejme, Lipšicova zodpovednosť, že ani moment jeho angažmánu v kauze neprebehol bez kamier namierených na klientov, a baštrngovanie s tajomným obsahom tajomne doručených lekárskych správ Tománka sa nedá ani komentovať.

Aký je to asi pocit, verejne kašlať na to, čo rovnako verejne povedal minister, od ktorého ako od jediného dnes závisí samotná existencia zariadenia? Očividne pocit moci, ktorý si Tománkovci užívajú naplno. Môžu si dovoliť čokoľvek, nikto ich nezastaví a o príčetnosti a etike počínania nemožno hovoriť už veľmi dávno.

A keď hovoríme čokoľvek, platí to doslova, lebo najnovšie udalosti nie sú výsledkom len Richterovho odmietania odňať akreditáciu, ale aj ignorovania súdneho rozhodnutia. Ako je možné, že súd umiestnil klienta inde, kolízny opatrovník ho chce inde a klient – ktorý by mal po vraj drogovom excese a úteku aspoň fungovať v nejakom režime – spokojne sedí na slniečku a robí mediálnu kariéru? Skutočne nikomu neprekáža, že klientka je u Tománkovcov protiprávne?

Odpoveď je: prokuratúra. Má vyslovene povinnosť kontrolovať, ako sa v podobných zariadeniach plnia rozsudky. Vieme, že to priam tradične nerobí, ale práve má výborný dôvod túto novotu vyskúšať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie