Denník N

Mičev kandiduje, vyzval na konfrontáciu s Kotlebom o riadení kraja

Ďalší z kandidátov na post župana Banskobystrického samosprávneho kraja, Stanislav Mičev, vyzval Mariana Kotlebu na verejnú diskusiu. „Nie o jeho scestných fašistických názoroch, ale o riadení kraja.“

Stanislav Mičev je ďalší oficiálny kandidát na post župana Banskobystrického samosprávneho kraja. Vyhlásil, že Kotlebov fašizmus izoloval kraj od všetkých. Keďže terajší župan podľa neho nie je schopný viesť dialóg a ani nikdy nebude, každý hlas pre neho je hodený do koša.

O riaditeľovi Múzea SNP v Banskej Bystrici sa hovorilo neoficiálne už dlhšie ako o jednom z kandidátov na post župana Banskobystrického samosprávneho kraja. V utorok to po poslancovi v Národnej rade za SaS Martinovi Klusovi a podnikateľovi Jánovi Lunterovi oznámil oficiálne aj Mičev.

Historik označil dátum 4. apríla za symbolický. V tento deň oslobodili Bratislavu, aj Liptovský Mikuláš, a v ten istý deň nastúpil na post generálneho riaditeľa múzea.

Ľudia musia ísť voliť

Označuje sa za nestraníckeho kandidáta, no vie si predstaviť, že by neodmietol podporu od ktorejkoľvek demokratickej politickej strany.

„Očakávam, že politické strany sa budú rozhodovať absolútne pragmaticky. Možno niekedy v septembri si povedia, ktorý kandidát má reálnu šancu vyhrať voľby, a toho podporia, lebo také je zmýšľanie politikov. Neodmietnem podporu ktorejkoľvek demokratickej politickej strany. Je mi jedno, či pravicovej, alebo ľavicovej,“ povedal.

Kandidáta pre tieto voľby si stále nevybral Smer, ktorý tu voľby pred štyrmi rokmi s Kotlebom prehral. Zatiaľ nevedia koho podporia, nie je jasné ani kedy padne definitívne rozhodnutie.

Výrok šéfa Smeru Roberta Fica po prvom kole volieb, že Kotlebu porazí aj vrece zemiakov, sa stal veľmi známy. Kandidát Smeru Vladimír Maňka, ktorý vtedy obhajoval post predsedu samosprávneho kraja, totiž v druhom kole pri nízkej volebnej účasti – hlasovať išlo 24,61 percenta voličov – s Kotlebom jednoznačne prehral.

Kotleba obsadil úrad svojimi prívržencami i blízkymi a Banskobystrický samosprávny kraj dnes pre jeho politické presvedčenie a pochybenia nemôže čerpať niektoré časti eurofondov.

Vie sa dohodnúť

Mičev označil za najdôležitejšie, aby ľudia chceli zmenu a najmä aby išli voliť. Hovorí, že v týchto voľbách sa hrá o demokraciu nielen v kraji, ale na celom Slovensku.

„Ak bude jasné, že voliči chcú zmenu, viem rokovať s ostatnými kandidátmi. Moja priorita je dostať Kotlebovu nekompetentnú politiku z kraja preč. Viem sa na tom dohodnúť v prípade potreby.“

Možní kandidáti na župana v Banskobystrickom kraji: Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter, Stanislav Mičev a Igor Kašper. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Kandidáti na župana v Banskobystrickom kraji: Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter, Stanislav Mičev a Igor Kašper. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Na financovanie kandidatúry použije vlastnú 20-tisícovú pôžičku a príspevky od všetkých, ktorí sa stotožnia s jeho programom a víziou, s výnimkou právnických osôb a politických strán.

Mičev predložil na nahliadnutie v súvislosti s medializovanými informáciami o svojej eštebáckej minulosti negatívne lustračné osvedčenie z roku 2011 a tiež majetkové a daňové priznanie.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie