Denník N

Študenti organizujú protikorupčný pochod: Kaliňák je symbol korupcie a v konflikte záujmov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Študenti Karolína Farská a Dávid Straka organizujú 18. apríla Veľký protikorupčný pochod. Žiadni politici na ňom nevystúpia, hovoria. Karolína chodí do školy v Dubnici, Dávid v Bratislave.

V ktorom roku ste sa narodili?

Karolína: V roku 1999.

Dávid: V 1998. Máme obaja 18 rokov.

Čo robia vaši rodičia?

Dávid: Obaja sme z Dubnice, iba ja som z Novej a Karolína zo starej. Moji rodičia sú podnikatelia, majú obyčajnú malú rodinnú firmu. Mama učí angličtinu.

Karolína: Môj otec pracuje v oblasti technológií a mama v škôlke.

Zaujímali sa rodičia doma o politiku?

Dávid: Iba v nedeľu, keď je O päť minút dvanásť, sa to rozoberá, ale inak nie.

Karolína: Ja som vždy pozerávala správy, pýtala sa rodičov, čo si o tom myslia, a často sme sa o tom rozprávali. Ako malá som napríklad vždy vedela, že rodičia idú voliť, že sú voľby. Vždy som chcela ísť voliť a bolo mi ľúto, že nemôžem. Zdalo sa mi super, že môžem vyjadriť svoj názor a bude to mať váhu. Keď som prvýkrát dostala dotykový mobil a neobmedzené dáta, tak som si pred spaním začala čítavať správy, slovenské denníky. Čítala som najčítanejšie články.

Obaja ste v debatnej asociácii. Čo to znamená?

Dávid: Pre mňa to znamená to, že chodím na debatné súťaže.

Karolína: Máme v škole debatný klub a ja som jeho predsedníčka. Stretávam sa s deťmi raz za týždeň a rozprávame sa.

O čom?

Karolína: Ak ide o klub základnej školy, robíme argumentačné cvičenia. Napríklad máme tézu, že bufety v školách by mali byť zakázané. Deti sa to učia analyzovať, rozmýšľať, koho všetkého to ovplyvňuje. Potom riešime to, čo ich zaujíma, či už napríklad počuli o Európskej únii a podobne.

Video: Majú osemnásť a organizujú protikorupčný pochod. Prečo?
Autorka: Martina Koník

A počuli?

Karolína: Povedali, že počuli. Tí malí, nie stredoškoláci (smiech). So stredoškolákmi robíme tiež argumentačné cvičenia – daj mi argument na túto tézu a ty mi daj na to protiargument. Napríklad že patenty na zelené technológie by mali byť zakázané. Analyzujeme, čo sú to zelené technológie, koho to ovplyvňuje, ako sa to týka Slovenska, či sú patenty dobré pre chod ekonomiky.

Ako sa to stalo, že ste sa rozhodli zorganizovať Veľký protikorupčný pochod?

Dávid: Bol to náš spoločný nápad. Sme dobrí kamaráti. Raz po škole sme si volali a rozprávali sa o tom, čo sa deje v krajine. Karolína akurát pozerala nejaké vysielanie z Národnej rady a niečo sa tam stalo. Čo to bolo, Kaja?

Karolína: Bola to schôdza o odvolávaní premiéra a rozčúlilo ma, čo tam Danko robil pre vizuálne pomôcky, ako ich zamietol Matovičovi. Volala som Dávidovi, že ako je to možné, že sa niečo takéto stane? Potom sa tí politici len tak zdvihli a odišli, pritom ten politik chcel hovoriť o téme, ktorá zaujímala veľa ľudí, a nielen jeho voličov. Rozprávali sme sa s Dávidom o tom, akí sú obyčajní ľudia ignorovaní, ako politici nevedia zlepšiť školstvo, zdravotníctvo, infraštruktúru, lebo vraj na to nie sú peniaze. Kde tie peniaze naozaj sú? My si od štátu zaslúžime dôstojnosť, slušnosť, spravodlivosť a pravdu, a tá je nám priamo odopieraná aj preto, že je tu korupcia.

Dávid: Jeden z mojich spolužiakov spravil valentínku s Andrejom Dankom, ktorá sa pomerne rýchlo rozšírila na internete. Boli sme z toho nadšení.

Karolína Farská (18) a Dávid Straka (18)

Karolína pochádza z Dubnice nad Váhom, Dávid z Novej Dubnice. Karolína študuje na gymnáziu v Dubnici nad Váhom, Dávid  v rámci programu IB na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave. Veľký protikorupčný pochod je naplánovaný na utorok po Veľkej noci, 18. apríla o 17.00 na Hviezdoslavovom námestí, odkiaľ sa pôjde na Námestie SNP v Bratislave.

Aký bol na tej valentínke text?

Karolína: Žiaden človek nedokáže dať toľko lásky človeku, ako dokáže dať len človek človeku. U nás v Dubnici si to ľudia vytlačili a dávali si to na Valentína.

Dávid: V kombinácii s tým, akí sme boli znechutení a ako sa aj táto valentínka rýchlo rozšírila medzi ľuďmi, prišiel nápad založiť na Facebooku udalosť – pochod. Spravili sme to cez telefón, rozprávali sme sa, čo tam napísať, ako to nazvať. Tak to vzniklo.

Andrej Danko na valentínke
Andrej Danko na valentínke

Čo sa dialo ďalej? Dnes už takmer 7-tisíc ľudí na Facebooku tvrdí, že príde na pochod.

Dávid: Najprv tam bolo desať ľudí. Potom sme mali cieľ sto ľudí. Neskôr sme sa začali tomu viac venovať, debatovať s ľuďmi, a tí sa začali pozývať medzi sebou. Facebook to rozšíril sám. Nedali sme do toho ani cent, ani sme nevynaložili žiadnu extra námahu, že by sme sa napríklad snažili hovoriť s médiami. Prvých dva a pol až tritisíc ľudí prišlo úplne samých.

Kto vymyslel názov Veľký protikorupčný pochod?

Karolína: Nejak spolu, keď sme rozmýšľali nad formou alebo nad opisom udalosti, ako samých seba identifikovať, aby ľudia vedeli, kto sme. Najprv sa to volalo Študentský protikorupčný pochod, ale niektorí nevedeli, či sa to týka aj ich, ak nie sú študenti, tak sme to zmenili na Veľký protikorupčný pochod. Dialo sa to v rýchlosti.

Jedna vec je založiť udalosť na Facebooku, teraz to však musíte fyzicky zorganizovať. Kto vám s tým pomôže?

Dávid: Začali nám písať ľudia, že to v prvom rade musíme oznámiť mestu, čo sme napríklad vôbec nevedeli. Zašli sme na mestský úrad a odvtedy to ide vážnejšou cestou. Zistili sme, že zavolať takéto množstvo ľudí na pochod je veľká zodpovednosť, aj z hľadiska bezpečnosti, na ktorej vážne pracujeme. Stretneme sa so štátnou políciou, s mestskou políciou, aj s protikonfliktnou jednotkou. Najprv sme si mysleli, že budú stačiť dvaja príslušníci SBS, ale už sme to pochopili. Dáme si záležať, aby to bolo bezpečné. Pochopili sme, že to bude zložitejšie, zohnať pódium a podobne.

Ako ste zohnali pódium?

Dávid: Spojili sme sa so študentmi, ktorí v minulosti robili nejaké koncerty alebo mali s niečím podobným skúsenosť.

Potrebujete na to peniaze?

Dávid: Áno, založili sme účet, na ktorý nám ľudia môžu posielať peniaze. Ide o transparentný účet, na ktorom je teraz 1188 eur.

Karolína: Potrebujeme okolo tritisíc eur na všetko dohromady.

Ozvali sa vám politici?

Dávid: Áno, ozvali sa politici z opozície alebo ich spolupracovníci, ale odmietli sme ich. Hovorili nám napríklad, že to bez nich nezvládneme, že je to veľmi ťažké zorganizovať. Veľa sme sa o tom rozprávali, či by bolo dobré prijať takúto pomocnú ruku, pretože sme s ničím takým nemali skúsenosť. Nakoniec sme sa však rozhodli, že do toho pôjdeme sami, že to bude možno menej perfektné, ale bude to autentickejšie, čisto naše.

Karolína: Chceme to spraviť ako občania nezávislí od politiky a podľa našich hodnôt, aby to nebolo zneužité alebo využité na niečiu propagáciu.

Kto je potom ten dospelý človek, ktorý vám s tým pomáha?

Dávid: My sme dospelí (smiech). Veľa rád nám dali na meste. Pomohli nám aj študenti, ktorí robili podobne veľké akcie, a takisto firma, ktorá nám dodá pódium, nám povedala, aké reproduktory sú napríklad najlepšie.

Museli vám dať nejaké peniaze aj rodičia?

Karolína: Nie, zatiaľ vôbec. Jedna tlačiarenská firma nám napríklad sponzorovala plagáty, zverejnili sme na stránke aj zoznam darcov. A ak nechcú byť zverejnení, tak tam je, že anonym. Tiež tam je napísané, koľko peňazí nám ešte chýba.

Dávid: Najprv sme chceli napríklad pódium na Hviezdoslavovom námestí, ale mesto povedalo, že za to musíme zaplatiť pár sto eur ako zálohu pre prípad, že sa niečo zničí. Na to sme nemali, tak nakoniec bude pódium na Námestí SNP.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už ste sa stretli aj s tromi protikorupčnými mimovládkami. Ako to vzniklo?

Dávid: V škole sme mali workshop proti extrémizmu a bolo tu jedno dievča, ktoré robí v Aliancii Fair-play dobrovoľníčku. Jeden náš spolužiak zasa robí v Nadácii Zastavme korupciu. Tak to nejako vzniklo, že sme sa stretli a porozprávali. Napríklad o tom, ako to spraviť tak, aby to nebolo zneužité. Na proteste nevystúpi žiadny politik, ani žiadna strana.

Vaše požiadavky sú vyšetrenie káuz Gorila a Bašternák, zrušenie Mečiarových amnestií, odstúpenie Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a Dušana Kováčika. Ako tieto požiadavky vznikli?

Dávid: Premýšľali sme nad tým, kto je zodpovedný za korupciu, a zodpovednosť padá práve na týchto ľudí a súvisí s ich funkciami.

Pôvodne ste mali medzi požiadavkami aj odstúpenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Prečo tam už nie je?

Dávid: Najprv tam bol. Generálny prokurátor povedal, že vidí korupciu na najvyšších miestach, tak sme sa pýtali, prečo ju nerieši. Neskôr sme si uvedomili, že prokuratúrou, ktorá by to mala riešiť, je práve špeciálna. Zdalo sa nám, že Čižnár sa možno aj snaží, keď dal znovu otvoriť spis Bašternák.

Karolína: Požiadavky sa môžu ešte meniť, zvažujeme, či tam ešte niečo pridáme. Všeobecne naše ciele symbolizujú to, čo aj ľudia vnímajú ako symbol korupcie. Určite tu sú aj ďalšie problémy, ale vybrali sme to, čo reprezentuje korupciu najviac.

Parlament už rozhoduje o zrušení amnestií. Budete spokojní, ak sa to udeje do pochodu?

Karolína: Samozrejme, ak teda budú naozaj zrušené. Nemyslíme si však, že kvôli tomu teraz netreba robiť pochod. Je to len špička ľadovca.

Aký je plán, ak Kaliňák neodstúpi a žiadna z vašich požiadaviek nebude splnená?

Dávid: Rozmýšľali sme nad študentským štrajkom.

Karolína: Možno by sme boli ignorovaní politikmi ako naši učitelia minulý rok. Nechceme žiť v krajine, kde sa politik vôbec nestará o to, čo si ľudia myslia, on len pracuje na kampani a potom tvrdí, že má mandát od voličov.

To hovorí aj Robert Kaliňák. Že ho do funkcie zvolilo 350-tisíc voličov, ktorí mu dali preferenčný hlas.

Karolína: To sme počuli, ale taktiež sme počuli štatistiku, že dve tretiny voličov si ho už neželajú vo funkcii ministra vnútra. To, že niekoho niekto zvolí, tak to neznamená, že ho tam chcú mať stále a že ten človek môže ignorovať preferencie ľudí. Napríklad keď štrajkuje desaťtisíc učiteľov, tak to nemá nič s tým, že pred dvoma rokmi niekoho volili. Chcú niečo zmeniť. To, že má niekto nejaký mandát, neznamená, že je to niečo permanentné.

Prečo má odstúpiť práve Kaliňák?

Dávid: Je symbolom korupcie. Ak táto krajina stále stojí za nejakú slušnosť a morálne hodnoty, mal by si to uvedomiť a kvôli tomu odísť. Vidí, že kvôli nemu chodilo pol roka protestovať niekoľkotisíc ľudí pred Bonapartom, nemôže sa tváriť, že to tak nie je. V normálnej krajine by to bolo neprípustné.

Prečo je symbolom korupcie?

Dávid: Pre kauzu Bašternák. Ak by chcel očistiť svoje meno, tak by mal odstúpiť aspoň na obdobie, kým kauza nebude vyšetrená. Je v očividnom konflikte záujmov, keďže on stojí nad vyšetrovateľmi a do tej kauzy je podľa verejnosti namočený. Nech ide na obdobie, kým sa to vyrieši, preč a nech neprovokuje verejnosť.

Čo vám na organizáciu pochodu hovoria rodičia?

Karolína: Na začiatku boli skeptickí, že čo to zase robím. Keď som im povedala, že Veľký protikorupčný pochod, povedali OK, asi sa pôjdem stretnúť s nespokojnými kamarátmi na námestie. Teraz ma podporujú a myslia si, že to môže mať zmysel.

Dávid: Moji rodičia boli vystrašení, ale teraz sú už OK. Trochu sa boja, že nás ľudia začnú hejtovať a písať veci, ktoré nie sú pravda, že to nebudeme vedieť ustáť. Zatiaľ ich držím v tom, že to tak nebude.

Čo na pochod hovoria učitelia?

Karolína: Nič konkrétne, ale myslím, že nás tiež podporujú a prídu na pochod, sledujú udalosť.

Dávid: Myslím, že nás prídu podporiť, ideme tam aj za nich, pre ten nezáujem vlády o nich, že sa s nimi počas ich štrajku ani poriadne nestretla a boli niekoľko týždňov bez výplaty. Je to pre nás znak toho, že vláda v komunikácii s občanmi zlyháva.

A spolužiaci?

Dávid: Spolužiakov to veľmi zaujalo, medzi študentmi to koluje. Roznášajú plagáty, snažia sa pomôcť, píšu články do študentských novín.

Karolína: Rozposlala som to do debatných klubov a viacerí nám pomáhajú napríklad s roznášaním letákov. Píšu nám aj cudzí ľudia, napríklad z Vranova nad Topľou. Hovoríme im, že hlavné je prísť, ale nech to aj šíria ďalej. Podporili nás aj študenti zo zahraničia, slovenskí študenti medicíny z Brna natočili pre nás podporné video.

Koľko vašich spolužiakov uvažuje nad tým, že odíde do zahraničia?

Dávid: Myslím, že takmer všetci.

Karolína: Veľmi veľa.

Kam chcú ísť?

Dávid: Rôzne. Dánsko, Anglicko, Holandsko, Česko.

Karolína: Minimálne chcú ísť do Brna. Často sa už ani nerozhodujú, že pôjdu na Slovensko.

Dávid: Školstvo bolo dlhé roky nereformované a vidíme, aké to je. Predpokladáme, že na vysokej škole to tiež bude na úrovni, ktorá sa nedá porovnať so zahraničím.

Čo vám prekáža na školskom systéme?

Dávid: Memorovanie. Žiaci sa memorujú, ale mnohé veci nechápu. Napríklad niektoré praktické veci sa vôbec na škole neučia.

Karolína: Nie je to tým, že by učitelia nechceli, ale systém je taký. Ani učitelia ho nepovažujú za vhodný, oni s tým však nič nespravia, je to na vyšších miestach. Ak nám aj niekto povie, že sa to rieši, tak my môžeme povedať, že to absolútne nevidíme.

Dávid: My sme vlastne reformný ročník.

Karolína: Učebnicu dejepisu som dostala v máji na konci roka. Teraz nemám učebnicu na ekonomiku a na ďalšie predmety, lebo ešte nie sú. Viem si tie informácie zohnať inak, ale podľa mňa by to takto nemalo byť.

Dávid: Možno by bolo super, keby pán minister školstva niekedy prišiel za študentmi a spýtal sa ich, ako oni sami chcú byť učení a čo si o tom myslia.

Premiér Robert Fico mal v posledných dňoch niekoľko protikorupčných vyhlásení, bol na protikorupčnom fóre OECD v Paríži, vyzýva ľudí, aby korupciu nahlasovali. Toto vám nestačí?

Karolína: Nestačí nám to. To, že niekto niečo zrazu tvrdí alebo sa zrazu prebudil, tak to neznamená výsledok. Reálne žiadny nevidíme.

Dávid: Roky sa tvária, že s korupciou bojujú.

Karolína: Potom povedia, že tu žiadna nie je. Tak nech sa dohodnú, ako to je. Nech sme uzrozumení. Máme svoj názor a stojíme si za ním. Myslíme si, že tu korupcia je, a chceme proti nej bojovať.

Dávid: Vyzerá to, ako keby korupcia prišla s nami. Už obvinili aj Bašternáka. Myslíme si, že je to pravdepodobne urobené len naoko. Aby umlčali verejnosť a ukázali, že niečo robia.

Kto na pochode nakoniec vystúpi?

Dávid: My, študenti. Pár ľudí ešte rozmýšľa, či vystúpi, ale už to potvrdili napríklad herci Ján Greššo, Maroš Kramár alebo Zuzana Hlávková. Možno príde aj matka pána Remiáša, to by sme si veľmi vážili. Program ešte tvoríme.

Pre koho je váš pochod?

Karolína: Pre všetkých ľudí, ktorých trápi korupcia a ktorí majú pocit, že by si od štátu zaslúžili viac pozornosti, slušnosti, pravdy a dôstojného života. Je úplne pre všetkých. Chceme, aby sa ľudia na pochode správali slušne, aby neprišli propagovať nejaké hnutie, politickú stranu. Chceme poprosiť aj tých, ktorí s pochodom nesúhlasia, aby brali do úvahy náš názor a názor tisícok ľudí, ktorí nás zatiaľ podporujú, a aby to týmto ľuďom neprišli zničiť.

Povedal vám niekto, aby ste pochod nerobili?

Karolína: Nejakí trollovia na internete.

Dávid: Alebo aj prvá reakcia mojich rodičov bola taká: Nerob to, Dávid, nevieš, do čoho ideš, je to slovenská politika.

Máte strach?

Karolína: Možno trochu, pretože je to niečo neznáme, ale nechcem tomu podľahnúť. Určite máme rešpekt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie