Denník N

Kiska: Nemôžeme s istotou povedať, že sú práva zverencov v Čistom dni stopercentne zabezpečené

Foto – TASR
Foto – TASR

Neplnoletá klientka Čistého dňa dáva rozhovory do médií, zverejnili jej celé meno aj tvár. Kurátor, ktorý ju má na starosti, podľa ústredia práce zasiahnuť nemôže a matka nekoná v záujme dcéry.

Pred tromi týždňami napísal prezident Andrej Kiska ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer) otvorený list, v ktorom ho žiadal, aby konal v kauze Čistý deň. Ani po troch týždňoch však nevidieť od ministra výraznú aktivitu, že by situáciu riešil.

„Podľa prezidenta Andreja Kisku situácia v zariadení nie je doteraz doriešená spôsobom, aby sme s istotou mohli povedať, že sú práva zverencov stopercentne zabezpečené,“ napísal jeho hovorca Roman Krpelan.

Minister Richter prezidentovi na list odpísal, „že jeho obavy chápe, situáciu sleduje a je pripravený zasiahnuť“.

Či si prezident ministra zavolá, alebo sa pôjde osobne pozrieť do Čistého dňa v Galante, nepovedal.

Richter: Nie sú v nebezpečenstve

Richter pritom tvrdí, že deti, ktoré sú v resocializačnom zariadení Čistý deň, nie sú v nebezpečenstve. Na otázku, čo od dostania listu prezidenta pre vyriešenie kauzy urobil, v piatok povedal, že prezidentovi odpísal. „Teraz riešim systém, neriešim konkrétny prípad jedného Čistého dňa. Opatrenia, o ktorých hovorím, sú dôležité pre systém. Toto je dôležité. Mne nejde len o problematiku Čistého dňa, ale o systém ako taký,“ reagoval Richter v piatok.

Ak sa pozrieme na udalosti posledných dní, dá sa o bezpečnosti klientov polemizovať. Ilustrujme to na príklade Tamary, dievčaťa, ktoré má 17 rokov a je v zariadení Čistý deň. Pred pár týždňami išla s kamarátkou Simonou (ktorá si písala s Borisom Kollárom) na generálnu prokuratúru podať trestné oznámenie na vedenie Čistého dňa. To ju vraj manipulovalo.

Tamara zo zariadenia ušla. Neskôr ju našli pod vplyvom drog a bola na jednotke intenzívnej starostlivosti, to bolo pred dvomi týždňami. Posledné dni dala rozhovory do denníka Plus jeden deň a televízii TA3, kde zverejnili jej celé meno aj tvár.

Keďže o umiestnení dievčaťa rozhodoval súd, má ju na starosti kurátor z úradu práce. Ten by sa mal starať aj o jej bezpečie a záujmy.

A čo robí Tamarin kurátor? „Rozhovory boli poskytnuté so súhlasom zákonného zástupcu, ktorým je matka. Matka nebola nijakým spôsobom obmedzená na rodičovských právach ani po zverení dieťaťa súdom do resocializačného zariadenia,“ napísalo ústredie práce.

Kurátor podľa ústredia práce nemá kompetenciu rodičovi nariadiť, čo má a čo nemá robiť, môže len odporúčať. „Ústredie práce nesúhlasí so spôsobom, akým sa situácia maloletej medializuje, a to nielen počas ostatných troch dní, ale aj v čase pred spomínanými rozhovormi (ide o stretnutie v kaviarni, kde bol Daniel Lipšic, ktorý so Simonou išiel podať trestné oznámenie, poznámka redakcie). Sme presvedčení, že takéto konanie dotknutých dospelých osôb vrátane matky nie je v záujme dieťaťa,“ dodáva ústredie práce.

Tamarina matka vystúpila aj na spoločnej tlačovej konferencii, ktorú zvolalo vedenie Čistého dňa. Na nej bol súčasný klient aj bývalí klienti a aj matky klientov, aj Simony a Tamary. Matky sa na konferencii zastávali resocializačného zariadenia, nie svojich detí.

Vystúpenie maloletej Tamary pobúrilo aj opozičné poslankyne. „Pýtam sa, kde je kurátor dieťaťa, ktorý má zo zákona zabezpečovať situáciu, keď sú práva dieťaťa v kolízii s jeho zákonným zástupcom. To je najdôležitejšou úlohou kurátora. Chrániť záujmy maloletého aj napriek záujmom jeho zákonných zástupcov,“ napísala na Facebooku Natália Blahová z SaS, ktorej blog celú kauzu odštartoval.

Ministerstvo a ústredie práce podľa nej „ignorujú všetky zákony a predpisy, ktoré sa týkajú ochrany práv maloletých. Opakované kontroly v zariadení potvrdili týranie detí. Nálezy sú uvedené v protokoloch o kontrolách“.

Opozícia sa bude tento týždeň snažiť ministra pre kauzu Čistý deň odvolať.

Tamara má byť inde

Tamara by pritom vôbec nemala byť v resocializačnom zariadení Čistý deň. Súd totiž rozhodol, že ju mali poslať do iného zariadenia. Jej premiestnenie sa však nepodarilo.

„Úrad práce podal na okresnú prokuratúru podnet vo veci marenia súdneho rozhodnutia na základe skutočnosti, že maloletá Tamara bola z nemocnice prepustená do starostlivosti matky, ktorá ju neodovzdala do starostlivosti resocializačného zariadenia (kam bola umiestnená právoplatným neodkladným opatrením), ale umiestnila ju do zariadenia Čistý deň,“ tvrdí ústredie práce.

O tom, že aj napriek rozhodnutiu súdu je stále v Čistom dni, vedia aj Okresný súd Trnava, Krajská prokuratúra v Trnave a komisárka pre deti Viera Tomanová. Tamaru sa snažili z Čistého dňa dvakrát odviesť do iného zariadenia, ale dvakrát sa to nepodarilo.

„16. marca bol výkon súdneho rozhodnutia úspešný, dieťa bolo okamžite po prijatí do resocializačného zariadenia hospitalizované na detoxikáciu,“ píše ústredie práce. Z nemocnice sa však Tamara opäť dostala do Čistého dňa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie