Denník N

Fico odpísal Miku, jeho podpredseda Maďarič RTVS bráni

Fico, Mika, Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Fico, Mika, Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opravené 9. 4. – Premiér Fico riaditeľa Václava Miku na čele RTVS nechce. Otvorene útočí naňho aj na novinárov verejnoprávneho telerozhlasu.

„Slovenská televízia nie je verejnoprávna. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS,“ povedal dnes premiér Robert Fico v diskusii Hospodárskych novín a bol to niekoľký útok premiéra na verejnoprávny telerozhlas.

Jasne tak znižuje šance riaditeľa rozhlasu a televízie Václava Miku na znovuzvolenie do funkcie. Nového šéfa RTVS bude parlament voliť v júni. Mika sa na post dostal, keď vládol Smer sám, hlasovala vtedy zaňho aj opozícia, získal vtedy 74 hlasov poslancov a vtedajšia pravicová opozícia zaňho nehlasovala.

Premiér zároveň zaútočil na všetky médiá. „Publikujete informácie, ktoré sú ‚shit‘, prepáčte, že to hovorím takto otvorene, pretože si za týmito slovami stojím,“ odkázal tiež Fico novinárom.

Úspešný manažér

Pod vedením Miku pritom Jednotka dosiahla najvyššiu sledovanosť. V prieskume agentúry Median z novembra 2016 zasa najviac respondentov označilo Správy RTVS za najobjektívnejšie. RTVS s 24 percentami tesne predbehla televíziu Markíza.

RTVS na Fica dnes reagovala, že sa nechce „nechať vtiahnuť do politického súboja a plní si všetky zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa“. Mika dlhodobo odmieta komentovať vyjadrenia politikov.

Hovorkyňa RTVS Dominika Šulková dodáva, že „Slovensko v minulom roku skončilo spolu s Nemeckom na 5. mieste spomedzi členských štátov EÚ v otázke nezávislosti verejnoprávnych médií od politických tlakov, boli sme tak v tesnom závese za krajinami ako Fínsko, Švédsko či Dánsko“.

Maďarič Miku obhajuje

Minister kultúry a podpredseda strany Smer Marek Maďarič má na Mikovo šéfovanie iný názor.

Minister kultúry odpovedá, že „hodnotí Slovenský rozhlas a Slovenskú televíziu nielen cez spravodajstvo. A z tohto celkového pohľadu hodnotí RTVS skôr pozitívne“.

Už v januárovom rozhovore pre Denník N sa o Mikovi a RTVS vyjadroval priaznivo. „Moje globálne hodnotenie je pozitívne. Ak sa rozhodne znovu kandidovať, určite by mal patriť k relevantným kandidátom a favoritom.“

Maďarič bol pritom premiérovým blízkym spolupracovníkom, viedol predvolebné kampane Smeru a aj kampaň Roberta Fica v prezidentských voľbách, stále je podpredsedom strany. V koalícii s SNS a Mostom-Híd má však spory s Andrejom Dankom pre koncesionárske poplatky RTVS.

Premiér Fico svoju kritiku nezužuje len na spravodajstvo, často hovorí o celkovom fungovaní RTVS. Premiér už v minulosti naznačil, že Václav Mika nebude mať jeho podporu pri voľbe šéfa RTVS.

„Každý má právo kandidovať, voliť sa bude pravdepodobne v júni, ale môj názor na Slovenskú televíziu a rozhlas je známy – to má ďaleko od verejnoprávnosti,“ povedal premiér v diskusii rádia Expres.

Na otázku, či teda nepodporí Miku, povedal: „To je váš výklad. Tá nevyváženosť, jednoznačne pomáhajú slovenskej opozícii, toto je fakt, na ktorom nemôže slovenská televízia ani rozhlas nič meniť.“

Premiér často útočí aj na redaktorov RTVS 

V marci mal premiér Fico konflikt aj s redaktorom Slovenského rozhlasu Jaroslavom Barborákom. Na svojej tlačovej konferencii mu na otázku o ovplyvňovaní Najvyššieho kontrolného úradu odpovedal, že je „trafený“. „RTVS si neplní verejnoprávnu funkciu a pán Mika sa viac stará o vlastné PR,“ povedal vtedy Fico.

V rozhlasovej relácii RTVS Sobotné dialógy minulý rok v novembri Robert Fico zaútočil na moderátora Braňa Dobšinského. „My sme v krčme alebo kde sme my dvaja? Prepáčte, vy ste redaktor Slovenského rozhlasu, ja som predseda vlády. Neskáčte mi do reči, rešpektujte to. Nie sme v krčme. Nie ste opozičný politik. Nie sme tu na rovnakej úrovni,“ poúčal premiér Fico moderátora.

Po tom, ako Robert Fico na tlačovej konferencii tvrdil, že RTVS neinformovala o jeho výzve starostom a primátorom, aby nahlasovali korupciu, mu reportérka RTVS Zuzana Hanzelová na Facebooku spočítala, kde všade o tom informovali.

Pri obede so študentmi premiér Fico verejnoprávnu RTVS obvinil z toho, že pomáha krajnej pravici. „Extrémizmus je na takom vzostupe, aký priestor mu vytvára Slovenská televízia (RTVS). Potom sa nečudujte, že títo ľudia sú vnímaní atraktívne.“ RTVS spolu s ďalšími médiami vraj „robia extrémizmu reklamu“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie