Denník N

Smer na Kisku ďalej tlačí, vyzval ho nelietať domov a prezidenta budú ďalej prešetrovať

Vládny špeciál a minister vnútra. Foto N – Tomáš Benedikovič
Vládny špeciál a minister vnútra. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vládne strany spolu s kotlebovcami parlamentným uznesením vyzvali prezidenta, aby vládny špeciál využíval len na služobné cesty, a Kiskovo poklepávanie základného kameňa chcú riešiť ďalej.

Zatiaľ čo prezident Andrej Kiska v utorok pred študentmi Ekonomickej univerzity hovoril o tom, že korupcia existuje aj na najvyšších miestach, v Národnej rade sa strany vládnej koalície zaoberali tým, kedy by mal využívať vládnu letku. Stret medzi vládnymi stranami (Smer, SNS, Most-Híd) a prezidentom nabral na sile minulý týždeň po správe ministra vnútra Roberta Kaliňáka o letoch hlavy štátu a dnešok ukázal, že bude pokračovať.

Poslanci dnes Andreja Kisku v uznesení požiadali, aby vládny špeciál využíval len na cesty spojené s výkonom jeho funkcie. Krátko poobede zasa výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie, v ktorom sa zaoberá tým, že prezident v Poľsku poklepával základný kameň mrakodrapu, ktorý vo Varšave stavia slovenská firma HB Reavis, v ktorej vlani začala pracovať Kiskova dospelá dcéra.

Vládna väčšina a kotlebovci najprv na návrh poslancov Antona Hrnka (SNS), Eleméra Jakaba (Most-Híd) a Martina Nemkyho (Smer) schválili v parlamente uznesenie o využívaní leteckého špeciálu, a to napriek tomu, že v pondelok Kiska oznámil, že bude využívať viac služobné auto, ako mu to odporučil Kaliňák.

V kritike prezidenta doteraz vystupoval najhlasnejšie Smer, a dôrazne sa doňho púšťal aj predseda Národnej rady Andrej Danko zo Slovenskej národnej strany. Účasť poslancov z Mosta-Híd na uznesení o obmedzení letov prezidenta  je novinkou, táto strana vystupovala voči prezidentovi neutrálne, alebo skôr pochvalne.

Chcú vraj iba odpoveď

Popoludní na výbore riešili ďalšiu aktivitu prezidenta: jeho let špeciálom na služobnú cestu do Poľska, kde poklepal základný kameň najvyššieho domu v strednej Európe, ktorý stavia slovenský investor. Ako sa ukázalo na výbore, poslancov vládnej koalície stále zaujíma, či s Kiskom v lietadle letela jeho dcéra, ako sa píše v podnete podpísanom poslancami Smeru. Chcú to vedieť napriek tomu, že to Kiskova kancelária už verejne oznámila, že Natália Kisková na palube nebola.

Premiér a prezident. Foto – TASR
Premiér a prezident. Foto – TASR

„Chcem iba odpoveď na otázku, či bral do lietadla súkromné osoby,“ hovoril na výbore poslanec Mosta-Híd Peter Kresák. „Je to podnet, ktorý je legitímny,“ tvrdil poslanec Smeru Peter Goga, ktorý podnet podpísal.

Výbor sa tak bude Kiskovou cestou do Poľska opäť zaoberať a počká si na oficiálny list z prezidentskej kancelárie a zrejme aj z ministerstva vnútra, ktoré lietadlo vlastní. Celá procedúra bude trvať niekoľko ďalších týždňov a Kiskovi teoreticky hrozí pokuta.

„Minister vnútra pozná každého pasažiera letu, ktorý bol na palube s prezidentom vo Varšave aj na každom inom lete. Zoznam má vždy k dispozícií. Je to dôkaz toho, že je to len ďalší politický útok na prezidenta. Žiaden rodinný príslušník na palube samozrejme nebol,“ povedal Denníku N šéf Kiskovho tlačového odboru Roman Krpelan.

Preverovania prezidentových aktivít poslancami vládnej koalície prichádzajú potom, čo Kisku verejne kritizoval premiér Robert Fico (Smer), ktorý napríklad v televízii TA3 povedal: „Prezident na mňa útočí na dennej báze. Ide medzi študentov a útočí na mňa. To som si ja nikdy nedovolil, útočiť na neho medzi študentmi.“

Kiska zatiaľ opakuje, že by mal Robert Kaliňák odstúpiť, a tvrdí, že minister vnútra nehovorí pravdu o jeho letoch.

Vaľová by sa rada zviezla

Motívy poslancov zaoberať sa letmi prezidenta do Popradu sú rôzne. Jana Vaľová (Smer) je z Humenného a Kiskovi by lietanie domov tolerovala, ak by so sebou prepravoval aj poslancov, ktorí sú z východu Slovenska, a „tá letka pokojne mohla byť využitá“.

Poslanec Smeru a exminister hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek pokladá „všetky tieto kauzy za zbytočné“. Sám poklepával množstvo základných kameňov stavieb súkromných investorov a súkromné firmy pravidelne navštevoval. „Prezident je samostatná osoba, vie, čo robí. Nie som za to, aby sa ústavní činitelia, a je jedno akí, takýmto spôsobom zbytočne kritizovali. Je to prezident, mal na to nárok. Morálna otázka je, či by toho malo byť toľko, alebo menej.“

Boj je to politický

„Je to využitie legitímneho nástroja politického boja, ale treba to pomenovať veľmi jasne politickým bojom. Toto nie je vyvodzovanie zodpovednosti voči verejnému funkcionárovi. Predpokladám, že už pisatelia toho podnetu museli vedieť v momente, keď ho písali, že sa nezakladá na pravde. Je to politický útok na prezidenta,“ hovorí šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) o začatí konania voči prezidentovi za let s dcérou, ktorá s Kiskom neletela.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie