Denník N

Nesamostatná samostatnosť vráť sa späť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tí, čo si 14. marca želali návrat suverenity z rokov 1939 až 1945, oslavujú niečo, čo nikdy neexistovalo.

Očití svedkovia uvádzajú, že odkedy intelektuálna elita pohrobkov Jozefa Tisa pracuje na župnom úrade v Banskej Bystrici, úroveň každoročného pochodu k výročiu 14. marca prudko upadla. Všetkým okrem jeho účastníkov vďaka tomu môže aspoň trochu odľahnúť.

No netreba sa tešiť predčasne a priveľmi. Jeden z transparentov totiž stelesňoval márnosť predstavy, že sa pomocou racionálnych argumentov dá úspešne bojovať s vrodenou imunitou na historickú pamäť.

„Chceme späť samostatné Slovensko“, hlásal tento plagát, pričom kúsok od neho sa vynímal Tisov portrét. Zjavne išlo o odvolávku na NATO a Európsku úniu, ktoré podľa organizátorov pošliapavajú našu suverenitu. K akej samostatnosti by sa to teda chceli vrátiť?

Vojnový slovenský štát bol stelesnením tisícročnej túžby po samostatnosti, tvrdia, keď oslavujú jeho vznik a existenciu. No len čo dôjde na jeho zločiny, ľudácky režim obhajujú tým, že nám boli nanútené Hitlerom. Rovnako, ako nám bolo nanútené vyznamenávať jeho vojakov po potlačení SNP v Banskej Bystrici a podobne.

Medzi napísaním spomínaného hesla a vyššie uvedenou obhajobou je toľko logických kotrmelcov, že je zbytočné popísať všetky. Stačí ten základný.

Nie je pravda, že tisovcom prenasledovanie Židov nanútili. Väčšinou konali dobrovoľne a iniciatívne. Túto pravdu sú však ochotní priznať len otvorení neonacisti, ktorí holokaust nezakryte schvaľujú, ale tých je aj medzi Tisovými obhajcami menšina. Tým, čo aspoň niekde v hĺbke cítia, že to bola hrozná vec, slúži výhovorka o nanútení ako barlička.

Umožňuje im tešiť sa zo štátu, ale zároveň ignorovať jeho zverstvá. A tu sa dostávame k nášmu transparentu. O akom samostatnom Slovensku, ktoré chcú späť, to vlastne blúznia? O tom, ktoré bolo až také samostatné, že ho Hitler proti jeho vôli prinútil k najväčším ohavnostiam? Niečo tu nehrá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie