Denník N

Trump spravil z Orwellovej knihy 1984 bestseller a takmer dvesto amerických kín premietlo rovnomenný film

Veľký brat ťa stále vidí, odkazuje kniha 1984 aj jej filmová adaptácia. Foto – MGM
Veľký brat ťa stále vidí, odkazuje kniha 1984 aj jej filmová adaptácia. Foto – MGM

Orwellove totalitné vízie sú dnes stále aktuálne. Jeho kultový román patrí v USA medzi najčítanejšie, znovu sa vytiahla aj filmová adaptácia.

„Bol jasný, studený aprílový deň a hodiny odbíjali trinástu hodinu.“ Tak znie prvá veta v kultovom románe Georgea Orwella 1984. Nie je to jediný aktuálny moment, ktorý z knihy po 70 rokoch od jej vzniku spravil znovu bestseller. Ide o nadčasový príbeh manipulácie faktov, článkov a historických dokumentov. Hlavnou postavou je úradník pracujúci na ministerstve pravdy, ktoré manipuluje fakty, články a dokumenty a vytvára takzvaný newspeak, pričom všetko riadi a cez takzvanú myšlienkovú políciu kontroluje neviditeľný Veľký brat.

Britský spisovateľ to písal krátko po skončení druhej svetovej vojny ako antiutópiu, mrazivo vizionársky portrét novej totalitnej spoločnosti. No životnosť románu sa neskončila s pádom komunistických režimov. Do rebríčka najpredávanejších sa dostal pred štyrmi rokmi, keď whistleblower a bývalý zamestnanec CIA Edward Snowden zverejnil dokumenty o tom, že americká tajná služba monitoruje telefonáty a online komunikáciu svojich aj cudzích občanov.

Po inaugurácii nového prezidenta Donalda Trumpa predaj knihy na americkom trhu vyskočil až o 9500 percent. A teraz sieť amerických artových kín naraz premietla filmovú adaptáciu románu. Dalo by sa to brať ako pocta hercovi Johnovi Hurtovi, ktorý nedávno zomrel.

Lenže – pri všetkej úcte – John Hurt nepatril medzi tie najznámejšie mená. Objavil sa síce v niekoľkých slávnych filmoch, ale spravidla vo vedľajších postavách. Tu mal síce hlavnú úlohu, ale hlavným dôvodom projekcie filmu 1984 v 184 kinách po celej Amerike bolo niečo iné.

Zástupcovia The United State of Cinema nazvali 4. apríl národným filmovým dňom, aby zdôraznili „jednoduchú pravdu, že neexistuje nič také ako alternatívne fakty“, a že kiná dokážu „iniciovať tak potrebnú diskusiu v čase, keď sa znovu útočí na fakty a základné ľudské práva“.

Organizátori sa opreli o spomínanú úvodnú vetu z Orwellovho románu a vo svojom vyhlásení dodali, že po pár mesiacoch fungovania novej prezidentskej administratívy „majitelia týchto kín spoločne veria, že hodiny už opäť odbíjajú trinástu hodinu“.

Projekcie filmu sa konali synchrónne v 44 amerických štátoch, na piatich miestach v Kanade a v štyroch európskych krajinách, časť zisku poputuje v prospech lokálnych charitatívnych a komunitných organizácií.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie