Denník N

Kmotríkov národný štadión má sklz a nemá ešte súhlas Bruselu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bez súhlasu Európskej komisie nesmie štát zaplatiť štadión, ktorý si dal nakresliť majiteľ Slovana.

Aktualizované o 15:49 Prvou väčšou vecou, ktorú urobil nový minister školstva Peter Plavčan (SNS) po nástupe do funkcie, bol súhlas s obrou dotáciou pre bratislavský futbalový štadión. Maximálna suma vládnej investície sa nakoniec vyšplhala na 75 miliónov eur.

Národná aréna bude podľa predstáv majiteľa Slovana Ivana Kmotríka, ktorý dal arénu nakresliť svojim architektom. Dostane na ňu dotáciu a neskôr ju od neho môže štát odkúpiť celú.

Dodatky a zmluvy sa podpisovali v máji minulého roka, štadión sa už stavia, ale pomoc štátu stále nemá súhlas od Európskej komisie. Posudzuje, či investícia do národnej arény nie je nedovolenou štátnou pomocou.

„Účinnosť podpísanej zmluvnej dokumentácie je podmienená získaním pozitívneho rozhodnutia Európskej komisie týkajúceho sa posúdenia zamýšľaných transakcií z hľadiska prípustnosti štátnej pomoci,“ píše ministerstvo školstva v materiáli, ktorý predložili na stredajšie vládne rokovanie.

Debaty s Bruselom naštartovali vládni úradníci v júli minulého roku. Odvtedy si Komisia viackrát pýtala dodatočné informácie. Posledné doplnky posielali z vlády 2. marca. Odpoveď zatiaľ nemajú a nevedia, kedy by mohla prísť.

Konania Bruselu o štátnej pomoci majú lehotu 2 mesiace od doručenia podkladov, ale stáva sa, že sa natiahnu.

Napríklad investičnú pomoc pre papierne Milana Fiľa v hodnote 50 miliónov eur schválil štát hneď po voľbách a Európska komisia o nej ešte nerozhodla.

Plavčan: Termín výstavby dobehneme

Štadión sa medzitým stavia. Podľa vládnych dokumentov by mal byť hotový v prvej polovici budúceho roka, no zatiaľ má mierny sklz.

„Z dôvodu nepriaznivých klimatických podmienok v zimnom období 2016 a 2017 sa stavba infraštruktúry dostala približne do trojmesačného oneskorenia,“ píšu Plavčanovi úradníci v spolupráci s poradcami z KPMG, ktorých pre štadión objednali.

Zatiaľ sa prestavalo 9 miliónov eur, čo predstavuje 18 percent z ceny diela, píše sa v materiáli. Reč je o cene za samotnú stavbu štadióna (bez výbavy), ktorá sa odhaduje na necelých 50 miliónov eur. V materiáli vytvorenom minulý týždeň sa tiež píše, že výstavba sa má zrýchliť a termíny by sa mohli dohnať.

„Bude zmenený harmonogram, ktorý by mal reagovať na tie zmenené a tvrdšie podmienky, ktoré boli, čo sa týka počasia. Ale tento nový harmonogram zabezpečí to, aby bol (štadión) postavený načas,“ okomentoval minister Plavčan pred vládnym rokovaním výstavbu štadióna. Za zmluvný termín pre jeho dokončenie označil koniec budúceho roka.

Na Facebooku ukazuje Štadión Tehelné pole zábery z výstavby.

stadion
Foto – FB Tehelné pole

Ministrovi materiál neschválili, Fico ho chce doplniť

Vláda rokovania o Plavčanovom materiáli prerušila.

„Debata bola prerušená, lebo prebieha komunikácia s Európskou komisiou, a nebolo z toho materiálu úplne jasné, v akej je fáze. To znamená, že predseda vlády požiadal ministra školstva, aby priniesol detailnejšiu informáciu o rokovaniach s komisiou a stanovisku Európskej komisie,“ priblížil dôvody minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Plavčan po vládnom rokovaní odišiel za povinnosťami.

Stanovisko Európskej komisie sme zatiaľ nezískali.

Vendelín Benkóczki z kancelárie Kubicová – Benkóczki – Baláž sa nazdáva, že dodatočné otázky od komisie môžu byť aj formality, ale môže to byť aj vážnejšia záležitosť. Keby nakoniec v Bruseli slovenský projekt neschválili, dotácie by sme naň dať nemohli a tie, ktoré boli prípadne vyplatené, by sa museli vymáhať.

Stavbu zastrešuje Strabag. Podľa vládnych dohôd má pre Kmotríka štadión najprv postaviť s nenávratnou dotáciou 27,2 milióna eur. Keď ho dostavia, môže ho predať vláde a doplatí sa mu zvyšok do 75-miliónového stropu.

Dotácie by mal štát vyplácať na základe faktúr zo stavby. Ministerstva školstva sme sa pýtali, čo všetko si Brusel dodatočne pýta zdokladovať, ale aj aký je záložný plán pre prípad, že v Bruseli predstava takto dotovaného štadióna neprejde.

„Do dnešného dňa ministerstvo školstva nemá aktuálne stanovisko Európskej komisie, preto rokovanie o tomto bode bude aj súčasťou ďalšieho rokovania vlády, na ktorom doplníme informáciu o aktuálnom stave posudzovania našej žiadosti Európskej komisii. Boli jej zaslané všetky požadované podklady ako aj odpovede na dodatočné otázky. Zatiaľ žiadna ďalšia požiadavka neprišla,“ povedala hovorkyňa Ivana Skokanová.

Ivanovi Kmotríkovi sme sa nedovolali, z jeho firmy Grafobal nás s otázkami odkázali na ministerstvo školstva.

Súčasťou projektu štadióna je aj budova s bytmi či kancelárskymi priestormi a iné komerčné objekty. Na tie podľa ministerstva školstva dotácie vôbec ísť nemajú.

Stavbu novej arény formálne spustili prvého septembra. Poklopkať základný kameň prišiel spoločne s Ivanom Kmotríkom aj premiér Fico. Kmotrík už vtedy spomínal, že musia celú vec vyriešiť ešte s Európskou komisiou.

„Na základe našej dohody so Strabagom sme vyčlenili desať miliónov eur, aby sa mohlo začať pracovať a aby sme neboli odkázaní na to, že jednoducho stratíme ďalšiu zimu,“ povedal Kmotrík.

Štadión má spĺňať náročné požiadavky vysokých súťaží a bude mať 22 500 miest.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika

Teraz najčítanejšie