Denník N

Plavčan: Máme dosť našich univerzít, nebolo by korektné volať sem Sorosovu

Minister školstva Peter Plavčan. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister školstva Peter Plavčan. Foto N – Tomáš Benedikovič

Český minister financií Andrej Babiš chce prilákať Stredoeurópsku univerzitu po tom, čo v Maďarsku schválili prísnejšie pravidlá pre zahraničné univerzity.

Na Slovensku Sorosovu univerzitu nepotrebujeme, odkazuje do Budapešti minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) po tom, ako vláda Viktora Orbána začala z krajiny vyháňať Stredoeurópsku univerzitu (CEU).

„Nesúvisí to so záujmom, u nás máme dostatok vysokých škôl,“ odpovedal dnes Plavčan na otázku, či k nám univerzitu zavolá. „Skôr si viem predstaviť internacionalizáciu našich verejných vysokých škôl,“ povedal.

Materská univerzita CEU sídli v Spojených štátoch, výučba však prebieha v Maďarsku, odkiaľ pochádza americký miliardár George Soros.

Po tom, ako maďarskí poslanci zákon schválili, český minister financií Andrej Babiš (ANO) navrhuje presun univerzity do Prahy, už jej ponúka aj konkrétne priestory. Podobnú ponuku dostala škola aj z litovského Vilniusu.

U nás o prestížnu zahraničnú univerzitu záujem nie je. „Je to zaujímavá otázka. Pre mňa je skôr zaujímavé sledovať ďalší vývin tejto situácie,“ povedal dnes minister školstva Peter Plavčan (SNS). Škola už v roku 1991 otvorila pobočku v Prahe a minister je zvedavý, ako sa odvtedy situácia zmenila.

Aj Bratislava mala na začiatku deväťdesiatych rokov šancu na to, aby tu Stredoeurópska univerzita sídlila. Prestížna univerzita mohla sídliť v budove dnešného slovenského parlamentu, ktorý bol vtedy rozostavaný. Rozhovory o univerzite však nikam neviedli a Soros si potom vybral Budapešť.

Majú o to sami požiadať, pozvanie by nebolo korektné

Iniciovať rokovania s touto zahraničnou univerzitou podľa Plavčana zákon neumožňuje. Univerzita si má podať žiadosť, aby tu mohla fungovať.

Minister pritom môže školu pozvať či osloviť. Ale ani to Plavčan neurobí. „Pozvať môžem, zákon mi to nezakazuje, ale nebolo by to korektné k nášmu vzdelávaciemu prostrediu. U nás fungujú aj iné vysoké školy, verejné aj súkromné, a konkurencia sa má vytvárať na základe dobrovoľnosti, teda na základe žiadosti vysokej školy,“ dodal Plavčan.

Naše vysoké školy pritom veľmi prestížne nie sú a často sa ani nedostávajú do rebríčka najlepších univerzít na rozdiel od škôl z ostatných krajín V4. Napríklad v medzinárodnom rebríčku Center for World University Rankings sa v tisícke najlepších univerzít sveta umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave až na 637. mieste.

Naši mladí odchádzajú

Na Slovensku potrebuje zahraničná vysoká škola na otvorenie získať povolenie od štátu, v ktorom má sídlo, a následne aj oprávnenie od slovenského ministerstva školstva. Zároveň musí vzdelávať podľa práva niektorého členského štátu EÚ.

„Pokiaľ by u nás CEU musela vzniknúť ako nová škola, tak by to stálo veľa času, musela by získať akreditáciu našej akreditačnej komisie, čo by trvalo dosť dlho. Ak by mala sídlo niekde inde a u nás by si zriadila len pobočku, tak to je jednoduchý proces a dal by sa absolvovať za pár dní,“ vysvetľuje odborníčka na školstvo Renáta Králiková z M.E.S.A. 10.

Vláda by podľa nej mala Stredoeurópskej univerzite ponúknuť pomoc a aj prípadné presunutie do Bratislavy. „Škola by bola bližšie našim študentom a možno by viac veľmi talentovaných mladých ľudí neodišlo zo Slovenska, ale ostali by študovať u nás.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Stredoeurópska univerzita

Slovensko

Teraz najčítanejšie