Denník N

Zrušenie amnestií potrestanie únoscov nezaručuje (čo sa bude ďalej diať)

Lexa za vlády Mečiara a po rokoch. Foto – TASR
Lexa za vlády Mečiara a po rokoch. Foto – TASR

Hlasovaním o uznesení, ktoré má zrušiť Mečiarove amnestie a milosť pre Michala Kováča mladšieho, sa len začne hra o to, aby boli páchatelia únosu potrestaní.

Aj keď je jasné, že za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara z roku 1998 bude hlasovať veľká väčšina poslancov, zďaleka to neznamená, že páchatelia najznámejšieho porevolučného politického zločinu – únosu Michala Kováča mladšieho – budú potrestaní.

Čo by sa ešte muselo stať, aby tí, čo zavlečenie zorganizovali a vykonali, skončili vo väzení?

Ústavný súd nesmie zastaviť poslancov

Prvou podmienkou je, aby Ústavný súd nevyhlásil zrušenie amnestií za protiústavné, prípadne v rozpore s ľudskými právami. Koalícia totiž presadila, že začne rozhodnutie parlamentu skúmať okamžite, ako vyjde v zbierke zákonov, čo by sa malo stať zrejme už vo štvrtok. Na rozhodnutie má 60 dní, v skutočnosti po odpočítaní víkendov a sviatkov ide len o 42 pracovných dní.

Pokiaľ súd rozhodnutie zruší do 60 dní, pôjde zrejme o nezvratný verdikt a únos zostane navždy nepotrestaný.

Za zrušenie rozhodnutia parlamentu by sa muselo postaviť sedem z desiatich sudcov Ústavného súdu. Ak nerozhodnú v termíne, uznesenie parlamentu bude platiť.

Ani to však nemusí byť koniec. Súd môže ešte v budúcnosti posudzovať individuálne sťažnosti aktérov únosu, ktorí by mohli namietať napríklad proti prípadnému obvineniu.

Malo by pokračovať konanie, obžaloba už je podaná

Podľa Daniela Lipšica, ktorý s opozíciou prípad zrušenia amnestií ako právnik konzultuje, by mal súd obnoviť hneď po tom, ako zrušenie amnestií nadobudne právoplatnosť, konanie pre zavlečenie slovenského občana do cudziny. Konanie by malo pokračovať tam, kde ho amnestie zastavili, teda na okresnom súde Bratislava 3.

Prípad sa dostal ďaleko, prišlo už k podaniu obžaloby voči 13 osobám vrátane Ivana Lexu. Nie je však úplne jasné, či by tento proces prebiehal hladko a súd by napríklad akceptoval celý vyšetrovací spis s výpoveďami ľudí ako Oskar Fegyveres (bývalý príslušník SIS, ktorý bol priamo pri únose) či bývalý šéf kontrarozviedky Jaroslav Svěchota, ktorý je už nebohý, alebo by žiadal nejaké dodatočné úkony.

Hlavní obžalovaní Ivan Lexa a príslušníci SIS Gejza Valjent, Milan Lovich, Róbert Beňo, Peter Skrutek, Michal Hrbáček, Roman Kuciak a Igor Kurtiš boli v súvislosti so zavlečením obvinení aj zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, lúpeže a vydierania. Účastníci únosu Ľuboš Kosík, Martin Lieskovský, Miroslav Šegita a Jozef Zoššák, ktorí neboli príslušníkmi SIS, neboli obžalovaní zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, ale z ostatných činov áno. Posledný obžalovaný Igor Majtán je obžalovaný z nadržovania.

Možno ich postavia pred súd

Súd by mal začať konať v štandardnom režime a mal by vytýčiť termín hlavného pojednávania.  V trezore na súde v treťom bratislavskom obvode je podľa všetkého rozsiahly spis s veľkým množstvom výpovedí, ktorý si bude musieť súd naštudovať. Prvé pojednávanie by mohlo prísť na rad prinajmenšom o niekoľko mesiacov. Sudcovia by definitívne s prípadnými odvolaniami mohli rozhodnúť aj o niekoľko rokov.

Napriek tomu, že hlavným obžalovaným hrozí teoreticky až 15 rokov väzenia, nie je dopredu možné povedať, či niekto odsúdený bude.

Zrušenie amnestií sa priamo netýka vraždy Róberta Remiáša, ktorej vyšetrovanie sa skončilo bez úspechu. Mohlo by sa však stať, že sa popri procese v prípade únosu nájdu noví svedkovia či výpovede, ktoré by mohli pomôcť objasniť aj túto vraždu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie