Denník N

Kiska by do Moskvy nemal ísť

Existujú diplomatické dôvody ísť na oslavy do Moskvy. No opačné sú silnejšie.

Štátom organizovaná spomienka na víťazstvo nad fašizmom a na padlých hrdinov je výsostne politická akcia. Tým viac, keď ju práve v terajšej medzinárodnej situácii organizuje Putin ako hlava úplne iného štátu, než bol Sovietsky zväz v druhej svetovej vojne.

Ide o to, čo chce Moskva povedať

Teraz ani tak nejde o to, nakoľko na to má dnešná Moskva právo, ale hlavne o to, čo sa tým pokúša vyjadriť: My, Rusi, sme vás oslobodili, my, Rusi, sme za vás kládli životy, takže nám musíte naveky zostať vďační! To sa musí odraziť aj vo vašom postoji k Rusku v ukrajinskej kríze, k anexii Krymu, k dnešným ruským štátnym záujmom, obavám a nárokom!

Takto to Moskva otvorene či zahalene prezentuje a kto tam zo zaangažovaných európskych štátnikov na oslavu príde, má len dve možnosti: alebo prijať uvedené vyznanie, alebo vyjadriť svoje výhrady k nemu.

Prísť a mlčať je rovnako neprijateľné, ako prísť a kritizovať

Angela Merkelová to urobí decentne: položí kvety padlým, ale nezúčastní sa vojenskej prehliadky. Má na to právo, lebo nemôže do Moskvy neprísť ako dedička tých porazených, ale nemôže ani participovať na oslave tejto porážky. Náš prezident Kiska však tieto možnosti nemá, lebo by tam bol ako dedič strany víťazov (veď predsa nie za porazený Tisov slovenský štát!).

Prezident Kiska už viackrát jednoznačne za Slovensko vyjadril svoje výhrady k súčasnej politike Moskvy, pokiaľ ide o Ukrajinu. Nemusí s nimi chodiť do Moskvy, a tiež by sa to pri tejto príležitosti skôr nehodilo.

Ani na pohrebe sa nepatrí kritizovať mŕtveho. Takže rovnako neakceptovateľné by bolo prísť a mlčať, ako aj prísť a kritizovať. Preto je najprijateľnejšie vôbec tam nechodiť.

Mravný postoj má prednosť

Je to mravný postoj. Formálna diplomacia vie uviesť rad dôvodov, prečo sa treba zúčastniť, zatnúť zuby, podávať ruky, usmievať sa do kamier a opakovať „No comment!“ na nediplomatické otázky. Ale mravný postoj má v tomto prípade prednosť pred formálnou diplomaciou. Veď moskovská slávnosť má aj silný symbolický podtext. Nielen na minulosť, ale predovšetkým na súčasnú situáciu.

Prezident Kiska za nás už vyjadril svoj postoj k Putinovej vojenskej intervencii na Ukrajine a svojou účasťou či neúčasťou v Moskve by ho iba oslabil alebo zdôraznil.
Zostaňte sám sebou, pán prezident. Napokon, ako sa ukazuje, nebudete osamotený. A pokloniť sa padlým môžete aj na Slavíne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie