Denník N

Samonelu potvrdili aj v kuracích pečeniach z Brazílie, našli ich v Prievidzi

Prvým výrobkom z Brazílie, kde objavili salmonelu, boli mrazené kuracie prsia. Foto – TASR
Prvým výrobkom z Brazílie, kde objavili salmonelu, boli mrazené kuracie prsia. Foto – TASR

V kuracích pečeniach z Brazílie objavili salmonelu kmeňa Mbandaka, minulý týždeň zistili v kuracích prsiach kmeň Heidelberg.

Už sedem prípadov brazílskeho mäsa nakazeného salmonelou zaregistrovala do dnešného dňa Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Nákazu objavila v šiestich produktoch mrazených kuracích pečení a jednom výrobku mrazených kuracích pŕs.

V kuracích pečeniach nájdených v Prievidzi potvrdili nový typ salmonely kmeňa Mbandaka. Ide tak už o druhý kmeň salmonely objavený v brazílskom mäse na Slovensku, minulý týždeň zistili kmeň Heidelberg.

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej celkovo z 669 úradných kontrol odobrali inšpektori 110 vzoriek, zákaz predaja a okamžitá likvidácia sa týka 26 produktov.

„Počas kontrol sa ukázalo, že do distribúcie mäsa sa zapojili aj schránkové firmy, ktoré nesídlia na udávanej adrese. ŠVPS preto už kontaktovala orgány činné v trestnom konaní, Prezídium Policajného zboru SR aj Finančné riaditeľstvo SR,“ potvrdila Matečná to, čo už v pondelok naznačil šéf ŠVPS Jozef Bíreš.

Aj na základe testov zo Slovenska vyzvala EÚ ďalšie členské štáty, aby začali vykonávať kontroly brazílskych produktov na svojom území. Salmonelu v brazílskom mäse už objavili aj v Holandsku, včera ju potvrdili aj v Česku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie