Denník N

V kokpite vládneho lietadla s Kiskom sedel novinár bez vedomia ochranky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo vnútra pustilo do lietadla s prezidentom pri lete do Varšavy novinára bez toho, že by na to upozornila ochranku Andreja Kisku. Ministerstvo tvrdí, že bezpečnosť neohrozili a novinára ako člena posádky preverili, nabudúce však už prezidenta budú informovať.

Keď poslanci SNS a Smeru tvrdili, že prezident Andrej Kiska vládnym špeciálom zobral do Varšavy aj dcéru a ďalšie osoby, vo veci ďalších osôb sa nemýlili. Ministerstvo vnútra do kokpitu vládneho Airbusu priamo k pilotom posadilo novinára bez toho, že by o tom informovali osobnú ochranku prezidenta.

Kiska a ochranka sa o tom dozvedeli až o niekoľko dní neskôr z článku Hospodárskych novín o práci pilotov vládnej letky, v ktorej redaktor opísal, ako to vyzerá v kokpite.

Bezpečnosť podľa ministerstva neohrozili

„Ministerstvo vnútra bez vedomia prezidenta a jeho osobnej ochranky umožnili vstup na palubu lietadla cudzej osoby a o spoločnom lete do Varšavy ho ministerstvo vnútra neinfomovalo ani po pristátí,“ hovorí kancelária prezidenta. Tá práve pripravuje odpoveď o lete do Poľska pre parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý o to Kisku požiadal. Žiadosť prešla vo výbore hlasmi vládnych poslancov (Smer-SNS-Most-Híd). Kiska pritom už informoval, že jeho dcéra Natália s ním do Varšavy necestovala, čo bola pôvodná informácia, s ktorou vládni poslanci operovali.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že bezpečnosť prezidenta pri lete do Poľska nebola ohrozená. Novinára zaradili ako extra člena posádky. Ministerstvo vnútra hovorí, že o posádke prezidentov tím neinformujú, lebo je preverená.

„Letecký útvar má pre posádku samostatný vstup, cez ktorý novinár prešiel a podrobil sa prísnej bezpečnostnej kontrole,“ hovorí ministerstvo.

„Fakt že bol tento redaktor zaradený ako extra člen posádky mohol spôsobiť nedorozumenie a podozrenie na zníženie bezpečnostných štandardov,“ reagoval pre kanceláriu prezidenta riaditeľ leteckého úradu ministerstva vnútra Dalimír Pišťanský, ktorý zároveň prezidentskú kanceláriu uisťoval, že bezpečnosť hlavy štátu ohrozená nebola.

Pišťanský zobral na vedomie, že prezidentská kancelária chce vedieť o ľuďoch, ktorí sú na palube mimo delegácie alebo zamestnancov.

 

Vládny špeciál. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vládny špeciál. Foto N – Tomáš Benedikovič

Novinára poučili

Je teda civil v priestore kokpitu problém? Pilot, ktorý lieta pre veľké letecké spoločnosti, hovorí, že ak má osoba vopred povolenie na vstup do tohto priestoru, je to v poriadku, musí však byť zaškolená. Ministerstvo tvrdí, že novinára poučili o rozmiestnení záchranných prostriedkov a postupe pri strate tlaku v kabíne. Reportáž s novinárom dohadovali niekoľko týždňov.

„Prezident a ani jeho úrad nerozhodujú o posádke lietadla, kto bude steward, kto bude technik ani kto pilotuje lietadlo. Novinári už v niekoľkých prípadoch boli na palube špeciálov a nielen pri letoch, na ktorých sa zúčastňujú ústavní činitelia, ale napríklad aj pri technických letoch,“ odpovedá ministerstvo.

Do paláca prenikli cudzí ľudia

Nie je to prvý prípad, keď sa prezidentov tím pýta na to, ako je zaistená bezpečnosť Andreja Kisku. Počas posledných dvoch rokov sa v jeho paláci na Hodžovom námestí odohralo už niekoľko vážnych incidentov.

V júni sa cez nezabezpečený zamestnanecký vchod dostal do budovy cudzí človek. Strávil tam 20 minút a odišiel preč. Ochranka alarm vyhodnotila ako falošný. Polícia zadržala Čecha o niekoľko dní.

V júli zasa Srb preskočil plot, ochranka ho chytila a odovzdala polícii. V januári preskočil plot ďalší muž, ochranka ho chytila. Keď zbadal policajtov, ušiel, no zostali tam po ňom doklady.

V marci mali v prezidentskej záhrade pohotovosť pyrotechnici, zneškodniť museli podozrivý predmet zasunutý v strome. Po zásahu zistili, že to výbušnina nebola.

Kiska sa po minulom týždni dostal do otvoreného sporu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorý v parlamente prečítal na podnet poslanca Smeru Martina Nemkyho správu o tom, koľko letov mal prezident. Kaliňák vyčíslil, že od nástupu do úradu v júni 2014 prelietal takmer milión eur na cestách, ktoré podľa neho nesúviseli s jeho ústavnými kompetenciami.

Prezident zareagoval rozhodnutím, že lety vládnym špeciálom za rodinou do rodného Popradu obmedzí a častejšie sa bude presúvať autom – bude teda rešpektovať odporúčanie ministra vnútra rovnako, ako to spravil po nástupe do funkcie a rozhovore s Kaliňákom o tom, ako využívať letecký špeciál. Od Kaliňáka teraz žiada, aby rešpektoval jeho žiadosť odísť z funkcie ministra pre kauzu Bašternák.

Minister vnútra a jeho letka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister vnútra a jeho letka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie