Denník N

Jasličkový zákon ide na Ústavný súd, návrh podpísalo 34 poslancov

Vo februári prijal prezident zástupkyne Aliancie súkromných jaslí aj ministra práce Jána Richtera. Foto – TASR
Vo februári prijal prezident zástupkyne Aliancie súkromných jaslí aj ministra práce Jána Richtera. Foto – TASR

Podľa opozičnej poslankyne Simony Petrík by mali poslanci odvolávať ministra práce Jána Richtera aj za spackaný jasličkový zákon, ktorý škodí rodinám.

Niekoľko týždňov po schválení v parlamente a päť týždňov po tom, ako nadobudla účinnosť, sa dostane novela zákona o sociálnych službách na Ústavný súd. Preveriť ho dalo 34 poslancov, ktorí sú presvedčení, že novela v časti upravujúcej fungovanie súkromných jaslí obsahuje diskriminačné ustanovenia voči deťom, rodičom aj zriaďovateľom jaslí.

Na to, že môže schválená novela diskriminovať, upozorňoval ešte koncom minulého roku aj prezident Andrej Kiska. Aj preto sa v decembri rozhodol novelu nepodpísať a odporučil poslancom, aby ju prepracovali.

Tí ju však napokon schválili v pôvodnom znení. Keď si prezident zavolal 22. februára ministra práce Jána Richtera aj zástupcov súkromných jaslí, po rokovaní povedali, že niektoré časti novely ministerstvo upraví tak, aby súkromné jasle neboli nevyhnutne len pre deti pracujúcich rodičov, ak budú mať kapacitu prijať aj deti rodičov, ktorí nerobia.

Podľa poslankyne Simony Petrík niektoré ustanovenia jasličkového zákona už od marca postihujú rodičov. Hovorí to aj na prípade matky, ktorá chcela dať dieťa do jaslí, a nevzali jej ho z dôvodu, že nie je zamestnaná.

Novela však podľa nej postihuje aj jasle. Niekoľko zriaďovateľov už vie, že podmienky na personál a priestory splniť do 1. januára 2018, keď musia svoje fungovanie zosúladiť s novelou existujúce súkromné jasle, nedokáže, a tak už od septembra triedy jaslí vôbec neotvoria. Je to napríklad prípad troch jaslí s materskou školou v Šamoríne.

Petrík upozornila, že napriek prísľubu Richtera novelizovať jasličkový zákon sa tak zatiaľ nestalo. „Dúfam, že minister dodrží svoje slovo, čas sa kráti. Najbližšie dva mesiace sa Ústavný súd bude venovať len amnestiám, a potom sa dá očakávať, že sa rozhodovanie o našom podaní natiahne na dlhé mesiace. Verím, že minister Richter to nenechá zájsť do tohto štádia a diskriminačné časti zákona na ďalšej schôdzi novelizuje, čo by malo za následok automatické zastavenie konania. Snáď nebudú musieť rodičia a ich deti čakať na nastolenie spravodlivosti Ústavným súdom.“

Taktiež minister sľúbil, že vydá výklad zákona, aby bolo jasné, ako ho interpretovať. „Už je to vyše mesiaca a výklad zákona dostupný nie je. Pre zriaďovateľov jaslí sú tieto informácie kľúčové, lebo musia čo najskôr začať vybavovať na úradoch, aby k 1. januáru mali istotu, že nebudú musieť zrušiť prevádzky,“ hovorí Petrík. „Jedným z dôležitých bodov odvolávania ministra Richtera by preto mal byť aj spackaný jasličkový zákon, ktorý škodí mladým rodinám,“ dodala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie