Denník N

Ako sa Ficovi stalo, že plní sny KDH

Shooty: Diagnóza, 29. novembra 2016.
Shooty: Diagnóza, 29. novembra 2016.

Premiérovi Robertovi Ficovi veľmi záleží na tom, aby si mohol pripísať zásluhu za zrušenie Mečiarových amnestií.

Bolo to presne pred 17 rokmi, v polovici marca 2000 parlament prvý raz hlasoval o zrušení Mečiarových amnestií. Navrhli to poslanci KDH a potom to robili vždy znovu a znovu. Až kým nevypadli z parlamentu a od nich si to zobral Ján Budaj.

Chceli umožniť, aby potrestali vinníkov únosu syna prezidenta Michala Kováča a aby sa spravodlivosť pozrela aj na vraždu Roberta Remiáša. Neuspeli. Proti boli poslanci okolo Vladimíra Mečiara a s nimi zakaždým aj poslanci SNS a poslanci Roberta Fica.

Teraz sa to podarilo. Bez KDH a s podporou Fica aj SNS. Je príznačné, aká je to nespravodlivosť.

Je to veľká vec, a presne preto Ficovi a jeho spoločníkom tak veľmi záleží, aby si pripísali úspech. Bez nich by to naozaj nešlo a je dokonca možné, že voliči si to tak aj zapamätajú. V snahe neplniť noviny odpadom, ktorý tak veľmi hnevá pána premiéra (on používa termíny s fekálnym zápachom a závanom angličtiny), však musíme napísať aj skutočný príbeh rušenia amnestií.

Robert Fico bol vždy proti. On dokonca Vladimíra Mečiara politicky amnestoval, keď ho zobral do svojej prvej vlády. Teraz klame, keď hovorí, že až dnes sa našla politická zhoda. Hneď niekoľkokrát pri deviatich predchádzajúcich pokusoch zrušiť amnestie by stačilo, aby on bol za. A klame aj druhý raz, keď tvrdí, že až táto koalícia našla geniálne riešenie s Ústavným súdom. Prvý raz ho navrhol už v roku 2002 súčasný ústavný sudca Ladislav Orosz, ktorý bol Ficov bývalý stranícky kolega z SDĽ.

Je to negustiózne a dosť hlúpe. Hlavne, ak si uvedomíme, že najväčšie zločiny mečiarizmu mohli byť odsúdené, stačilo, aby sa Robert Fico prebral skôr ako v roku 2017. Napriek tomu je to jeden z momentov, keď musíme koalíciu pochváliť. Je dobré, že amnestie Vladimíra Mečiara sa rušia.

Zostáva už iba jedna záverečná poznámka a jedno cvičenie.

Premiér Fico hovorí, že toto hlasovanie parlamentu by nemuselo byť iba ojedinelou záležitosťou. Koalícia a demokratická opozícia by sa mohli vedieť dohodnúť aj v budúcnosti. Možno si to premiér nevšimol, ale doteraz to bol on a jeho poslanci, kto odmietal všetky návrhy bez ohľadu, či boli dobré alebo iba priemerné. Stačilo, že prichádzali z opozície.

A teraz sa zahrajme: Predstavte si, že voľby nevyhral Andrej Kiska a prezidentom je dnes Robert Fico. Ak by sa podobným prekvapivým zhlukom udalostí rušili Mečiarove amnestie, prezident Fico by celkom iste nedovolil, aby sa to robilo tak ako dnes. Kričal by, že jedna nespravodlivosť nemôže viesť k tomu, že sa zruší tradičné delenie moci a prezident fakticky príde o možnosť udeľovať amnestie a milosti. Že Ústavný súd a parlament nemajú čo posudzovať, či sa im to páči alebo nie. Ak by napriek tomu tie amnestie zrušili, celkom ľahko sa dá predstaviť aj to, že prezident Fico by dal Vladimírovi Mečiarovi milosť.

Dosť bolo mentálnych cvičení. Teraz sa tešme, že parlament našiel odvahu zrušiť Mečiarovu odpornú pečať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie