Denník N

Vraj máme univerzít, že ani nevieme, čo s nimi

Foto – ceu.edu
Foto – ceu.edu

Stredoeurópska univerzita k nám asi nepríde, ani keby ju naši politici pozvali. Napriek tomu ju pozvať treba.

Minister školstva Peter Plavčan má pravdu, že na Slovensku máme dostatok vysokých škôl. Univerzít dokonca máme prebytok. Presnejšie povedané, máme prebytok škôl, ktoré nesú meno univerzita.

Zaslúžila sa o to aj SNS, ktorá Plavčana vyslala do vlády, keď ešte riadila krajinu spolu s Mečiarom. Vlastne sa o to zaslúžili všetky koaličné strany. Most-Híd napríklad v minulom živote vybojoval titul univerzita pre vysokú školu v Komárne.

Nedá sa ani povedať, že naše vysoké školy v zahraničí nepoznajú. Legendárnu Vysokú školu Danubius v Sládkovičove často spomínajú aj u susedov. Akademické tituly si z nej priviezol rad špičkových českých politikov.

To, čoho máme výrazný nedostatok, sú univerzity a vysoké školy, ktoré si toto meno zaslúžia. Nehovoriac o takých, ktoré sa blížia svetovej špičke aspoň tak, aby na ňu dovideli.

Aj keby náš premiér a minister školstva mali trochu rozumu a ponúkli Orbánom prenasledovanej Stredoeurópskej univerzite (CEU), že môže pokračovať v Bratislave, asi by neprišla. Zatiaľ tvrdí, že bude bojovať, aby zostala v Pešti. Navyše sú jej kantori a študenti trochu rozmaznaní a Bratislava im nedokáže poskytnúť to, čo skutočné veľkomesto Budapešť.

Plus na Slovensku by časom mohli skončiť rovnako ako v Maďarsku. Keď už sa budú sťahovať, asi si nevyberú žiadnu z našich nekonsolidovaných demokracií, ale skôr Viedeň, kde právny štát funguje lepšie a ktorá ich už taktiež pozýva. Rakúsku evidentne univerzity chýbajú. U nás by tiež čelili veľkému odporu veľkej časti akademickej obce, ktorá sa ničoho nebojí tak veľmi ako porovnávania so svetom, ktorému by sa potom už nedokázala vyhnúť.

Nič z toho však nie je dôvod, prečo CEU nepozvať. Ako gesto solidarity voči prenasledovanému a ako pokus, ktorý azda predsa len vyjde. Lenže to by tu nesmeli byť vládni politici, ktorí Orbána obdivujú a na domácich univerzitách oceňujú najmä to, že nevychovávajú kriticky mysliacich občanov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie