Denník N

Facebook blokoval recesistickú stránku Zomri, fanúšikovia spustili odvetu voči kotlebovcom

Dočasný zákaz obľúbenej stránky ukázal, že nikto poriadne nevie, aký obsah Facebook maže. Zatiaľ čo nenávistné kotlebovské stránky mu neprekážajú, prízemné zosmiešňovanie známych tvárí áno.

Facebooková stránka Zomri je o prízemnom humore. Zosmiešňuje Zdenu Studenkovú, že sa snaží vyzerať mlado, Branislava Mojseja pre jeho závislosť od alkoholu, alebo samozvaného novinára Martina Daňa pre jeho osobitý prejav.

V jej príspevkoch sa pravidelne objavujú vulgarizmy a prvoplánová irónia. Týmto štýlom však útočí aj na kotlebovcov, za čo jej administrátorom aplaudujú tisíce fanúšikov. Mariana Kotlebu zosmiešňujú pre jeho ráčkovanie, poslanca Mazureka vykresľujú ako zženštilého homosexuála, čo má byť protiklad jeho snahy pôsobiť chlapsky.

V utorok večer Facebook túto stránku na zhruba šestnásť hodín zablokoval – administrátorom oznámil, že porušujú jeho pravidlá. Následne prepukla na slovenské pomery doteraz nepoznaná podoba „facebookovej vojny“.

Jeden z príkladov anti-kotlebovského humoru, ktorý zdieľa stránka Zomri.
Jeden z príkladov anti-kotlebovského humoru, ktorý šíri stránka Zomri.

Fanúšikovia Zomri pôvodne nevedeli, či Facebook stránku obnoví, a prechádzali na záložný profil Zomri 2.0. Viacerí z nich sa začali mobilizovať a avizovali, že teraz oni idú Facebooku masovo nahlasovať stránky spojené s Kotlebovou ĽSNS.

Kotlebovci totiž dlhodobo šíria príspevky, ktoré povzbudzujú nenávisť voči Rómom, migrantom, homosexuálom, mimovládkam, liberálom a prakticky komukoľvek, kto nezapadá do ich predstavy o svete.

Kotlebovcov zároveň podozrievajú, že to boli oni, kto sa snažil o zrušenie stránky Zomri – Facebook môže stránky blokovať na základe hlásení zo strany používateľov. Zomri kotlebovcom prekážala, pretože útočila na ich politikov síce prízemným, ale pomerne účinným humorom.

Denník N sa rozprával aj s jej administrátormi. Oni sami však podľa svojich slov nemajú dôkazy, že za zablokovaním stránky boli primárne aktivity Kotlebu a jeho sympatizantov – Zomri totiž mohla prekážať aj ďalším skupinám.

„Nemajú nás radi nielen kotlebovci, ale napríklad ani novinár Daňo a možno ani fanúšikovia speváčky Katarzia, do ktorej sme tiež v posledných dňoch triafali pre jej účinkovanie v slovenskej verzii We Are the World,“ hovoria admini.

Uhrík: My s tým nič nemáme

Konštrukcia, že za blokovaním stránky sú kotlebovci, by napriek tomu dávala zmysel. Zomri má viac než 40-tisíc fanúšikov, jej skutočný dosah je však oveľa väčší – za týždeň sa jej príspevky zobrazia viac než 700-tisíc užívateľom, čo ju radí do „prvej ligy“ slovenského Facebooku.

Viacerí sympatizanti kotlebovcov ani neskrývali, že im stránka prekáža, a chystali sa ju nahlasovať spolu so záložnou stránkou 2.0.

zomri-kotlebovci

ĽSNS sa však oficiálne od takýchto aktivít dištancovala. Poslanec a podpredseda strany Milan Uhrík tvrdí, že podľa jeho názoru by mali byť odstránené iba niektoré príspevky a zablokovaní niektorí administrátori; nie však stránka ako celok. Odvoláva sa na právo na slobodu slova.

„Stránka Zomri zosmiešňovala ľudí ťažko cynickým spôsobom. Veľa príspevkov doslova hrubým spôsobom útočilo na osoby a ich povesť. Sám som sa stal niekoľkokrát terčom ich veľmi nevkusného posmechu. Na druhej strane, sám som tú stránku občas navštívil a niekedy sa aj zasmial,“ tvrdí Uhrík.

Útoky na stránku „Marian Kotleba je fašista“

V rovnakom čase sa však do ohrozenia dostala ďalšia, hoci menej vplyvná stránka, ktorá tiež môže kotlebovcom prekážať. Stránka „Marian Kotleba je fašista“ nie je založená na recesii, ale upozorňuje na neonacistické prejavy ĽSNS. Mohla sa teda rozbehnúť koordinovaná snaha o zrušenie týchto protikotlebovských stránok.

„Pred niekoľkými dňami sa začali veľmi silné, sústredené útoky trollov na našu stránku aj na mňa osobne. Mňa už Facebook zablokoval a ostatným administrátorom prišla posledná výstraha,“ hovorí Jicchak Seifert, jeden z administrátorov stránky Marian Kotleba je fašista.

Stránka v reakcii na to zverejnila výzvu pre svojich 4600 fanúšikov, aby Facebooku nahlasovali desiatky kotlebovských stránok s tým, že šíria extrémizmus.

„Keď sa chcú fašisti hrať, pomôžme im. Tu nájdete zoznam fašistických stránok. Nahlasujme ich. Každá fašistická stránka, ktorá prestane šíriť svoju zvrátenú ideológiu, je úspechom,“ napísali do statusu.

marian-kotleba-je-fasista
Za stránkou Marian Kotleba je fašista stojí trojica adminov Jicchak Seifert, Branislav Drozdík a Anna Čipkalová Žingorová (dali súhlas na zverejnenie mien). Na profile píšu, že chcú, aby „Slovensko bolo občianskou spoločnosťou, kde budú môcť jeho obyvatelia bez strachu vychovávať svoje deti“.

Uhrík trvá na tom, že jeho ĽSNS nestojí ani za kampaňou proti Zomri, ani za kampaňou proti stránke Marian Kotleba je fašista.

„Za sympatizantov sa vyjadriť neviem, ale ako strana sme systematicky nejaké nahlasovanie alebo blokovanie stránok na Facebooku vôbec neriešili,“ píše poslanec a podpredseda ĽSNS Uhrík.

Súboj, kde rozhoduje Facebook

Ako tento zápas môže dopadnúť, a či vôbec bude mať nejaké následky, sa dá ťažko odhadnúť – vo štvrtok ráno hlavné kotlebovské stránky fungovali. Facebook je totiž súkromná a do značnej miery tajomná firma. Existujú iba čiastkové predstavy o tom, aké príspevky alebo stránky blokuje.

Dokonca samotní administrátori Zomri, na rozdiel od druhej napadnutej stránky, vysvetľovali fanúšikom, že nahlasovanie kotlebovských stránok podľa nich nemá zmysel. Kotlebovci vraj nešíria ten typ príspevkov, ktoré by Facebook považoval za porušenie svojich pravidiel.

„Prvý problém je, že ťažko nahlásite Kok**lebovu fotku, ako odovzdáva šek chudobnej rodine, ako Uhríkova banda upratuje okolie dediny, ako si preceda robí selfíčko alebo ako poslanec Zmizík huláka do mikrofónu na otupený zelený dav. Fašisti sa naučili poslúchať vodcu a dodržiavať pravidlá tak, aby ich Zuckerberg toleroval,“ napísali administrátori.

Nenávisť na „slniečkarskej sieti“

Doterajšie skúsenosti s postupom Facebooku v takýchto situáciach navonok nemajú logiku. Zakladateľ tejto globálnej siete Mark Zuckerberg pravidelne hovorí, že je proti šíreniu nenávisti; na druhej strane nie je známe, že by napríklad na Slovensku doteraz zakázali nejakú vplyvnú kotlebovskú stránku.

Stránky okolo ĽSNS sú pritom populárne práve tým, že fanúšikov presviedčajú o tom, že Slovensko má byť „biele“ a že Rómovia a migranti sú pre Slovákov problém číslo jeden. Svojich kritikov urážajú a tvrdia o nich, že sú protislovenskí, pomýlení alebo niekým zaplatení.

martan-letanovce-i

Útočia pritom nielen na politikov, ako je prezident Andrej Kiska alebo poslanci Ján Budaj či Martin Poliačik, ale na kohokoľvek, kto sa im nepáči.

Keď napríklad Kiska tento týždeň navštívil gymnázium v Brezne, kotlebovec Mario Vidák zverejnil blog, kde na Kisku útočil cez jeho sympatie k židovskej viere. Zverejnil aj fotku jednej z učiteliek, o ktorej tvrdil, že údajne „hystericky“ zakazovala študentom brať si kotlebovské letáky – bez toho, aby sa proti tomu mohla brániť.

Sami kotlebovci síce tvrdia, že aj oni dostávajú na Facebooku zákazy, v niektorých prípadoch však môže ísť o účinný marketing.

Vo februári napríklad zverejnili obrázok, ktorý podporoval mýtus, že zatiaľ čo bežný Slovák si musí na bývanie brať hypotéku, Rómom príbytok automaticky postaví štát. O tomto obrázku tvrdili, že ho v minulosti Facebook blokoval; aj vďaka tomuto konštatovaniu ho teraz zdieľalo necelých 15-tisíc ľudí.

volim-kotlebu-romovia

Čo Facebook maže?

Oveľa známejšie sú prípady, keď Facebook dočasne blokoval Kotlebových kritikov, napríklad blogera Jána Benčíka. V jeho prípade šlo iba o to, že zverejnil snímku obrazovky s rasistickým statusom iného používateľa.

Vlani v júni boli dočasne nedostupné aj niektoré facebookové profily denníka SME. „Stránky sa zablokovali bez akéhokoľvek vysvetlenia Facebooku. Sociálna sieť to môže spraviť v prípade porušenia základných pravidiel, pričom voči rozhodnutiu sa dá odvolať,“ informovalo vtedy SME.

Pred niekoľkými mesiacmi zase Tomáš Kriššák, jeden z administrátorov recesistickej stránky „Drž hubu a upleť sveter“, dostal mesačný zákaz za to, že zverejnil paródiu na fotku atentátnika, ktorý v Istanbule zastrelil ruského veľvyslanca Karlova.

„Muž, ktorý ma nahlásil, sa so mnou potreboval podeliť o svoje dojmy zo svojho úspechu správou ‚ďalší slniečkar na bloknutie‘,“ napísal Kriššák.

Pre zdieľanie paródie na atentátnika z Istanbulu dostal Tomáš Kriššák podľa svojich slov zákaz na jeden mesiac.
Za zverejnenie paródie na atentátnika z Istanbulu dostal Tomáš Kriššák podľa svojich slov zákaz na jeden mesiac.

Ako sa vyhnúť zákazu

Facebook ponúka pri akomkoľvek príspevku možnosť, aby ho používateľ firme nahlásil – ak bližšie vysvetlí dôvody. Čo sa potom deje, je do značnej miery záhada.

Pravdepodobné je, že tieto hlásenia číta reálny „živý človek“ a nie iba robot, ktorý by ich vyhodnocoval podľa naprogramovaných algoritmov.

„Facebook zamestnáva ľudí, ktorí komunikujú aj v slovenskom jazyku. Sedia v pobočke v Dubline a mali by tieto hlásenia čítať,“ hovorí Miriam Grófová zo slovenskej pobočky Nadácie otvorenej spoločnosti.

Nadácii tieto podrobnosti vysvetľovali zástupcovia Facebooku, s ktorými sú v kontakte, pretože spolu riešia fenomén nenávistných prejavov.

Podľa Grófovej je však zrejmé, že pracovníci Facebooku nemajú čas podrobne skúmať všetky hlásenia – napríklad rozlišovať, či človek šíri rasistický komentár preto, že útočí na iné etniká, alebo tým iba upozorňuje na rasistický komentár niekoho iného.

„Facebook odporúča, aby v tom druhom prípade používatelia úplne po lopate vo svojom príspevku vysvetlili, že nejde o rasizmus, ale o poukazovanie na iný nenávistný prejav. To by malo Facebooku pomôcť sa zorientovať,“ vysvetľuje Grófová.

Príspevok, pre ktorý Facebook zablokoval Benčíkovi účet. Ide o printscreen nenávistného príspevku.
Príspevok, pre ktorý Facebook zablokoval vlani Benčíkovi účet. Ide o snímku obrazovky s nenávistným príspevkom iného používateľa.

Podľa nej neplatí predstava, že čím viac hlásení príde na nejakú stránku alebo nejaký príspevok, tým skôr ich Facebook zablokuje.

„Vysvetľovali nám pravidlo, že ak príde na stránku, povedzme, štyrikrát nejaká sťažnosť a oni ju štyrikrát vyhodnotia ako neopodstatnenú, potom už ďalšie hlásenia ignorujú. Naopak, inokedy stačí aj jedno, ale relevantné hlásenie, aby stránku zablokovali,“ vraví Grófová.

Zomri: Blokovali hákové kríže

O tom, prečo Facebook dočasne zablokoval stránku Zomri, jej administrátori iba špekulujú. Denník N sa s dvomi z celkovo troch adminov stretol. Ide o tridsiatnikov, ktorí pracujú v Bratislave, priali si však nezverejňovať svoje mená.

Facebook podľa ich rozprávania nerušil hneď celú stránku, ale najprv opakovane blokoval účet jedného z administrátorov, ktorý „problematické“ obrázky umiestňoval.

„Tie dôvody mi neboli jasné. Raz ma zablokovali za to, že som zverejnil obrázok, ktorý bol aj na iných stránkach a tam neprekážal. Inokedy som dostal zákaz za ironický obrázok, kde boli vidieť aj hákové kríže. Facebook asi vyhodnotil, že tým propagujeme nacizmus,“ vysvetľuje jeden z adminov.

zomri_vecera
Za tento obrázok dostal jeden z adminov Zomri dočasný zákaz. Sú na ňom postavy slovenskej „alternatívnej scény“ na motív obrazu Posledná večera. Facebooku zrejme neprekážali ich tváre, ale použité hákové kríže.

Doteraz sa im však vraj nestalo, že by ich blokovali za obrázok, na ktorom bol politik Kotlebovej strany alebo nejaká verejne známa osoba.

Prekážať však už mohol napríklad príspevok, v ktorom použili fotku samozvaného novinára Martina Daňa a k nemu pridali vulgarizmus. „Publikovali sme ho pred niekoľkými dňami, možno práve ten prispel k nášmu dočasnému zákazu,“ hovorí.

Pokračujú (takmer) v rovnakom štýle

Keď v utorok stránke prišiel oznam o zablokovaní, jej administrátori využili podľa svojich slov „všetky dostupné možnosti“, aby ho prelomili. Už vopred však mali pripravenú náhradnú stránku, kam sa snažili svojich fanúšikov presmerovať. „S tým, že môže prísť zákaz, sme počítali.“

Administrátori teraz hovoria, že do budúcna chcú pri niektorých typoch obrázkov viac zvažovať, či ich použijú.

„Máme pocit, že Facebooku napríklad neprekážajú obrázky, kde sú ľudia v skupinke. Pokiaľ je tam však iba jeden konkrétny človek, a nie je to práve politik, môže s tým byť problém,“ hovoria.

Poslanec Mazurek je v posledných týždňoch častým terčom stránky Zomri. Administrátori tvrdia, že sa rozhodujú do značnej miery podľa toho, čo je aktuálne.
Poslanec Mazurek je v posledných týždňoch častým terčom stránky Zomri. Administrátori tvrdia, že sa rozhodujú do značnej miery podľa toho, čo je aktuálne.

Cieľom ich stránky vraj nie je iba vulgárna recesia. Ide podľa nich o „trefné komentovanie aktuálnych udalostí takým spôsobom, akým by si to iní politici alebo komentátori nemohli dovoliť“. Prirodzenou súčasťou toho vraj je aj zosmiešňovanie kotlebovcov, ktorých označujú za „stoku“.

„Celá politická a spoločenská elita vie, že sú to fašistickí smradi. Nikto im to však do očí nepovie tak ako Zomri. V tom je sila nášho odkazu.“

Naďalej však plánujú zosmiešňovať napríklad aj herečku Zdenu Studenkovú, ktorá s kotlebovcami nemá nič spoločné. Navyše spôsobom, ktorým útočia nie na jej názory, ale iba na jej vzhľad.

Na otázku, či sa im to nezdá cez čiaru, zvlášť keď vystupujú z pohodlnej pozície anonymov, odpovedajú, že je to recesia.

„Naše príspevky často nemajú hlbší zmysel. Navyše veľkú časť obrázkov, ktoré publikujeme, vytvárajú fanúšikovia bez toho, aby sme ich usmerňovali. A najjednoduchšie sa vymýšľajú vtipy primitívne,“ dodávajú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie