Denník N

Susedia si obľúbili seniorov vo vnútrobloku, chcú ich zachrániť pred vysťahovaním

Stretnutie so seniormi v dennom stacionári na Záhrebskej ulici. Foto – Facebook/Susedia na dvore
Stretnutie so seniormi v dennom stacionári na Záhrebskej ulici. Foto – Facebook/Susedia na dvore

Starší ľudia, ktorí ešte nepotrebujú 24-hodinovú starostlivosť, ale zároveň potrebujú svoje dni zmysluplne využiť, zrejme prídu o jediný denný stacionár v centre Bratislavy.

Dúfam, že … zvládnem svoju chorobu dôstojne a nebudem nikomu na obtiaž.
Mám obavy z … obdobia osamelosti.
Snívam o … peknom výlete do hôr, nemusia byť veľmi vysoké.
Trúfam si na … peknú dovolenku, len aby som neochorela.
Keď mi je smutno, tak … premýšľam, či som bol v živote užitočný.

Toto sú úvahy seniorov z jediného denného stacionára v bratislavskom Starom Meste. Po 22 rokoch fungovania ho radnica plánuje zavrieť. Majú na svojej strane susedov z vnútrobloku, s ktorými sa seniori skamarátili. Susedia sa pokúšajú seniorov zachrániť.

Keď vstúpite dnu, najprv máte pocit, že ste v škôlke. Nástenky, výstavky, maľovanky. Za stolom sedí šesť starších ľudí – päť žien a jeden muž. Z krepového papiera vyrábajú drobné guľôčky, z ktorých budú robiť koláže, a popri tom sa rozprávajú.

Čo bežne v takomto zariadení robia? Pán ukáže na neďalekú nástenku.

„Dali nám časopisy a povedali, nech vystrihujeme obrázky, ktoré súvisia s láskou. Tak som vystrihol jedno srdce, druhé,“ ukazuje prstom na valentínsku koláž. „Potom som zbadal prezidenta s tou babou,“ ukáže na Václava Havla s manželkou Dagmar Havlovou.

„Nám je tu dobre, my by sme neradi odišli,“ niekoľkokrát zopakuje počas návštevy jedna z klientiek.

Denný stacionár je miesto, kam chodia dni tráviť seniori, ktorí sa inak dokážu o seba postarať a chcú žiť aktívne.

Stretnutie so seniormi v dennom stacionári na Záhrebskej ulici. Foto - Facebook/Susedia na dvore
Stretnutie so seniormi v dennom stacionári na Záhrebskej ulici. Foto – Facebook/Susedia na dvore

Do mesiaca majú odísť

„V januári sem prišiel aj starosta, obzeral sa tu a povedal nám, že tu budú jasličky. Vtedy som sa ho spýtala, či nás zrušia, a on mi povedal, že nie, prečo by nás rušili, vraj pôjdeme do lepšieho,“ hovorí vedúca denného stacionára na Záhrebskej ulici Emília Bromová.

Po tejto návšteve však informácie o vysťahovaní akosi utíchli. Až donedávna, keď seniorom povedali, že zariadenie predsa len zatvoria. A to už čoskoro – 30. apríla.

Toto miesto pre seniorov je otvorené od siedmej do piatej. Seniori si sami môžu vybrať, aký čas im vyhovuje. Okrem stravy, teda desiatej, obedu a olovrantu, tu majú zabezpečený aj celodenný program.

Ráno s nimi čítajú noviny, cvičia jemnú motoriku pri písaní, vyplňovaní osemsmeroviek alebo výtvarnými prácami. Tri zdravotné sestry sa starajú o to, aby počas dňa nezabudli piť, jesť a užiť svoje lieky. Seniori za túto službu zaplatia okolo dvesto eur mesačne.

K stacionáru patrí aj dvor, ktorý je súčasťou väčšieho vnútrobloku, kde robí svoje akcie aj združenie Susedia na dvore. Jeho člen Dušan Martinčok už dva a pol roka chodieva robiť svojim susedom kávu alebo kapučíno. Znesie sem z bytu svoj kávovar a trávia čas so seniormi.

Práve Martinčok začal zbierať podpisy pod petíciu proti zatvoreniu stacionára. Dodnes ju podpísalo viac ako 800 ľudí. „Veľmi ma hnevá, že Staré Mesto rieši nejaký problém tým, že vyrába ďalší.“

„Pán S. (84) sa nakláňa k pani P. (90) a číta jej z akejsi ošúchanej knižky. Zisťujem, že sú to Balzacove Rozmarné poviedky. Pani P. sa podchvíľou koketne zachichoce,“ píšu napríklad Susedia na dvore zápisky zo života seniorov.

Martinčok sa aktivizoval aj pri záchrane trhoviska na Žilinskej ulici a centra pre ľudí bez domova Domec.

Na dvore denného stacionára. Foto - Facebook/Susedia na dvore
Na dvore denného stacionára. Foto – Facebook/Susedia na dvore
Dvor denného stacionára. Foto - Facebook/Susedia na dvore
Dvor denného stacionára. Foto – Facebook/Susedia na dvore

Stoličky, stoličky, hýbte sa

Zariadenie dnes zatvárajú preto, že Onkologický ústav sv. Alžbety má dnes nedostatočnú kapacitu a svoju budovu potrebuje nadstavať a dostavať. Táto dostavba však zatieni obytný blok na Heydukovej ulici, kde sú dnes detské jasle, ktoré už podľa posudku nebudú mať dostatok svetla. Jasle sa z týchto priestorov navyše musia odsťahovať aj preto, lebo podľa nového zákona by mali sídliť v bezbariérových priestoroch.

Mestské priestory na Záhrebskej ulici, kde sú dnes seniori, by boli pre deti ideálnym miestom. „Je to ako hra stoličky, stoličky, hýbte sa a my potrebujeme jednu stoličku niekomu spod zadku vytiahnuť,“ hovorí Katarína Husárová, dcéra jednej z klientiek stacionára, ktorá proti tomuto návrhu vystúpila aj na mestskom zastupiteľstve.

Zastupiteľstvo vtedy hlasovalo o tom, či priestory prenajmú Onkologickému ústavu, ktorý by ich prestaval na jasle. Zastupiteľstvo však tento krok kvôli protestom neschválilo. Napriek tomu vydal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík nariadenie, že stacionár sa zatvára.

Nora Gubková z kancelária starostu tvrdí, že „denný stacionár je možné presťahovať na Podjavorinskú ulicu a integrovať tak viaceré sociálne služby pre seniorov“. Na Podjavorinskej ulici je dnes zariadenie pre seniorov s 24-hodinovou starostlivosťou. To znamená, že seniori, ktorí tu trávia čas, sú tu aj ubytovaní. Dom má kapacitu 57 miest a v súčasnosti je naplnená.

Seniori majú viac možností

Všetky sociálne služby pre seniorov v Starom Meste dnes zastrešuje spoločnosť Seniorcentrum, napríklad aj seniorov zo Záhrebskej a aj 24-hodinovú starostlivosť na Podjavorinskej. Okrem toho zamestnávajú aj 60 terénnych opatrovateliek, ktoré chodia priamo k seniorom domov. Podľa potreby im môžu doniesť nákup alebo obed a urobiť hygienu.

Mnohým seniorom najviac vyhovuje, že môžu každý deň chodiť do stacionára a potom sa vracajú domov. Najmä pre tých, ktorí ešte nepotrebujú 24-hodinovú starostlivosť a chcú zostať doma, ale potrebujú svoje dni zmysluplne využiť.

„Určite je to aktívnejší spôsob života, ako keď doma ležia zavretí, nemajú potrebu ani vyliezť z postele, obliecť sa, jednoducho upadajú,“ hovorí mama jednej z klientiek Katarína Husárová.

„Keď rodičia dosiahli taký zdravotný stav, že sa o nich treba starať, tak sme boli postavení pred otázku, či ich môžeme nechať počas dňa doma bez dozoru,“ hovorí Husárová. „Pri otcovi, ktorému nastupoval alzheimer, to znamenalo, že sa šiel bezcieľne prechádzať po meste a stratil sa, takže sme ho potom museli hľadať.“

Preto museli svojich rodičov trikrát denne kontrolovať a počas dňa odbiehať z práce. Navyše, nemali kontrolu nad tým, či ich rodičia pijú, jedia a pravidelne užívajú lieky. Hrozilo, že bude musieť odísť z práce a starať sa doma o rodičov.

Husárová chápe, že jasličky sú dnes pre rodiny s deťmi potrebné, nepáči sa jej však, že to bude na úkor starších ľudí. „Malo by sa brať do úvahy, že starý človek nie je ako mladý alebo deti. Deti v jasličkách sú rok, možno rok a pol. Ak je starý človek na niečo zvyknutý a vy ho premiestníte inam, tak môže stratiť záujem o všetko a jeho zdravotný stav sa môže zhoršiť.“

V Bratislave je okrem stacionára na Záhrebskej ešte jeden v Rači, ktorý je plný a niekoľko ľudí navštevuje centrum v Arche s kapacitou osem miest. Viac denných centier v Bratislave nie je.

seniori zahrebska
Na kávičke s Dušanom Martinčokom zo združenia Susedia na dvore. Foto – Facebook/Susedia na dvore

Na úradníkov si nespomínajú dobre

Denné centrum pre seniorov na Záhrebskej ulici vzniklo pred 22 rokmi. Základnou myšlienkou bolo vytvoriť bezpečný priestor pre seniorov, ktorí doma nemôžu zostávať sami.

„Pochodila som množstvo zariadení po svete, či už v Amerike, na Novom Zélande, alebo v Holandsku. Podľa toho sme toto zariadenie vytvorili,“ hovorí zakladateľka stacionára lekárka Eva Janíková.

„Naši muži a synovia tam skladali nábytok, kamarátky šili záclony, blízki nám požičali obrazy alebo sochy od známych umelcov. Nanosili sme im tam lekváre a robili sme im oslavy,“ spomína na centrum doktorka Janíková. Dnes už v ňom nepôsobí.

„Jedného dňa usúdili, že načo by tam mali mať lekárku a psychologičku a sme tam nadbytočné. Nikoho nezaujímalo, že vďaka nám to celé vzniklo. Vyhodili nás veľmi arogantným spôsobom. Keď som prišla s návrhom, že to budem robiť zadarmo, lebo mi na tom záleží, vzali nám kľúče.“

Janíková hovorí, že úradníci a úradníčky nechápali, aký prínos môže mať toto centrum pre seniorov. „Keď prišli do centra na kontrolu a zbadali na stole štetce, so smiechom sa pýtali: Štetce? Načo sú starým ľuďom štetce?“ opisuje doktorka Janíková.

Mrzelo ju, že minulý rok v lete zavreli aj klub dôchodcov, ktorý fungoval hneď vedľa denného stacionára. Keď sa dozvedela, že je ohrozený aj stacionár, dožadovala sa stretnutia so starostom, ale neúspešne.

Keď v deväťdesiatych rokoch stacionár vznikal,  nadácia Senior dostala od mesta priestory a základné vybavenie, ostatné získali vďaka grantom. Napríklad aj minibus, ktorým do centra zvážali seniorov rovno z domu.

Nechcú ísť tam, kam jazdí pohrebák

O tom, že by mali seniorov zo Záhrebskej presťahovať do centra pre seniorov na Podjavorinskej, nechce doktorka Janíková ani počuť. Kedysi tam ako psychiatrička chodila za pacientmi. „Aj o piatej poobede tam už boli zaľahnutí v posteliach. S tými ľuďmi pritom treba denno-denne pracovať a vymýšľať im veci, vďaka ktorým ich bude baviť život.“

Centrum na Podjavorinskej navyše nemá dvor, iba jednu terasu na prvom poschodí. „Pre týchto ľudí je dôležité, aby mali záhradu. Rodina si na nich často nenájde čas, aby sa s nimi prechádzala po meste,“ hovorí šéfka stacionára Emília Bromová.

Šéf Seniorcentra Matej Alex, ktoré zastrešuje všetky sociálne služby pre seniorov v Starom Meste, centrum na Podjavorinskej obhajuje a tvrdí, že ľudia, ktorí sú tu ubytovaní, majú rovnaké denné aktivity ako tí v dennom stacionári. „Nemyslím si, že toto miesto je také hrozné a depresívne, že by tu človek zvonka nevedel tráviť čas.“

Šéfka stacionára však hovorí, že psychologicky centrum na seniorov nepôsobí dobre. „Títo ľudia by sa tam pravidelne stretávali s tým, že tam chodí sanitka a pohrebák a vidieť to tri alebo štyri roky dopredu je depresívne.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie