Denník N

V teórii odsúdime, v praxi nepríde žiadny trest

Foto TASR/AP
Foto TASR/AP

Ak chemické zbrane použil Asadov režim, Rusko prinajmenšom nedokázalo svojho klienta zastaviť.

V Sýrii zabili chemické zbrane v porovnaní s konvenčnými len zlomok ľudí. Kým pri tých prvých sa počet obetí odhaduje stále na stovky, pri druhých na státisíce. A inak to nebolo ani v iných konfliktoch od prvej svetovej vojny dodnes.

No napriek tomu je ich mimoriadne zákerná povaha, ktorá sa vo veľkom ukázala už pred viac ako sto rokmi, dobrým dôvodom, prečo sa drvivá väčšina štátov zhodla na zákaze ich výroby, skladovania a používania. Nakoniec, ich údajná prítomnosť v Iraku bola v roku 2003 nenadarmo jedným z hlavných argumentov v prospech invázie. Reálne a opakované použitie týchto zbraní v Sýrii nič také nevyvolalo. Prináša len niekoľko poučení.

Keď ich Asadova vláda použila proti vlastnému obyvateľstvu prvýkrát, Rusko sa zaviazalo sprostredkovať rozhovory, ktoré mali viesť k ich zničeniu. Ak ich tentokrát opäť použil Asadov režim, čo vyzerá pravdepodobnejšie, potom Rusko prinajmenšom nedokázalo miestneho mäsiara zastaviť. Spoliehať sa na Kremeľ vo veciach, do ktorých je zainteresovaný jeho klient, je teda naivné.

Donald Trump vraj po útoku, ktorý nazval urážkou ľudskosti, zmenil svoj pohľad na Asada. Jedna udalosť, nech už je v porovnaní s celkovým počtom sýrskych obetí veľmi malá, môže zmeniť celú perspektívu. Trump v kampani i po nej hovoril, že Američania už nemajú zachraňovať celý svet, že treba najmä zničiť Islamský štát, a to aj s pomocou Ruska, alebo že odstránenie Asada by bolo hlúposťou. Lenže tak ako zahraničnopolitická realita vo vzdialených kútoch sveta dobehla jeho predchodcov, môže ľahko zmeniť aj jeho predstavy.

Najsmutnejším poučením je však to, že nech už sú reakcie svetových politikov akokoľvek odsudzujúce, trest za tento zločin, ktorý v teórii odsudzuje takmer celý svet, v praxi, podobne ako v minulosti, nepríde. A kým bude svet špekulovať, kedy ešte mohol zasiahnuť, pribudnú ďalší mŕtvi. Snáď ani netreba pochybovať, že niektorých opäť zabijú chemické zbrane.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie